Slovenija
32 ogledov

"Kot v Rusiji pred 20 leti"

Jospeh Musomelli You tube
Skozi tuje oči. Preiskave proti vodilnim politikom so odraz sistema – dobrega ali slabega.

Predsedniku vlade in druge največje parlamentarne stranke sodijo v aferi Patria. Predsednik največje parlamentarne stranke in župan glavnega mesta je osumljen nevestnega dela, goljufije pri pridobivanju evropskih sredstev in zlorabe položaja. Župana drugega največjega mesta Franca Kanglerja je doletela že deseta ovadba, koprski župan Boris Popovič pa je bil, kot je znano, že obsojen zaradi zlorabe položaja, davčne zatajitve in razžalitve, zoper njega pa potekajo nove preiskave.

"To je katastrofa"

“Slovenija se bo morala še potruditi, da nas bo dohitela v korupciji. Resno pa, to je katastrofa tako za vas kot nas, vsi bomo morali očitno vključiti pamet, ko gremo na volitve,” je preiskavo in na sploh stanje v naši politiki opisal Renato Ivanuš, odgovorni urednik hrvaškega dnevnika 24sata.

“Res je v tem pogledu kar nekaj podobnosti med državama. Mislim, da je to posledica enakih modelov, po katerih smo živeli, ne glede na to, da je šla Slovenija prej v Evropsko unijo. Ko sem bral novico o preiskavi pri Zoranu Jankoviću, sem se ustavil, aha, saj to se ne dogaja na Hrvaškem. Gre res za enako matrico; fiktivni razpisi, dogovorjeni posli …” dodaja Goran Ogurlić odgovorni urednik Večernjega lista.

Jeroen Nab, novinar iz Nizozemske, ki živi v Ljubljani, Slovenijo vidi kot Rusijo pred 20 leti. “Vlada oligarhija in posamezniki na visokih položajih ostajajo nekaznovani. Slovenci vedo, kaj se dogaja, vendar se nič ne zgodi. Morda pa je stvar v vaši mentaliteti, gre morda za to?”

Preiskave politikov so načeloma dokaz močnega spoštovanja pravne države, pa pravi Joseph Mussomeli, ameriški veleposlanik v Sloveniji. “Seveda, če se dogajajo ne glede na politično pripadnost ali osebni status,” pravi in dodaja: “V ZDA vsako leto preiskujemo 600 uradnikov in to vidimo kot moč, ne šibkost našega sistema.”

“Pri nas tisti posamezniki, ki izgubijo zaupanje javnosti, odstopijo. Slovenija je v Evropski uniji in čas je, da se tudi veljaki začnejo obnašati temu primerno. Nasploh se mi zdi, da je korupcija v Sloveniji velik problem. Ne vem, zakaj je stanje takšno, kot je, morda so to ostanki prejšnjega sistema,” pa denimo meni Heikki Mälkiä, hokejski trener, ki živi na Bledu.

Komentarjev 2
  • privat 08:02 30.september 2012.

    debilov in hlapcov...v Sloveniji je nuja po generalnemu štrajku in to zaradi nedelovanja pravnega sistema .....Zapreti vse državne ,javne ustanove z policijo na čelu!! Zahtevati pregon upravljavcev teh ustanov...samo to se ne bo nikoli in nikdar zgodilo!! Živel putin..pardon Janša ...prikaži veča ali Pahor...Po putinu medvedov,po medvedovu putin...oz po jaši Pahor po pahorju Janša..Živel fašizem....in kraje stoletja

  • albert 10:18 28.september 2012.

    Slovenci vedo kaj se dogaja, vendar se nič ne zgodi.Morda je stvar v vaši mentaliteti je povedal nizozemski novinar.Točno tako mentaliteta strahopetcev in hlapcov!