Slovenija
5799 ogledov

Magna dobila poskusno dovoljenje, a strojev ne bodo zagnali

Magna Steyr EPA
Magna je danes od ministrstva za okolje in prostor prejela poskusno obratovalno dovoljenje, ki je namenjeno za zagon poskusnega obratovanja tovarne. A v Magni strojev vseeno ne bodo zagnali.

Ministrstvo za okolje in prostor je Magni izdalo poskusno obratovalno dovoljenje, ki je bilo izdano na podlagi tehničnega pregleda, ki je bil opravljen 26. in 27. novembra lani. Poskusno obratno dovoljenje velja eno leto, poroča Radio Slovenija. 

A v Magni o zagonu lakirnice ne razmišljajo, saj bi s tem po njihovo kršili zakone. Zaradi negotovosti glede pravnomočnosti okoljevarstvenega dovoljenja in s tem povezanega začetka obratovanja so v ponedeljek potrdili, da so začeli organizacijske priprave na selitev proizvodnje nazaj v Gradec.

Ministrstvo je sicer konec minulega tedna izdalo odločbo, s katero je zavrnilo pritožbo novomeške nevladne organizacije Rovo zoper okoljevarstveno dovoljenje zavrnilo. A pravnomočnost dovoljenja je še v zraku, saj se bo njegova uveljavitev znova odmaknila, če bo Rovo vložil tožbo na upravno sodišče.

Magna Steyr Gradec Slovenija Magna se pripravlja na selitev nazaj v Gradec

Predstavnik organizacije Rovo Gorazd Marinček vztraja, da okoljevarstveno dovoljenje krši zakon o vodah, zato je že večkrat predlagal, naj vlada spremeni zakon o Magni tako, da "povozi" zakon o vodah, s tem pa se bo investicija lahko odvila v skladu z zakonodajo. Vmes pa naj se Magni izda začasno dovoljenje.

Marinček je ob tem zavrni krivdo za negotovost glede Magnine proizvodnje v Hočah in glede že zaposlenih delavcev. Želi, da se na to temo pristojni sestanejo tudi z njim. Sestanek ministrstva za gospodarstvo ter ministrstva za okolje in prostor z Rovom naj bi se odvil v sredo.

Magna Steyr Gradec Brez dovoljenja Slovenija Dvesto zaposlenih skrbi, da bodo ostali brez dela magna V stiski Slovenija "Nekdo na drugi strani Slovenije se igra na naš račun"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 29
  • Avatar Leon
    Leon 20:19 13.februar 2019.

    Če malo premislim Magna sploh ni v igri ob spremembi zakonodaje ! Mislim,da gre za nekoga drugega ,ki želi pridobiti dovoljenje na enaki osnovi kot Magna . Tuhtajte malo pa vam bo jasno . Ekologija je najbolj donosen posel za ...prikaži več politično lobiranje .

  • milan63 14:06 13.februar 2019.

    temule marićku je treba gobec razbit na štiri kose da ga ni sram kaj po čne s slovenskimi delavci sram ga je lahko

  • Albatroz 09:11 13.februar 2019.

    Korupcija in izpodbijanje premoči, kot če se trije neandertalci srečajo in hočejo svoj alfa ponos, trpi pa pol države. Lakirnico pa je samo izgovor.