Slovenija
52 ogledov

Kordež: Izgubil sem vse premoženje

Kordež: "Ta trenutek sem prava tarča za raznovrstne diskreditacije." (Foto: IFP) Žurnal24 main
Bine Kordež, nekdanji prvi mož Merkurja, ki je pod drobnogledom kriminalistov se odškodninskih tožb ne boji, saj mu, kot pravi ne morejo nič vzeti, ker nič nima.

Bine Kordež je dejal, da je do problemov v Merkurju prišlo, ko so "banke zaradi spremenjenih okoliščin zahtevale hitro poplačilo najetih kreditov za prevzem, kar pa ni bilo izvedljivo, ker so denar dobili prejšnji lastniki Merkurja".

Za prevzem Merkurja je najel osem milijonov evrov kredita, za katerega je zastavil svoj delež v Merfinu ter tudi vse svoje premoženje in ga zato tudi izgubil. "Tega premoženja je bilo relativno malo, zato je bila pridobitev tako velikega kredita vsekakor povezana tudi z dobrim imenom, torej z dolgoletnim uspešnim delom," pojasnjuje v intervjuju za STA. Izgubil je vse premoženje, njegova polovica hiše pa je sedaj v postopku izvršbe.

Postopki, ki tečejo proti njemu, so povezani s posli, ki so bili sklenjeni v času razreševanja zapletene finančne situacije. Ob tem je dodal, da je iz dokumentacije razvidno, da sam ni prejel nikakršnih sredstev in se mu to niti ne očita.

Kordež meni, da se bo v prihodnosti moral odločiti za osebni stečaj, saj nima premoženja za poplačilo vseh obveznosti. Trenutno za preživljanje sodeluje pri projektih nekaterih podjetnikov, ki so ga angažirali, in piše. 

Prevzem Merkurja pod drobnogledom javnosti

"Prevzem Merkurja je bil največji v Sloveniji in je zato tudi ves čas bistveno bolj pod drobnogledom javnosti," je odgovoril na vprašanje, ali se čuti pod večjim pritiskom kot drugi prevzemniki podjetij. "Predvsem pa smo v Sloveniji obremenjeni, če to dela nekdo iz domačih logov."

Manjkajočih 250 milijonov evrov Merkurjevih sredstev po njegovih besedah izvira iz padca vrednosti podjetja. Premoženje so izgubili delničarji, zaradi precejšnjega poplačila bank pa se je to izkazalo tudi v izgubi samega podjetja. "Banke so zaradi svojega poslovnega interesa zagotovila posojila in omogočila prevzem. Zaradi kasnejšega pomanjkanja sredstev ter prepovedjo nadaljnjega financiranja prevzemov so bile nekako prisiljene potegniti denar nazaj, kar pa je povzročilo nelikvidnost Merkurja." Kasneje so se banke odločile za sanacijo Merkurja, ki pa je trajala zelo dolgo.

Sporni prenos 188 milijona evrov kredita med Merfinom, HTC Dva in Merkurjem je po njegovih besedah v osnovi odkup delnic, ki so jih nameravali prodati tujemu kupcu, ki pa je zaradi krize odstopil od nakupa.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 09:07 12.december 2011.

    Jaz ti absolutno verjamem, samo to vse tvoje premoženje ni bilo tvoje premoženje , ampak nakradeno državno premoženje.