Slovenija > Komentarji in kolumne
89 ogledov

Oprostite, ampak o tem se ne razpravlja!

Brez zamere, ampak ne razumem. Zakaj so kondomi samoplačniški, kontracepcijske tabletke pa morajo biti zastonj in vse brez izjeme brez doplačila.

kolumnisti 26.09.07...janez zalaznik...novinar zurnal24...foto: dejan mijovic | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović

Kondom enako kot tabletka preprečuje neželeno nosečnost, poleg tega pa ima še dodaten pozitiven stranski učinek, ki ga tabletke nimajo: preprečuje prenos spolnih bolezni. Lekadol, ki lajša glavobol, je mogoče dobiti na recept, kondoma, ki preprečuje okužbo z virusom HIV, pa ne. Čeprav ima več pozitivnih učinkov na javno zdravje kot tabletke, je kondom treba plačati. Ena škatlica stane več kot bi znašalo doplačilo za tri mesece kontracepcijskih tablet. 

Kdo je v resnici na robu

Nekatere ženske zaradi zdravstvenih razlogov ne smejo uporabljati hormonske kontracepcije, sam poznam tak primer. Obsojene so na samoplačništvo pri kondomih. Zanje se ne bori nobeno žensko društvo. 

Trgovci z novci?

ZZZS je ocenila, da je pri kontracepcijskih tabletah možno prihraniti skoraj dva milijona evrov. To ne pomeni, da bi toliko denarja ženskam pobrali z doplačili. Proizvajalci namreč v primerih, ko bi bilo za njihov izdelek potrebno doplačilo, praviloma znižajo ceno. Pa tudi če cen ne bi znižali, so številke, zaradi katerih smo bili prejšnji teden v zraku, skoraj smešne. Kontracepcijske tablete uporablja manj kot petina žensk med 15. in 45. letom. Za eno tretjino uporabnic se ne bi nič spremenilo, ena tretjina bi doplačala en evro na mesec, ena tretjina uporabnic bi morala doplačati med evro in 1,70 evra na mesec, le šest odstotkov uporabnic pa bi za kontracepcijske tablete doplačalo več kot 1,70 evra na mesec. 

Kdor ni z nami, je proti nam!

Po moji povsem laični oceni daleč od tega, da bi to doplačilo kaj bistveno povečalo socialne stiske. A pri predlogu o tem, da bi uvedli terapevtsko skupino tudi za kontracepcijske tablete, je bila po slovenski tradiciji javna razprava ideološka in ne vsebinska. Sprememba ni dopustna, gre za sveto in neodtujljivo pravico žensk, ki so jih priborile generacije pred nami. In to je to. Vse ostane, kot je. 

Pustimo ob strani, da so terapevtsko skupino zdravil na ZZZS menda zastavili preširoko in da so vanjo zmetali čisto vsa zdravila, ki preprečujejo nosečnost, kot je v komentarju opozoril nekdanji minister za zdravje Dušan Keber. O tem se sploh nismo pogovarjali, ker se nismo pogovarjali o tabletah, njihovih cenah, učinkih, stranskih učinkih, izkušnjah iz tujine, česa zdaj zdravstvena blagajna ne plačuje, pa bi bilo prav, da bi. Kolegica na primer za kremo proti herpesu, ki edina pomaga njeni hčerki, da se ji herpes ne razširi čez pol obraza, plačuje sedem evrov za tubo, ki ni večja od mezinca enoletnika. Otroci na otrodonta čakajo po pet let. Pri nas smo govorili izključno o nedopustnem napadu na pravice žensk. Če spoštujete ženske in njihove pravice, potem pač ne morete imeti drugačnega mnenja. Če ga imate, ne spoštujete žensk in njihovih pravic. 

Pri nas se razprave skoraj vedno začnejo in končajo tako. NLB je tako družinska srebrnina, o stroških za čiščenje te srebrnine in kolikokrat z njo sploh jemo, se ne pogovarjamo. Javno zdravstvo je svetinja, tudi če ležite na hodniku in tudi če je treba za inkubatorje zbirati denar z donacijami in SMS sporočili.

Svet se pač vrti

A tudi Mercator je bil družinska srebrnina. Tudi študentsko delo je bilo nedotakljivo. Po veliko prelitega črnila, nekaj dvomljivo zakonitih manevrih države, nekaj granitnih kockah, ki so jih študenti zmetali v parlament, smo se morali sprijazniti z rešitvami, ki so bile bistveno slabše od prvotnih. Svet se pač vrti, tudi če kdo še misli, da je Zemlja ploščata. 

PREBERITE ŠE: 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • se_eden 16:07 21.september 2016.

    neverjetno. o ED pa nič...

  • kapibara 10:39 21.september 2016.

    Čakte mal..Če si previden+ spreten, lahko oligumo snameš+ opereš+ ponovno uporabiš... jo lahko uporabiš večkrat.. !!Tabletko se pa poje samo enkrat.. !!:-) :-) :-)

  • Pepe007 09:55 21.september 2016.

    Kaj ima srednji vek z doplačilom do 1 € mesečno za nek farmacevstski zvarek zato, da bi mogoče za nekoga drugega ne rabili zbirati denarja za operacijo v tujini, ve samo Borut Bavarski.