Slovenija > Komentarji in kolumne
9595 ogledov

Ko se gej kot lev bori za katolibane

Miha Lobnik opozarja na zastoj pri sprejemanju zakona. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Tožba, ki me je res razveselila.

kolumnisti 26.09.07...janez zalaznik...novinar zurnal24...foto: dejan mijovic | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Pred tedni se mi je prikazala vizija Slovenije, v kakršni bi želel živeti. V pogovoru z zagovornikom načela enakosti Miho Lobnikom za Delo sem prebral, da je organ, ki ga vodi, na sodišču zaradi Ljubljanskega potniškega prometa (LPP). Na prvi pogled nič kaj vesela novica. Naj vam razložim, zakaj me je razveselila.

Tožba je bila vložena zaradi oglasa, ki ga je naročil katoliški Zavod Živim in so ga na zahtevo LPP predčasno odstranili z avtobusa. Na spornem oglasu na zadnjem delu avtobusa sta bila oče in mati, ki poljubljata dojenčka, naslov spletne strani zavoda, napis Radi imamo življenje, Žalujem za svojim otrokom, Stopi iz tišine ter dve telefonski številki.

Zavod nasprotuje splavu, verjamejo, da ima ima vsak človek pravico do življenja od spočetja do naravne smrti, njihovo poslanstvo pa je pomagati ženskam in njihovim družinam, ki se soočajo z nenačrtovano nosečnostjo in tistim, ki trpijo zaradi posledic splava.

Miha Lobnik je gej. Na portalu 24kul.si katoliškega zavoda Kul.si (njegov ustanovitelj in direktor je Tadej Strehovec, frančiškan in generalni tajnik ter tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference) so Lobnika opisali takole: "fenomenalno plačani državni homo-lezbični-bi-trans-queer seksualni inkvizitor", napovedali so, da bodo glavna tarča njegove inkvizicijske policije (zagovornika enakosti) zagovorniki otrok in družin.

Kakšnih velikih simpatij med Lobnikom in katoliško cerkvijo torej ni, prej obratno.

Ko se je katoliški zavod Živim (ustanovitelj je Salezianski inšpektorat) obrnil nanj zaradi odstranitve oglasa z avtobusa, bi Lobnik, besen na "katolibane", kot so katolike, ki javno goreče izražajo svoje prepričanje, poimenovali radikalni levičarji, lahko zavlačeval z odločanjem, lahko bi na podrejene pritiskal, naj ne ugotovijo diskriminacije ali kaj podobnega. Ampak ne, kot zagovornik enakosti je podpisal odločbo, da je LPP diskriminiral Zavod Živim in zahteval, da se oglas vrne na avtobus. Ker LPP tega ni naredil in je sprožil upravni spor, se bo "fenomenalno plačani državni homo-lezbični-bi-trans-queer seksualni inkvizitor" na sodišču boril za tiste, ki so ga tako poimenovali.

To, dragi moji, je zame odlična novica. Enotnost, o kateri se z nostalgijo kar naprej govori sploh okrog obletnic plebiscita in razglasitve državnosti, ni to, da vsi enako mislimo, ampak da se o nekaterih stvareh vsi strinjamo: enakost pred zakonom in pravica do tega, da je vsak to, kar je, sta po mojem mnenju dve takšni zadevi. Ja, seveda lahko rečete, da bi moral tako kot Lobnik ravnati vsak funkcionar, ampak ali verjamete, da bi? 

Veliko korakov čez lastne zamere in razumevanja do drugače mislečih in živečih vam želim v letu 2020, bodisi do katolibanov, komunistov, beguncev, kmetov, zagovornikov medvedov in volkov, veganov, mesojedcev …

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • golčina 22:48 10.januar 2020.

    To, da je Lobnik deloval v skladu z zahtevami svoje službe ni noben dosežek. Je pa dosežek to, da je pustil svoje osebne preference doma med 8.00 in 16.00. To kaj on dela med rjuhami ne sme in očitno nima ...prikaži več vpliva na njegovo odločanje v organu, katerega predstavnik je. Malo kdo je tak, a to da je homoseksualec tukaj nima veze. To ni njegova "kompetenca".

  • turob 13:08 07.januar 2020.

    .. pokaže kako dolgo po osamosvojitvi še vztraja kontinuiteta in vsemogočni odpor manjšine napram katoliški večini..

  • Pepe007 07:51 07.januar 2020.

    Oglas se mi sicer ne zdi v ničemer sporen, podpira moja moralna načela. Vendar ... Lastnik ima po mojem zmeraj pravico, komu dovoli uporabiti njegovo lastnino. Enako kot je pred meseci lastnik apartmaja na Hrvaškem odrekel nastanitev istospolnemu paru, ker ...prikaži več mu taki gosti niso všeč, ima LPP pravico, da ne nudi svoje lastnine kot platformo za oglase, ki ne podpirajo njihove moralne vizije. Izza zavese se mora le prikazati pravi lastnik LPP-ja, ki o tem odloča in povedati, da je to on.