Slovenija
124 ogledov

Konec plačevanja vstopnine na plažo

portorož morje Suzana Kos
Potem ko smo julija objavili članek, da bi moral biti povsod dostop do plaže brezplačen in da je zaračunavanje nezakonito, so slovenske plaže res postale brezplačne. Ministrstvo za kmetijstvo je namreč ukrepalo zoper kršitelje.

Če se odpravljate na izlet na slovensko obalo, vam ne bo več treba plačati vstopnine na plažo. Odslej je vstop prost, razen če se boste želeli kopati v bazenu. Ministrstvo za kmetijstvo je namreč po našem članku ukrepalo zoper tiste, ki so zaračunavali dostop.

Prost dostop do morja

Julija se nam je naš bralec pritožil, da je moral za vstop na glavno strunjansko plažo plačati, čeprav v zakonu o vodah jasno piše, da je dostop do morja brezplačen in to v "dolžini najmanj 25 metrov od meje obale v notranjost". Zadevo smo preverili na ministrstvu za kmetijstvo, kjer so nam povedali, da mora biti dostop res prost in da bodo ukrepali zoper kršitelje. Za vstop na plažo vam od zdaj res ne bo treba več plačati.

Ukrepali zoper tri

"V zadnjem času je bilo zoper nekatere upravljavce naravnih kopališč, ki so zaračunavali in pobirali vstopnino za kopanje ali dostop do vodnega oziroma morskega dobra ter s tem omejevali njuno splošno rabo, uvedenih več postopkov inšpekcijskega nadzora. Večina postopkov je že zaključenih, in sicer so se končali z izdajo odločb, s katerimi je bila inšpekcijskim zavezancem odrejena takojšnja odprava nepravilnosti, torej prenehanje neupravičenega zaračunavanja in pobiranja vstopnine," so nam danes sporočili z ministrstva za kmetijstvo.

Inšpekcijske odločbe so izdali zoper Terme Krka zaradi kopališča Strunjan, Hotele Bernardin zaradi kopališča San Simon in Rdeči križ Slovenije zaradi kopališča Debeli rtič.

Da so vstopnino za dostop do plaže nehali pobirati, so nam potrdili tudi v Termah Krka, ki pa smo jih vprašali, ali razmišljajo o kakšnem predlogu spremembe zakonodaje. V zadnjem času so se namreč pojavile ideje, da bi bilo vseeno treba uzakoniti zaračunavanje dostopa do urejenih plaž. Iz Term Krka so nam odgovorili: "Pristojne službe Term Krka njihove (Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo, hrano in okolje območne enote Koper, op. p.) sklepe še preučujejo, zato odločitev o morebitnem nadaljnjem ukrepanju še ni bila sprejeta."

Komentarjev 21
  • Žurnalček 13:09 15.avgust 2012.

    Kao ti lahko nekdo podtura nekaj, kar ne želiš. Dostop do plaže mora biti zastonj, tam pa naj imajo ponudbo, kakršno sami želijo , ne pa da vnaprej zaračunavajo nekaj, kar nočeš in ne rabiš, kajti to lahko prineseš seboj.

  • Ana Dolenšek 13:09 14.avgust 2012.

    Kolikor jaz vem, v Strunjanu nikoli ni bilo vstopnine, bila pa je parkirnina, sedaj pa ne vem, ali so potem odstranili parkirnino mogoče?

  • Dejan Kodrič 21:37 13.avgust 2012.

    Znano in o temu govorim že štiri leta pa noben ni verjel. Zdaj pa je. Me pa zanima kako je s plažo Meduza v Portorožu. Saj ne, da bi se tam kopal, ampak je kot vem tudi plačljiva.