Slovenija
46747 ogledov

Končno prihajajo padavine, tako se bo gibalo

Dež Epa
V drugi polovici prihodnjega tedna lahko pričakujemo padavine.

"Obsežno območje visokega zračnega tlaka nad Evropo, pod vplivom katerega smo bili kar lep čas, bo v začetku tedna oslabelo, novo obsežno pa se bo zgradilo nad Grenladijo in severnim Atlantikom. Tako se bo v sredini prihodnjega tedna prek severnega in osrednjega dela Evrope ustvaril "prostor" za prodor polarne zračne mase v nižje geografske širine vse do Sredozemlja. Ker bo šlo za prodor višinske doline s hladnim zrakom s svojo osjo zahodno od nas, bodo naši kraji padli pod vpliv JZ zračnega toka, ki bo iznad Sredozemlja k nam prinašal vse bolj vlažen zrak," pojasnjujejo vremenoslovci portala Ciklon.si

Prve padavine lahko pričakujemo v sredo dopoldan - najprej v zahodnem hribovitem delu države, čez dan pa se bo rahel dež postopoma širil proti vzhodu nad osrednjo Slovenijo. V noči na četrtek pa bodo padavine zajele vso Slovenijo. "Vrhunec padavin oziroma največja količina padavin se pričakuje v četrtek čez dan. Padavine se bodo predvidoma ob pretežno oblačnem vremenu občasno pojavljale tudi v dneh do konca tedna. Postopoma se bo ohladilo," napovedujejo.

V večjem delu države bo do konca tedna padlo med 30 in 50 mm padavin, nekaj več pa v zahodnem hribovitem predelu Slovenije.

"Podoben vzorec vremenske slike nad Evropo, ki se bo vzpostavila v drugi polovici tedna, se po zadnjih srednjeročnih meteoroloških izračunih kaže potem tudi za vsaj nekaj dni naprej, tako da tja do okoli 10. aprila pričakujemo obdobje bolj dinamičnega vremena s še kakšno dodatno pošiljko padavin in možnostjo precej nizke meje sneženja," še dodajajo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.