Slovenija > Komentarji in kolumne
623 ogledov

Zato so vas tako poceni prodali

V zgodbi o plačevanju za Pop TV in Kanal A vsi dobijo. Razen vas.

kolumnisti 26.09.07...janez zalaznik...novinar zurnal24...foto: dejan mijovic | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Zakaj so operaterji tako zlahka privolili, da bodo za vsakega naročnika Pro plusu plačevali, in to ne malo, prihodnje leto okrog štiri evre. 

Ko se je Pro plus odločil, da bo nehal oddajati prizemni signal Pop TV in Kanala A ter operaterjem odpovedal obstoječe pogodbe, so bile karte med njimi in operaterji dokaj enakomerno porazdeljene. Če bi operaterji rekli, da ne bodo podpisali nove pogodbe, bi Pop TV in Kanal A ostala brez gledalcev in propadla. Pro plus je imel na drugi strani v rokah najbolj gledan televizijski program, nad operaterje, ki bi ga izključili, pa bi se spravili besni naročniki, ki ne bi več mogli gledati Usodnega vina ali resničnostnih šovov. 

Teorija zarote: Američani so se dogovorili z Američani, da prevzamejo trg

"Gre za dogovor med Američani: Pro plusom in Telemachom, dogovorili so se, da skupaj prevzamejo trg. Pop TV bo pobiral naročnino, ki jo bo s Telemachom v veliki meri kompenziral za oglaševanje, mali operaterji tega ne bodo mogli, morali bodo podražiti, uporabniki bodo odšli in Telemach jih bo poceni kupil." Takšna je na kratko teorija zarote, ki smo jo v anonimnem pismu prejeli, še preden smo prvič poročali o tem, da bo Pro plus izključil prizemno oddajanje ter da bo od kabelskih operaterjev zahteval nadomestilo.

Do teorij zarote sem skeptičen, a je nato Telemach že dan po objavi Pro plusa, da bodo izključili prizemni signal in daleč pred vsemi drugimi operaterji, objavil, da so podpisali pogodbo in ponudil akcijske pakete.

"Če ne bi bili vnaprej dogovorjeni s Telemachom, si gotovo ne bi upali izključiti prizemnega oddajanja," nam je dejal dober poznavalec, ki pa meni, da ne gre za kakšno zaroto, ampak izključno poslovne interese, beri denar. 

Prvič, Pro plus je moral nekaj narediti, saj že več let ustvarja izgubo. "Če ne bi začeli zaračunavati, bi propadli," meni poznavalec. Pro plus je z dobičkom zadnjič posloval leta 2012, potem pa so do predlani ustvarili skupaj skoraj 15 milijonov evrov izgube, največ lani, 6,3 milijona evrov. Z nadomestilom, ki ga bodo plačevali operaterji, bodo vso nakopičeno izgubo pokrili v enem letu.

Velike oči so imeli tudi operaterji

Interes, ki so ga videli operaterji, posebej Telemach, pa so potencialni novi naročniki, ki so doslej Pop TV in Kanal A spremljali prek antene, pa bi programa želeli gledati še naprej. Gre za bazen več kot sto tisoč naročnikov, če se jih za naročnino odloči polovica, je to pri povprečno 20 evrih na mesec milijon evrov dodatnih prihodkov na mesec! Telemach ima tukaj še dodatno prednost in interes, saj lahko s svojo Total TV oskrbi tudi tiste, ki nimajo ustrezne infrastrukture za kabelsko ali IP televizijo. Poleg tega je Telemach hkrati tudi na drugem bregu, saj je lastnik Sportkluba, ki tako kot Pro plus prodaja televizijske programe. 

Telekom v strahu in s svojo računico

Po neuradnih informacijah naj bi Telekom pogodbo s Pro plusom podpisal celo prej kot Telemach, saj mu je konec leta potekla pogodba in so se bali, da bi le oni ostali brez Pop TV in Kanala A, hkrati pa tudi z računico, da bi nekaj podobnega uspel izposlovati tudi njihov Planet TV, ki se utaplja v izgubah

Nekateri izpostavljajo, da je bilo Združenje kabelskih operaterjev Slovenije, ki se sicer pogosto pogaja v imenu operaterjev, povsem pasivno in ob strani. To naj bi bilo, trdijo, ker ima tam največji vpliv Telemach, njihova odvetniška pisarna pa naj bi celo pripravila mnenje, da bi šlo v tem primeru za kartelno dogovarjanje, čeprav se sicer pogajajo z mnogimi ponudniki televizijskih programov. A v združenju pravijo drugače. 

Pro plus se ni želel pogajati z združenjem

"Vaše informacije, da se Združenje kabelskih operaterjev Slovenije ni pogajalo s Pro Plusom zaradi pravnih mnenj, ki naj bi jih izdala odvetniška pisarna, niso točne. Združenje kabelskih operaterjev Slovenije se v imenu operaterjev ni pogajalo s Pro Plusom zato, ker je Pro plus izrecno izrazil, da se bo pogajal z vsakim operaterjem posebej in ne z Združenjem kabelskih operaterjev Slovenije. Formalno tako žal ZKOS ni dobilo ne povabila na pogajanja in ne predloga pogodbe," so pojasnili v združenju, ki se sicer pogaja s kolektivnimi avtorskimi organizacijami, tujimi združenji televizij kot EBU in VG Media "ter s tistimi programskimi dobavitelji, kateri izrazijo interes za pogajanja in sklenitev dogovora«.

Teorija zarote ali ne, vsi razen vas so v tej zadevi pridobili. Razen če si boste spet omislili anteno in boste pridobili ogromno prostega časa, ki ste ga doslej namenjali gledanju televizije in brskanju po spletu. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • Ludvik Miholic 16:59 01.februar 2017.

    janez niste nikoli objavili kaj je policija iskala v popovi hisi govori se da bi v tej hisi imeli amerikanci nekako spijonazo za balkan tudi pop tv ni o tem sporocal

  • Avatar praufo
    praufo 09:44 01.februar 2017.

    sedaj ko je več kot jasno, da bodo podržitve, oz. so že, je le nekaj medijev to novico objavilo, medtem ko tv hiša prav nobena ... gospoda novinarja je treba vsekakor pohvalit, ker je edini pisal o tem že precej ...prikaži več časa nazaj in tudi pravilno napovedal razplet te igre ... mogoče je bilo pol leta nazaj še čas, da se politika oz vlada zavzame preko svojih služb (agencij ima malo morje) zato, da državljani ne bi bili oškodovani, ampak žal politika ne dela v korist teh državljanov in jim je malo mar kaj se dogaja, tukaj je več kot očiten kartelni dogovor, in izsiljevanje firme proplus, kar ne more biti v interesu države, ampak žal se jim je**be, razen ko delijo bombončke, ki jih mi plačamo za dvig njhove popularnosti ... seveda je najlažje odjavit tv, ampak treba je vedet, da je mnogo starejših ali pa tudi takih, ki si računalnika pač ne morejo privoščit in ga sploh ne uporabljajo, zato je radio in tv edini elektronski medij

  • samo.jst 08:08 01.februar 2017.

    Ah, isti princip kot pri trošarinah na cigarete in alkohol... povsem vseeno mi je. Ne razumem zakaj bi čakal 19-o za preveriti novice ali 19:45 za vremensko napoved... oz. petek 20:30 za nek pra-star film in bi ga potem razvlečenega ...prikaži več z reklamami gledal do 23ih ali več. TV je bil nekoč potreba, danes je le še razvada.