Slovenija
1158 ogledov

Konec ugibanj, stroji bodo zabrneli

Magna Steyr Gradec Epa
Magna ima vso potrebno dokumentacijo za začetek proizvodnje

Avstrijsko-kanadska avtomobilska multinacionalka Magna je danes prejela pravnomočno okoljevarstveno dovoljenje za svojo hoško lakirnico in nemudoma so začeli priprave na začetek obratovanja. Delati bodo začeli v najkrajšem možnem času, je poročal Radio Slovenija.

Rok za vložitev tožbe na okoljevarstveno dovoljenje je bil 9. marec, Agencija za okolje (Arso) pa je danes z upravnega sodišča prejela potrditev, da upravni spor v tem roku ni bil sprožen. Po vseh zapletih, ki so se vrstili vse od napovedi naložbe v Sloveniji, je tako Magna danes le dočakala popolno dokumentacijo za začetek obratovanja, je poročal radio.

Zaplet zaradi pritožbe Rova

Magna je v Hočah poskusni zagon proizvodnje v novi lakirnici, kjer je že zaposlila okoli 200 ljudi, načrtovala že za začetek marca, a se je zapletlo pri pridobivanju okoljevarstvenega dovoljenja. Arso je dovoljenje izdal tik pred novim letom, a se je nanj pritožila organizacija Rovo. Okoljsko ministrstvo je v začetku februarja njihov ugovor zavrnilo, vendar se je pravnomočnost dokumenta zavlekla za dodatnih 30 dni, kolikor je strankam v postopku ostalo časa za vložitev pritožbe na upravno sodišče.

Magna Steyr Gradec Lakrinica v Hočah Slovenija Vlada zavrnila predlog dopolnitve lex Magna

Magna Steyr Gradec | Avtor: Epa Epa

Predstavnik novomeškega združenja Gorazd Marinček je po zavrnitvi njihove pritožbe nekajkrat napovedal, da bodo sprožili upravi spor, a je po sestanku z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom ter donedavnim ministrom za okolje in prostor Juretom Lebnom od te namere odstopil.

Računajo na drugo fazo tovarne

Da bo po vseh zapletih le prišlo do zagona največje t.i. greenfield investicije v Sloveniji, z nekoliko grenkim priokusom pozdravljajo v Štajerski gospodarski zbornici. Direktorica Aleksandra Podgornik je za Radio Slovenija povedala, da so zadovoljni, "je pa res, da smo v svet vnesli slabšo lastnost, da imamo ogromno takih in drugačnih preprek", ki potrebne postopke zavlačujejo.

magna Slovenija Magna dobila poskusno dovoljenje, a strojev ne bodo zagnali

V občini Hoče-Slivnica, kjer so s pravnomočnim okoljevarstvenim dovoljenjem zelo zadovoljni, kljub ohlajanju avtomobilske industrije računajo na drugo fazo tovarne.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • ode 08:17 17.marec 2019.

    Pravo vsoto so nakazali pravi osebi, pa je vse steklo, kot po maslu. To bi lahko storili že prej. Mogoče niso bili povsem seznanjeni, kako se posluje na Balkanu.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 22:00 15.marec 2019.

    V bodoče pa naj se vsi izjasnijo pred izdelavo objektov!! Seveda tisti,ki imajo zato zakonske možnosti!! Vlada pa bi morala razmisliti o financiranju nevladnih organizacij saj se vidi,da te organizacije delajo proti razvoju države in na takšne načine IZSILJUjejo državo!!Res ...prikaži več smo sramota od države vedno je nekdo proti samo da si pridobi nekaj kapitala!! Samo poglejte si 2. sev predora Karavanke Avstrijci bodo svoj del prej končali kot ga bomo mi začeli!! Tukaj se MORA nekaj spremeniti!!