Slovenija > Komentarji in kolumne
28855 ogledov

Sploh veste, kako zelo škodite svojemu otroku?

Kosilo
Danes naj bo dan, ko boste prenehali s škodljivim početjem, ki ste ga privzgojili in ga nezavedno prenašate na naslednjo generacijo.

Anja Ščuka (Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ta trenutek prenehajte siliti otroke z velikimi količinami hrane. Ne zahtevajte, da pojedo čisto vse na obilnem krožniku. Ni potrebe, da njihovi majhni želodčki pojedo cel krožnik juhe, nato še zrezek, goro krompirja, za sladico pa kos domače potice. Ne kupujte jim vsak dan rogljičkov, čokoladic, sladkanih pijač, čipsa, ne pecite na tone piškotov in peciva, ki ga jedo za zajtrk, ob kosilu, večerji ter vmes.

Pomislite, kakšno škodo jim delate. Želite, da se bodo vrstniki smejali njihovi ogromni zadnjici, da bodo zaznamovani z debelostjo, bili omejeni pri oblačenju, športu, gibanju … In se nato vse življenje borili s kilogrami?

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo, da je debelost bolezen, ki krajša življenjsko dobo. Vpliva na apetit, na občutljivost tkiv na inzulin, na žilno in kostno biologijo, imunski sistem telesa, celo na spolno dozorevanje in reprodukcijo. Debele osebe imajo večje možnosti, da zbolijo za sladkorno boleznijo tipa dva, debelost povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni, dokazali so njeno povezavo z večjim pojavljanjem nekaterih vrst raka, motenj dihanja, hipertrofijo srčne mišice, artrozo velikih sklepov, žolčnimi kamni, debelost lahko vpliva tudi na učno uspešnost otroka.

Prav zato žalostijo podatki, da je v Sloveniji skoraj 11 odstotkov fantov debelih in skoraj 31 odstotkov čezmerno prehranjenih dečkov, debelih je več kot sedem odstotkov deklet in več kot 23 odstotkov je čezmerno prehranjenih.

Debeli otroci, težave v odrasli dobi

Opustite prepričanja starih ljudi, da morajo malčki za zdrav razvoj veliko in ves čas nekaj jesti. Jedo naj zdravo in raznoliko hrano, količine pa naj bodo primerne njihovemu majhnemu telesu.

Malčki stari med prvim in tretjim letom naj bi po priporočilu stroke zaužili okoli 1.250 kilokalorij (kcal) na dan, malčice okoli 1.150. Otroci stari od štiri do šest let naj bi dnevno zaužili okoli 1.600 kilokalorij, dekleta pa 1.450. Dečki med sedmim in devetim letom potrebujejo dnevno okoli 2.000 kalorij, deklice 1.800. Seveda so količine odvisne od velikosti otroka, njegovih aktivnosti, zdravja in tako dalje ...

Se pa vnešena energija kar hitro kopiči. Sto gramov napolitank ima denimo več kot 500 kcal, enaka količina čipsa ima skoraj 600 kcal, če bo otrok pojedel pol pice, bo zaužil 800 kcal, dva deci soka ima lahko tudi sto kcal … Razmislite, koliko kilokalorij zaužije ob vašem obilnem kosilu z juho z rezanci, hrenovko, polpetko, maslenem pire krompirju in palačinki za sladico.

Strokovnjaki so že dokazali tudi, da se otrokov mehanizem uravnavanja količine zaužite hrane, ki ga starš s tem, ko jih silijo pojesti več, poruši. Zakaj ne bi dovolili otroku, da sam preceni, koliko je lačen? Seveda mu ob puščanju hrane na krožniku nato ne ponujamo sladic ali česa drugega.

Prenajedanje je zelo škodljivo za odraslo osebo, a je še bolj za malega otroka. Ste vedeli, da je nastajanje novih maščobnih celic posebej hitro ob hranjenosti otroka v prvih dveh letih njegovega življenja? Ste vedeli, da lahko pretirano hranjenje novorojenčkov vodi v povečano število maščobnih celic oziroma doživljenjsko hiperplastično debelost, ki se razvije v otroštvu in je izjemno trdovratna? Maščobne celice nato nikoli več ne morejo izginiti. Lahko zmanjšamo obseg maščobnih celic, nikoli pa njihovega števila.

Tako je. Ko pečete otroku sladke in mastne piškote, mu ne delate usluge. Ko mora sedeti dve uri pri mizi in pojesti vse, kar ste mu naložili … Mu ne delate usluge. Ne dovolite, da se mu razširi želodček, da postane zasvojen s hrano, s kilogrami, sladkarijami in nezdravimi prigrizki. Starši, stari starši, skrbniki … Uvedite zdrav način prehranjevanja in prenehajte s starimi prepričanji o velikih količinah hrane ter o tem, da so sladkarije primeren prigrizek za otroka.

Obenem ne zahajajte v skrajnosti in mu na rojstnem dnevu dovolite pojesti tisti kos torte.

sladkor Pozor! Zdravje Nič sladkorja za otroke mlajše od dveh let

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 4
  • srecko48 17:25 01.marec 2018.

    Ne klobasajte neumnosti! Ko boste imeli hudo bolnega otroka, ki ga bo sama kost in koza, se boste se kako borili in ga silili jesti. Tiste, ki so debeli imajo po mojem mnenju normalen apetit in jih nihce ne sili ...prikaži več jest, samo to manjka da bi jih nagnali razmigat lene riti...

  • pragmatik 06:27 28.februar 2018.

    ga. Anja Ščuka, koliko otrok imate? Sedaj bom pa otroku kalorije štel? Pa sej vam se je odpelo. Kaj, ko bi pisali malo več o gibanju??? S tem se kurijo kalorije in jih ni treba šteti. :)

  • bananahana1999 18:32 23.februar 2018.

    Otrok mora jesti vse, meso, zelenjavo, pa tudi sladice. Velja pa dejstvo: vse v meji normalnega, ne pa štetje kalorij.