Slovenija > Komentarji in kolumne
3089 ogledov

Slovenski mediji, prenehajte z antisemitizmom

Cancel culture kultura zanikanja Profimedia
Zagovarjaš lahko samo eno stran, sicer si "skenslan".

V ameriškem kongresu so pred dnevi gostili predstavnice najkakovostnejših ameriških univerz glede izbruha antisemitizma na njihovih institucijah: pojavljanje svastik, zborovanj proti Židom in Izraelu, verbalni napadi na Žide, v anketah se je skoraj tri četrtine židovskih študentov izjasnilo, da se čutijo ogrožene, pogosto tudi za zdravje in življenje. 

Matjaž Gams | Avtor: Anže Petkovšek Dr. Matjaž Gams Anže Petkovšek
Na vprašanja so predsednice, rektorice - nesporno izredno inteligentne in razgledane - očitno odgovarjale po navodilih pravnikov, a vtis je bil šokanten. Recimo na vprašanje, zakaj so s fakultet odstranili profesorski kader, ki je zagovarjal obstoj samo dveh bioloških spolov, in zakaj dovoljujejo proteste proti Izraelu in Židom, ki kličejo po nasilju in genocidu, so odgovarjale, da je to akademsko okolje, ki dovoljuje svobodo govora in le v izjemnih razlogih pride do ukrepanja z njihove strani.

Zakaj so torej napadali evolucijsko biologinjo Carole K. Hooven, ker je zagovarjala dva biološka spola, če pa je akademska svoboda na Harvardu? 

Napadi in pritiski so zrasli do meje, da je morala prenehati s predavanjem na prestižni fakulteti, nakar je v svojih sporočilih omenjala, da prihaja do "infiltracije znanosti s strani ideologije".

Torej: na Harvardu te bodo profesionalno uničili, če boš zagovarjal dva biološka spola, a skandiranje za genocid proti Židom / Izraelu pa je "odvisno od konteksta", kot so se izrazile predsednica Harvarda Claudine Gay in njene kolegice.

Cancel culture kultura zanikanja | Avtor: Profimedia Profimedia

Na neposredno vrtanje so zvito odgovarjale, da bodo disciplinsko ukrepale, ko se bo ta "svoboda govora" prelevila v dejanja. Ta razlika se je najbolje pokazala pri spraševanju kongresnice Elise Stefanik, ki opozarja tudi na izmikanje v opravičilih po burnih odmevih. Noben odgovor na 17 vprašanj, ali je dovoljeno pozivanje h genocidu, se ni glasil enostaven "Ne". 

V luči poboja 1200 civilistov v Izraelu v mirnem času (premirju) in ugrabitvi 250 talcev je torej na najboljših ameriških fakultetah legalno govoriti in skandirati protižidovska in protiizraelska gesla ter namigovati ali zagovarjati genocid nad njimi, dokler ostanejo pri besedah. In ni potrebno obsojati namernega masovnega mirnodobnega poboja civilistov. Ne smejo pa vztrajati, da sta biološka spola dva, ker jih bodo v tem primeru "skenslali" (angleško "cancel culture" oz. kultura zanikanja). 

Cancel culture kultura zanikanja | Avtor: Profimedia Profimedia

Če pogledate osrednje slovenske medije, potem je povprečni (skoraj vsakodnevni) prispevek prikaz izraelskega vojaškega nasilja v Palestini, sestavljen iz grozljivih prizorov mrtvih in pohabljenih otrok. Seveda je to grozno in nesprejemljivo.

Potem pa se vprašate, koliko časa je trajalo prikazovanje nagnusnih in grozljivih prizorov Hamasovega nasilja v času premirja, in ugotovite, da skoraj nič. Ko se pogovarjam s kolegi, mi večina od samega začetka govori, kako nesprejemljivo je izraelsko pobijanje civilistov in tu se strinjamo. Nato jih vprašam, ali so videli kakšen spletni video, kako je bilo videti Hamasovo nasilje, da se celo avtorju, navajenemu vsega hudega, obrača želodec? Ogovor je "Ne", ker na slovenskih medijih nič takega ni bilo objavljenega.

Enostransko kritiziranje enega nasilja in tiho opravičevanje drugega, še bistveno bolj nagnusnega? Ki ga ne more opravičiti nobeno odgovarjanje na pritiske druge strani. In pozivanje k etnocidu in genocidu Židov ali kogarkoli drugega?! Hkrati pa tudi ne opravičuje pretiranega odziva Izraela, ki strelja po Hamasu in Palestini ne glede na civilne ščite (na civiliste brez oboroženega odpora ne streljajo, kar se pogosto pozabi omeniti v medijih).

Cancel culture kultura zanikanja | Avtor: Profimedia Profimedia

Pravzaprav nobeno nasilje v Palestini ali kjerkoli drugje ne bi smelo biti zamolčano in še manj opravičevano, niti nedavni etnocid nad Armenci, kot je to storila skoraj celotna EU s Slovenijo vred, tako politiki kot mediji. A medijski viri čedalje močneje podlegajo ideologiji, in ta je zadnje čase posebej v Evropi in Sloveniji precej antisemitska, čedalje bolj nasilna, čedalje bolj hujskaška! Tako kot nekateri zagovorniki kulture zanikanja v Sloveniji.

Prav zanima me, koliko bodo naši mediji poročali o antisemitskem izpadu najvišjih predstavnic najboljših ameriških in svetovnih fakultet - v prvem tednu po dogodku nič. Prav zanima me, ali bodo še vedno molčali o "kenslanju" Carole K. Hooven in napadih na znanstvenike, ki zagovarjajo znanost, akademsko svobodo, so proti nasilju in svarijo pred kvarjenjem znanosti z ideologijo, kot tudi avtor.

Mimogrede – spletni velikani kot Google tega ne cenzurirajo, ampak občasno "ohlajajo" (kot tudi avtorja), torej dobite najprej zadetke o opravičilu predstavnic fakultet in šele precej nižje, kaj so pravzaprav naredile. Še vedno pa omenjajo tovrstne izpade antisemitizma za razliko od večine slovenskih medijev. 


Profesor doktor Matjaž Gams je vodja Odseka za inteligentne sisteme na Inštitutu Jožef Stefan. Ukvarja se predvsem z umetno inteligenco in kognitivnimi znanostmi. Je član številnih domačih in tujih društev ter programskih odborov. V prejšnjem mandatu je bil državni svetnik. Avtor izraža svoje mnenje.

Komentarjev 10
  • Kmodri_ 23:58 26.december 2023.

    Dragi Žurnalovci! Vi mislite, da ljudje berejo vaše članke. Mislite, da jih občestvo zanima? Malo je kvalitetnih, veliko skrupucal in to niso novinarski prispeveki! Bralci vaša pisanja večinoma preletijo. Bralce Z24 zanimajo komentarji Lu, Ender, MS, Jerneja, Lojza, Slavkota in ...prikaži več Kmodrega. Pa še koga, da ne delam krivic. Večinoma stojimo na nasprotnih bregovih, a se spoštujemo! Ni napadov ad personam! Vi, ki briše te profile sami sebi kopljeta jamo! Ko ne bo zanimivih komentarjev bo Ž24 izginil!

  • a3479c8857678e87df3c796b6335aa01be0c1022 16:06 19.december 2023.

    (na civiliste brez oboroženega odpora ne streljajo, kar se pogosto pozabi omeniti v medijih).... A tko???? Kako se je pa potem lahko zgodilo, da so židovski vojaki pobili 3 talce, ki so bili oboroženi s palico, na kateri je bingljala ...prikaži več bela cunja??? In bolnice so vojašnice, mar ne? Prav tako objekti UN. Dej, Gams, jebi se. In ne, dol ni bil mir. Židi proti Palestincem že 70 let bijejo vojno. Žrtve te vojne so povedne. Malo pobrskaj za statistiko. Hamasov napad je del vojne.

  • igorgeus 20:50 18.december 2023.

    ali ko se naravoslovec loti pisanja o druzboslovnih temah. zmazek od clanka.

Sorodne novice