Slovenija > Komentarji in kolumne
13618 ogledov

Gospa poslanka, ne potrebujemo vaših solzavih zapisov!

Sedež LMŠ Anže Petkovšek
Kje je problem? Saj veste, kakšen je postopek.

Poslanka Nina Maurovič je na spletni strani vladajoče stranke Liste Marjana Šarca objavila zapis z naslovom Otrok v bolnišnici potrebuje starše ob sebi in na ministra za zdravje Sama Fakina naslovila poslansko vprašanje v zvezi z uveljavljanjem pravice do bolniškega nadomestila zaradi nege ožjega družinskega člana v času hospitalizacije. 

V njem piše, kako starši otrok, ki so že kdaj bili hospitalizirani, vemo, da je to ena najbolj stresnih izkušenj, "tako za zaskrbljene in nemočne starše kot tudi za bolnega otroka". "Manjši kot je otrok, težje je," v zapisu ugotavlja poslanka. "Soočen je z neznanim okoljem, množico tujcev, z njemu nerazumljivimi in pogosto bolečimi posegi in pregledi z na prvi pogled grozljivimi inštrumenti in pripomočki. Težko razume, da bo vsa ta tortura na koncu privedla do nečesa dobrega, torej ozdravitve." 

Otrok v bolnišnici Spremstvo velja le do bolnišnice Zdravje Triletnica v bolnišnici, a mama ne more na bolniško

Kaj je s tem narobe? Na prvi pogled nič, a gospa je malo pomešala vloge, saj pozablja, da je njena stranka v vladi in ima v rokah škarje in platno. Mediji na neustrezno urejeno zakonodajo opozarjamo že leta, da jo je potrebno spremeniti, ugotavljajo vsi po vrsti, vključno s pristojnimi na ministrstvu za zdravje. Spremembe so bile, kot pišemo v prispevku Starši v šoku, ko izvedo, da ob bolnem otroku ne morejo na bolniško, pripravljene že v času prejšnje ministrice Milojke Kolar Celarc. A se je zataknilo, ker vlada ni pripeljala do konca sprememb Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Trn v peti je bila med drugim ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Neuveljavitev sprememb na področju bolniških nadomestil za otroke v bolnišnici je bila kolateralna škoda neuspele zdravstvene reforme. 

Modri možje na ministrstvu za zdravje nekaj let po tem spet ugotavljajo, da se problematike sobivanja in doplačil v času bolnišnične obravnave zavedajo, a jo zopet nameravajo reševati v okviru sprememb ZZVZZ. Ki pomeni reformo zdravstvenega sistema, okoli katere je pričakovati najmanj dolgotrajno medresorsko usklajevanje in javno razpravo s številnimi pripombami, in, kot se rado primeri ob večjih spremembah, celo kakšno pobudo za ustavno presojo. Starši pa bodo v vmesnem času stisko reševali po kavbojsko. Morda se jih usmili kak splošen zdravnik in odpre bolniško zanje, čeprav sami niso bolni. 

Otrok v bolnišnici Starši, pozorno preberite! Zdravje Nova pravila glede bolniške za otroka

Varuhinja človekovih pravic je pred nekaj dnevi na Twitterju zapisala: "Vsi poslanci so na nacionalni televiziji povedali, da so za ureditev bolniškega nadomestila. In kje je sedaj problem? Pozivam poslance, da opravijo svojo dolžnost. Saj veste, kakšen je postopek!"

Gospa poslanka, ne potrebujemo vaših zapisov o tem, kako je staršem in otrokom hudo. Zavihajte rokave in opravite delo, za katerega smo vas izvolili! 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • andrej778 09:40 06.marec 2019.

    No, če že govorimo o Jugi - kot sem že pod sosednji članek napisal. Sem bil star približno toliko kot ta otrok konec 70-tih let prejšnjega stoletja. Operiran sem bil na kili in bil sem v bolnišnici sam, ker je ...prikaži več mati pač delala (očeta že takrat nisem imel). No, tako je bilo v Jugi... Zdaj pa naj se tudi Levica malce zamisli...

  • jakec1575 09:13 06.marec 2019.

    V tujini, recimo v ZDA je normalno da tudi poslanec vladujoce stranke postavlja poslanska vprasanja in pritiska na vlado. To kaže na demokracijo znotraj strank in na to, da si izvoljen od ljudstva za ljudstvo. v tem ne vidim noebnega ...prikaži več problema. Nima pravice do poslanskih vprasanj samo opozicija. Novinar bi to moral vedeti. če ima diplomo, ki jo je uspel sam napisati. čeprav osebno dvomim v FDV diplome, ker sem jih uspel sam prebrati nekaj in so neprimerljive s kakšnim resnim študijem. Žal.

  • MK 08:23 06.marec 2019.

    vse medijski spini. Ta lista Marjana Šarca je še bolj pokvarjena, kot so bili rdečkarji v jugi.