Slovenija > Komentarji in kolumne
7 ogledov

V tej državi je vse v redu

In to v najlepšem redu. Podjetja propadajo samo zato, ker so mediji žleht.

Matej Košir (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ogromno lahko pripomorete k temu, da se konča kriza v glavah, je včeraj svoj nagovor urednikom večine slovenskih medijev začel predsednik vlade Miro Cerar. Drži, brez dvoma. Vendar tako Cerar kot vsi pred njim, ne razume, zakaj mediji sledijo krvi, aferam in ne temu, kar se njemu zdi
relevantno. Seveda ni od nikogar terjal naj piše, da je v državi vse super in da bo s tem konec krize. Trkal je na družbeno odgovornost, javni interes in ostale floskule mimo vsakega bistva. Vsi mediji so v finančnih težavah. Ali zaradi krize, napačnih odločitev v preteklosti ali zaradi splošne spremembe trendov. V veliki meri pa gre za sistemsko težavo. Noben minister za kulturo se v zadnjih dvajsetih letih ni ukvarjal z mediji, vsaka vlada si je preprosto želela, da mediji izginejo. Nihče ni razumel novih, senzacionalističnih prijemov drugače kot da gre za nekaj usmerjenega, spodbujenega z nasprotne strani, dejansko pa gre za hipno reševanje lastne kože. Imamo slab medijski zakon, nelogično omejujemo konkuranco. Na drugi strani pa takšne absurde, da ima pri nas svojo radijsko frenvenco praktično vsaka občina, medtem ko ima denimo Norveška le 25 radijskih postaj. Dejansko, pri nas lahko v razvid medijev vpišeš vsako sranje.

Smo unikum v Evropi, ko gre 75 odstotkov vsega oglaševalskega denarja na televizije. Trg obvladujejo lobiji, ki obvladujejo podjetja v državni lasti in druge segmente javnega, ki vplivajo na preostali zasebni sektor. Kako naj razložim nekemu Francozu, da moram na tem trgu, ki ga država ne želi regulirati, a ga regulira bolj kot si misli, kot zaposlen v medijski družbi plačevati RTV prispevek, plačevati ga mora moje podjetje in vsi zaposleni. Da torej na tem trgu, ki ni reguliran, regulirano vzdržujem svojo konkurenco.

Dragi bralci. Mineva natanko leto dni od ukinitve podjetja Žurnal media, ki je čez noč zaprlo vrata. Glede na stanje na slovenskem trgu, logična odločitev avstrijskih lastnikov. Časopisa z najvišjo naklado ni več, novinarji pa smo se organizirali in ohranili spletni del blagovne znamke z
nekoč najvišjim dosegom v državi. Tu, kjer berete te vrstice. V to smo vložili lastna sredstva, plačujemo RTV prispevek in davke.

Mediji lahko naredimo veliko, da se stvari obrnejo na bolje, seveda. To je naša dolžnost in naloga že po naravi stvari, ne zato, ker nas to prosi predsednik vlade. Želimo promovirati slovensko gospodarstvo, slovenske izdelke, pisati pozitivne zgodbe, a to počnemo vsepovprek brez jasnega
cilja, ker sama država nima nikakršne (pozitivne) strategije. Te dni so mediji polni oglasov Hrvaške turistične skupnosti, kaj dela naš Spirit? Vsak teden se zaključi kakšen evropski razpis, pa niti enkrat nisem zasledil pojasnila kaj točno bo s temi milijoni narejenega za ljudi. Pred leti sem govoril z enim od ministrov in mu predlagal kako bi lahko rešil zasavske knape in še lesno industrijo hkrati. Navdušen nad idejo mesec dni, potem pa je obupal, ker zadeva medresorsko ni šla skozi. Stvari so v nacionalnem interesu samo takrat, ko to pravijo različni lobisti. Ko bi
država takšne zaplete reševala prek medijev, ne bi bilo nobenih težav. Samo povedati je treba, kdo je kriv, da se nekaj ni premaknilo naprej, ne da se to prihrani za volitve, ko so obtoževanja hrana za ušesa, a priložnosti že zamujene. Ja, mediji lahko spremenimo stvari na bolje, zganjamo patroitizem in bojkotiramo politične spletke. Veliko vprašanje pa je, kaj si vi želite prebrati. Hvala, da vztrajate z nami.

Komentarjev 4
  • Francissco 21:49 07.maj 2015.

    Vsako leto, namesto, da medijske hiše podpirate balkanske kriminalne gazele, ki se nam potem kažejo po TV, dajte namesto tega priznanje tistim, ki imajo avstrijske ali nemške plače. Zame so delavske pravice zajete v ceno dela na uro in to ...prikaži več je edino, kar me po dolgih letih kriminala upravičeno zanima, večja ko ta je, večje so tudi ostale pravice in ugodnosti v tem podjetju. Poleg tega pa si lahko potem tudi jaz s tako plačo lahko tudi nekaj privoščim in s tem v davku in potrošništvu tudi vrnem državi.

  • izy 14:53 07.maj 2015.

    " kako bi lahko rešil zasavske knape in še lesno industrijo hkrati."Lepo prosim, da idejo delite z nami Zasavci, ker lokalni veljaki in ostali državni vele veljaki samo zapirajo podjetja po Zasavju. Lahko pošljete ideje tudi na email, ker ...prikaži večr me res zanima vaša ideja.

  • zdrej 14:18 07.maj 2015.

    Zakaj pa vi potem ne poiščete krivca, zakaj nekaj ni šlo skozik? Ja zadeve bi se s tem zameglile, če to ne bi bilo na jasnih dejstvih/temeljih. Vendar imamo nekateri volilci tudi spomin. Samo potem, ko se išče krivce za ...prikaži veča negativno je pravično enako enako poročati o krivcih za pozitivno, da vemo, kdo pa je tisti, ki je pa nekaj uspel, ali vsaj predlagal.