Slovenija > Komentarji in kolumne
5 ogledov

Obama v novi vojni

Ameriški predsednik Barack Obama je na predvečer obletnice 11. septembra napovedal novo vojno. Z vojaškim posredovanjem v Siriji je okleval, pritiski republikancev in javnosti so postali premočni, da ne bi za ceno svoje politične priljubljenosti, klonil pred njimi.

kolumnist 15.09.2009, Sergeja Hadner Hvala, komentar, kolumna, portret, foto: Bo | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Ameriške sile se letos umikajo iz Afganistana, države, ki po ameriškem posredovanju ni niti svobodna, niti stabilna. Ekonomsko je popolnoma na dnu. Skratka, v razmerah, ki so idelane za delovanje skrajnih islamistov. Ameriške bombe jih ne uničujejo, njihovo moč kvečjemu krepijo.

"Obama, vrnil sem se. Vrnil pa sem se zaradi tvoje arogantne zunanje politike do Islamske države. Medtem ko tvoje rakete še naprej padajo na naše ljudi, bodo naši noži še naprej rezali vratove tvojih ljudi," je v videoposnetku Obami sporočil islamski skrajnež, ki je nekaj minut za tem prerezal vrat ameriškemu novinarju Stevenu Sotloffu. Svojega britanskega naglasa skrajnež ni skrival, bil je del sporočila. Tudi drugega ameriškega novinarja naj bi usmrtil moški iz Londona. Družino je zapustil pred enim letom in se postavil na stran skrajnežev. Takih, ki drugače misleče križajo na trgih mest, ki so jih zasedli. Če je nedoumljivo, da ima Islamska država, ki ima 30 do 50 tisoč aktivnih pripadnikov, podpornike po vsem svetu, je po drugi strani jasno, da bombe, ne bodo uničile njihove ideologije, Islamska država svoje bojevanje dojema kot sveto bojevanje. Skrajneži se borijo v imenu boga, Obama se bori v imenu političnega preživetja. Svojo vojno bo razširil na Sirijo, medtem, ko muslimanski skrajneži s svojo ideologijo vedno bolj prodirajo v Evropo. Včeraj smo poročali o dveh nastnicah, ki jih je policija prijela v Gradcu. Mladi Avstrijki sta bili na poti v Sirijo, ker sta se želeli pridružiti eni od skrajnih skupin. 

Preberite še članek Na pohodu radikalni skrajneži.

 

Komentarjev 1
  • gamarac 19:09 11.september 2014.

    Prosim za izpolnitev kratke anonimne ankete na temo varnost osebnih vozil:ANKETAhttps://www.1ka.si/a/43295Hvala in lep pozdrav