Slovenija > Komentarji in kolumne
58564 ogledov

Za žuganje in grožnje boste dobili izstavljen račun, do takrat pa ...

Janez Janša Tamino Petelinšek/STA
Osnovni problem, ki ga ima slovenska politika, je popolna odsotnost empatije. V razmerah, kakršnim smo priča, ljudje po njej pač toliko bolj hrepenijo. In prav ta primanjkljaj je eden od izvirnih grehov polomije s covidom pri nas.

Kolumnisti 19.08.10, david jug, bostjan tacol | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Z ljudmi oziroma njihovim občutenjem epidemije in posledic, ki jih ta prinaša, se nihče od vladajočih ne zna oziroma noče poistovetiti.

Zelo nazorno smo to lahko nazadnje videli v nedeljo, ko je predsednik vlade Janez Janša kar prek Twitterja napovedal razglasitev epidemije. Pustimo ob strani dejstvo, da so ob šestih zvečer z Gregorčičeve medijem poslali premierjev nagovor državljanom, v katerem o epidemiji ni bilo ne duha ne sluha. Vse je opravil s suhoparnim tvitom ob 20:18, da je od polnoči dalje razglašena epidemija. Se je še kdo spraševal, kaj to pomeni? Bodo vrtci zjutraj odprti? Kaj pa trgovine? Bodo zobozdravniki delali? Mar to pomeni, da moramo vsi ostati doma in ne smemo v službo?

Da šef ljubljanskega kliničnega centra oziroma njegovi piarovci spišejo bolj empatično sporočilo prebivalcem Slovenije, kot so ga zmožni z vsemi svetovalci in strokovnjaki sestaviti v kabinetu predsednika vlade za njegov osrednji nagovor državljanom, je žalostno in tragično obenem.

Prav velikanski deficit empatije pri slovenskih odločevalcih je tudi eden od glavnih razlogov, da vse več ljudi še vedno bolj verjame Potrču, kot pa stroki. Žal. Emocionalne inteligence pač ni mogoče nadomestiti z inteligenčnim kvocientom, ki ga, to je treba poudariti, premierju ne manjka.

„Ljudje sprejemajo fašizem samo še od žensk,“ je ob povezavi do novozelandske različice aplikacije #OstaniZdrav na Twitterju cinično pripomnil Žiga Turk, minister v prvih dveh Janševih vladah, in se tako obregnil ob godrnjanje in neposlušnost Slovencev, ko jih država prepričuje, naj si aplikacijo vendarle namestijo na telefone. Doslej jim je uspelo prepričati le dobrih 150 tisoč ljudi.

Novozelandska predsednica vlade je minuli konec tedna na parlamentarnih volitvah dosegla zgodovinsko zmago s skoraj 50 odstotki glasov. Pri tem je treba poudariti, da so bili ukrepi, ki jih je v minulih mesecih v boju proti covidu-19 sprejela njena vlada, veliko bolj strogi, kot so veljali pri nas. Aplikacijo ima na Novi Zelandiji na telefonih nameščena skoraj polovica državljanov. Od kod torej takšna podpora, od kod uspeh? Eden od odgovorov je prav gotovo: Empatija. Toplo priporočam ogled njenega zmagovalnega govora.

Tudi, ko je bilo treba iti v boj z virusom, je bil zanjo na prvem mestu človek. Še bolj nazorno smo lahko njen občutek za sočloveka spoznali po terorističnem napadu v Christchurchu.

Dragi politiki, z žuganjem in grožnjami, da o neusklajenih nastopih pred kamerami ne govorim, pri ljudeh prav veliko ne boste dosegli. Prav neverjetno je, da v vsem tem času še niste ugotovili, kako zgrešen in neproduktiven je takšen način komunikacije.

Kljub vsemu pa velja poudariti naslednje. Spoštovani bralci, morda se ne strinjate z ukrepi, ki jih sprejema vlada Janeza Janše, lahko vas, tako kot mene, skrbijo poteze, ki jih njegovi ministri vlečejo v zakulisju bitke z virusom ali pa način njihove komunikacije. Za vse to jim boste lahko izstavili na račun. Na volitvah.

V tem trenutku pa je res pomembno predvsem to, da stopimo skupaj. Fraza je zelo obrabljena, a drži bolj kot kadar koli v preteklih osmih mesecih: Virus lahko premagamo samo skupaj. Spoštujmo torej ukrepe vlade, ki jih predlaga stroka, v nasprotnem primeru bo razdejanje, ki ga bo povzročil covid-19, tako veliko, da se bomo le s težavo spet postavili na noge.

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 48
  • Richard_Mason 16:50 30.maj 2021.

    V prvem mesecu sem prejel 23785 ameriških dolarjev, zadnji mesec pa 29847 dolarjev, samo delal sem od spleta od d0ma. Sem redni študent in delam le 2 do 3 ure na dan. Več informacij tukaj ...... >>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Beverly_Floyd 14:08 22.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in dostop do interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Wendi_Perez 15:09 11.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in d0stop do interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦