Slovenija
14830 ogledov

Končno: Slovenija tik pred odpravo omejitev gibanja

koronavirus Saša Despot
Vlada bo danes razpravljala o načrtu sproščanja omejitev in poročilu ministrstev o nabavi zaščitne opreme.

Po torkovi vladni odločitvi o odpravi nekaterih omejitev za zajezitev epidemije bo imela vlada danes na mizi načrt sproščanja še drugih ukrepov. Gre za presojo o odpravi nekaterih omejitev gibanja ter postopno oživitev drugih dejavnosti. Prav tako jo čaka obravnava poročil ministrstev o nakupih zaščitne opreme.

Lokal na prostem Rahljanje ukrepov Slovenija V ponedeljek spet na vrtove lokalov. Sproščanje tudi nekaterih drugih ukrepov.

Kot je v torek na Twitterju pojasnil premier Janez Janša, aktualni podatki pri zaustavljanju epidemije omogočajo trezno presojo odprave nekaterih omejitev gibanja ter postopno oživitev številnih drugih dejavnosti, kjer so lahko zagotovljeni "varna razdalja, razkuževanje rok in stičnih mest ter varna uporaba osebne zaščitne opreme". Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je medtem zvečer za Pop TV dejal, da bo predlagal odpravo prepovedi gibanja med občinami, odločitev glede tega, kdaj bo do odprave prišlo, pa bo odvisna od ocene epidemiologov.

V torek zvečer je vlada po dopisni seji sporočila, da se je odločila za odpravo nekaterih omejitev že z današnjim dnem, denimo na področju kulture, in za sprostitve na področju gostinstva, ki bodo veljale od ponedeljka. Sproščanje katerih ukrepov in v kolikšnem obsegu bo v danes obravnavanem načrtu na vladi, ni znano.

So pa v javnosti in delu politike med najbolj glasnimi zahteva po odpravi omenjene prepovedi gibanja zunaj občin stalnega oziroma začasnega prebivališča, vnovičnem zagonu javnega prevoza in odprtju vrtcev in šol.

Medtem se bo vlada ukvarjala tudi z očitki pri nabavi zaščitne opreme za zajezitev epidemije covida-19. Na gospodarskem ministrstvu so za obravnavo na vladi pripravili poročilo o zagotavljanju zaščitne opreme ter o stanju opreme ob primopredajah ob nastopu nove vlade in vanj vključili tudi poročila ministrstev za zdravje, za zunanje zadeve in za obrambo ter zavoda za blagovne rezerve.

Po navedbah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki zanika vtikanje v izbor dobaviteljev, poročilo opisuje razvoj dogodkov vse od 27. februarja. Kot je pojasnil, je večino pogodb podpisal uslužbenec zavoda za blagovne rezerve Ivan Gale, poročilo pa vsebuje dokumente o vplivanju na medresorsko delovno skupino, da se izbere eno konkretno podjetje.

Komentarjev 4
  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 11:04 29.april 2020.

    če bi navadna gripa zahtevala tako malo smrtnih žrtev kot jo tale namišljena potem bi bilo super..........

  • DebeliFranc 09:45 29.april 2020.

    Seveda, kot je bilo pričakovati. Malo bodo razpravljali, ugotovili, da je bilo vse v najlepšem redu, žvižgaču pa bodo podtaknili krivdo za tisto, kar so dejansko sami zagrešili... :(

  • SonnyBlack 09:27 29.april 2020.

    to bo samo razprava....o tem,kak bi naredli,da bi lahko se bolj zaostrili situacijo...