Slovenija
5557 ogledov

Novinarji TV Slovenija dialog zaostrujejo: Ostro nad napovedane spremembe

RTV Slovenija Anže Petkovšek RTV Slovenija
Kolektiv opozarja, da bo prikrajšana prav javnost.

Kolektiv informativnega programa TV Slovenija je danes na novinarski konferenci pojasnil svoje stališče glede predloga programsko-produkcijskega načrta (PPN). Ta predvideva spremembe, ki bi po strokovnem mnenju kolektiva škodile poslanstvu javnega zavoda RTV Slovenija, je povedal Igor E. Bergant.

Generalni direktor TV Slovenija in v. d. direktorja TV Slovenija sta na sestankih dejala, da se programska shema ni bistveno spremenila, je pojasnil. "Opozorila ostajajo. Predlog PPN-ja za leto 2022 posega v ključne oddaje, nekatere ukinja ali pa se selijo na druge programe. Načrt je nedorečen, predvsem pa je nejasno, kako bi ga lahko ob najboljši volji sploh realno izvajali, kar še posebej velja za obsežne programske sklope na 2. programu TV Slovenija, kjer do zdaj nismo predvajali premiernih informativnih oddaj," je dejal Bergant.

"Ob tem predlagane spremembe ne rešujejo tistega, na kar se sklicujejo predlagatelji PPN-ja, namreč problema gledanosti,'' je dejal, saj informiranje ni edino, a je eno izmed ključnih poslanstev radiotelevizijskih servisov, pri čemer kriterij gledanosti ni in ne sme biti edini in tudi ne glavni. ''Na gledanost sicer vplivajo različni dejavniki, kakovost vsebine, frekvenca pojavljanja, čas objave, tradicija oddaj, promocija vsebin in navsezadnje gledanost predhodnih oddaj. Žal predlog PPN-ja glede tega ne ponuja smiselnih rešitev," je poudaril in dodal, da zaposleni v informativnem programu želijo dela in še več sodelovanja.

Manica Janežič Ambrožič Slovenija Trenja na RTV Slovenija se še stopnjujejo

Predlagane rešitve tega ne omogočajo

"Predlagatelji celo izrecno govorijo o eksperimentu. Menimo, da čas, ko ima RTV Slovenija zaradi različnih vzrokov, zunanjih in notranjih, finančne težave, ki bodo po napovedih še večje, ni primeren za eksperimentiranje, ampak za osredotočenje na to, kar znamo in kar imamo v doslej prepoznavnem obsegu," je dejal Bergant. Po mnenju zaposlenih je načrt nepremišljen in neusklajen.

Svojo podporo je izrazilo že več kot 230 strokovnjakov, posameznikov in predstavnikov civilne družbe.

Prikrajšana bo javnost

"Naše sporočilo je preprosto: krčenje vsebin Informativnega programa in njihov premik na drugi program po našem mnenju slabita vlogo in poslanstvo javne RTV, naš program, našo novinarsko ekipo pa pomika na obrobje relevantnosti v slovenski družbi. Ne znam si predstavljati super volilnega leta na drugem sporedu naše TV, volilnega večera, Utripa, Zrcala tedna na drugem sporedu TV-ja. Naši gledalci so navajeni, da te vsebine spremljajo na prvem sporedu. To so oddaje z visoko gledanostjo," je opozorila v. d. odgovorne urednice Informativnega programa Manica Janežič Ambrožič.

"Pot, na katero predlagani PPN pošilja naš informativni program, je nesprejemljiva za plebiscitarno večino ustvarjalcev našega programa. To je sporočilo, ki ga ne bi smel spregledati nihče. 134 kolegov glede načrtovanih posegov meni, da so korak v napačno smer," je dodala in opozorila, da gre pri načrtovanih ukrepih za tvegano početje.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 26
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 08:24 26.november 2021.

    Zadnji čas je,da se gospodinstvom omogoči plačevanje prispevka medijski hiši po lastni izbiri!! Zakaj moramo plačevati ta RTV,če je pa popolnoma zanič ni legitimen same laži!! Od nacionalne televizije bi pričakoval izključno resnico saj jo zato plačujem!! Te TV sploh ...prikaži večh ne gledam saj nimaš kaj videt tudi po mesec dni je ne prižgem in ta naročnina je vstran vržen denar zato,da imajo odsluženi novinarji plače!!

  • Avatar Leon
    Leon 08:10 26.november 2021.

    NOVINARJI PRIDRUŽITE SE MNOŽICI PROTESTNIKOV ,KI JIH OBLAST TERORIZIRA.

  • bogdan76 16:58 25.november 2021.

    Aliso tudi murgle zavzeli