Slovenija > Komentarji in kolumne
77 ogledov

Neučinkoviti jih zaprejo po treh dneh

Slovenci vemo, kako bi se borili proti kriminalu, sosedje pa nas premagujejo v praksi.

Anja Zupanc | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Črna gora, avgust 2013. Specialna enota policije sredi noči prekine koncert znane srbske pevke v enem od razvpitih nočnih lokalov sredi Budve. Razlog? Policijska racija zaradi anonimne prijave, da se nekdo od "pomembnih" gostov med koncertom dogovarja za nove posle z drogo in orožjem.

Učinkovitost. Specialci temeljito pregledajo goste v lokalu. Brez večjega pompa, da večina ljudi sploh ne opazi, da so pomešani med gosti. Dobre pol ure nikogar ne spustijo v lokal in nikogar ven. In pri tem nihče niti ne pisne. Nato policija neopazno odpelje gospode, ki so želeli trgovati z drogo, divi na odru pa dovolijo, da nadaljuje koncert. Gostje že čez nekaj minut pozabijo, da jih je ravnokar mimogrede pregledala policija, nihče pa se racije ne spomni čez tri dni, ko te gospode – prav tako brez kakršnegakoli hrupa – pripeljejo na sojenje. Da, na sojenje in ne šele na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, kot je običajno pri nas. Črnogorsko tožilstvo naj bi tem gospodom namreč za vrat dihalo že nekaj let in samo čakalo, da jih zalotijo na delu. Leta in leta naj bi jim policija sledila, prisluškovala in jih fotografirala. Tožilec naj bi na sodišče tako že na začetku poslal nekaj tisoč strani dolg dosje in vse, kar so prijeti kriminalci tri dni po aretaciji lahko ob tem ponudili v svoj bran, je bilo: res je. Nobenih zarot, nobenih nezakonitih dokazov, gospodje so četrti dan začeli prestajati kazen. Zanimivo: naši preiskovalci ne marajo sodelovati s črnogorskimi kolegi, ker da so "črnogorci".

Komentarjev 3
  • Mrcina 19:04 03.september 2013.

    Ahh..pri nas te zaprejo, če si kriv al nisi kriv ...

  • bfilipe 09:45 03.september 2013.

    ..in zakaj so jih odpeljali?..ker so preprodajali drogo tam kjer to obvladuje druga mafijska skupina, ki ima povezavo s policijo, ki nadzoruje posle z drogo in je seveda povezana s to mafijo..;)..na kar je avtorica pozabila..seveda pri nas ni nič ...prikaži več drugače..polno krimičev dodatno služi denar..stara zgodba

  • rogixl 07:45 03.september 2013.

    Pri nas so pač lopovi bolj zaščiteni kot poštenjaki.