Slovenija
7744 ogledov

Vlada zavrnila predlog dopolnitve lex Magna

Magna Steyr Gradec Epa
Gorazd Marinček je zagotovil, da se bodo odpovedali upravnemu sporu.

Vlada je zavrnila predlog dopolnitve posebnega zakona o Magni, s katerim za lakirnico v Hočah ne bi veljala določila zakona o vodah, saj te problematike ne želi reševati le za enega investitorja. V organizaciji Rovo so že minuli teden napovedali, da tudi ob vladni zavrnitvi spremembe zakona ne bodo vložili tožbe na upravno sodišče.

magna Slovenija Magna dobila poskusno dovoljenje, a strojev ne bodo zagnali
Magna Steyr Gradec Slovenija Magna se pripravlja na selitev nazaj v Gradec

Kot je po današnji seji vlade povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, so služba vlade za zakonodajo in več ministrstev predlog sprememb zakona zavrnili, saj želijo, da se odprte okoljske tematike rešuje sistemsko. "Zato smo se soglasno odločili, da to rešujemo z ministrstvom za okolje in prostor," je dejal Počivalšek.

"Delanje izjeme za enega investitorja"

magna | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Organizacija Rovo je želela, da se za Magnino investicijo v Hočah izvzame določilo zakona o vodah, ki govori o prepovedi njene dejavnosti na vodovarstvenem območju. A vlada je ugotovila, da so okoljevarstvena soglasja v enakem postopku kot Magna doslej pridobile tudi druge družbe, zato se ji "delanje izjeme za enega investitorja" ne zdi upravičena. Počivalšek je med podobnimi družbami omenil Talum in Pivovarno Union.

Magna Steyer Slovenija Magna z načrti za drugi del tovarne v Hočah Magna Steyer Položili temeljni kamen Slovenija Magna: Novo poglavje v razvoju Štajerske in celotne regije

Rovo je izpodbijal okoljevarstveno dovoljenje, ki ga je Magni izdala agencija za okolje, a je po sestanku z ministrom Počivalškom ter ministrom za okolje in prostor Juretom Lebnom njen predstavnik Gorazd Marinček zagotovil, da se bodo odpovedali upravnemu sporu v tem primeru. Kot je pojasnil, je Lebnova obljuba, da bo prenovil zakon o vodah in s tem sistemsko uredil vprašanje neonesnaževanja pitne vode, zaenkrat dovolj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • andrej06 10:06 23.februar 2019.

    Če bi šla magna v LJ bi že zdavnaj obratovalo tak pa mariborčani morajo žal na delo v aut.pol pa nas obdavčijo.javna kraja našega denarja

  • Albatroz 17:29 21.februar 2019.

    Slovenska praksa da te boli glava, v razvitih državah imajo zakon da izdajo dovoljenje ali pa ne ni nekaj vmes ali pa z možnostmi da si kdo premisli.

  • Lavdan 16:27 21.februar 2019.

    Žalostno je da en pajac lahko zaj..bava cel sistem.