Slovenija > Komentarji in kolumne
37 ogledov

Brezposelni v bran države!

Če so civilisti lahko neprostovoljno vpoklicani v CZ, zakaj ne bi bili to izključno nezaposleni?



David Buovski | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Dnevi obveznega vojaškega nabora so v naši mali podalpski republiki že davno minili. Kljub temu se v Sloveniji še vedno lahko zgodi, da morate kot obveznik Civilne zaščite (CZ) sodelovati pri obrambi države, le da malce drugače.

Ob naravni nesreči si občine, če profesionalne službe ne zmorejo zajeziti problema, najprej pomagajo z enotami CZ, šele nato pride na vrsto vojska. Ob predpostavki, da gre za neprostovoljne “rekrute”, se torej kaj lahko zgodi, da je vaša varnost prej v rokah slabše usposobljenega in morda tudi nemotiviranega civilista kot pa izurjenega in pripravljenega vojaka.

Brezposelni. V Sloveniji je trenutno več kot 111.000 brezposelnih. Po napovedih urada za makroekonomske analize in razvoj naj bi se ta številka še letos povzpela čez 119.000. Obenem je v slovenski javnosti močno prisotno mnenje, da se nekateri izogibajo delu in raje živijo od pomoči države. Tako se kar sama od sebe porodi ideja, da bi enote CZ svoje “nabornike” lahko rekrutirale iz množice brezposelnih. Takšna ureditev bi imela več prednosti. Namesto ljudi, ki so zaposleni in jim je treba za odsotnost z dela plačati nadomestilo, bi za intervencije ob nesrečah uporabili tiste, ki dela nimajo in jim takšno posredovanje ne bi predstavljalo prekinitve dela, ob tem pa bi lahko dodatno zaslužili. Ker morajo zavodu za zaposlovanje javljati vsako daljšo odsotnost od doma, bi se hitro lahko ugotovilo, kdo je na voljo za pomoč sodržavljanom.

Komentarjev 2
  • korisnik_5299 20:14 08.april 2012.

    Brezposelni bi morali početi vse kaj drugega, kot doma čakati na nadomestilo. To pa zahteva delo Zavoda za brezposelne, občine in še koga (imamo dovolj potreb po javnih delih, ki jih lahko opravlja "vsak"), ki bi morali nadzorovati, kaj se ...prikaži več z delavcem dogaja od izgube zaposlitve pa tudi po zaposlitvi!

  • mia 07:06 03.april 2012.

    seveda. in tudi račun za uporabo in morebitno škodo na vozilu.