Slovenija
2772 ogledov

Za isto stvar kaznovali že petega funkcionarja

Jasna Gabrič X Jasna Gabrič.
Komisija je ugotovila, da revnanje bivše županje predstavlja realno korupcijsko tveganje oziroma tveganje za nastanek nasprotja interesov.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je objavila pravnomočne ugotovitve o konkretnem primeru v zvezi z ravnanjem nekdanje županje Občine Trbovlje Jasne Gabrič

KPK je ugotovila, da predstavlja ravnanje Jasne Gabrič, ko je v zasebni zadevi pooblastila in koristila storitve odvetniške družbe, ki je v istem času že opravljala storitve za Občino Trbovlje, kršitev integritete. Ugotovitve KPK je potrdilo tudi Upravno sodišče RS, ki je zavrnilo tožbo zoper ugotovitve. Gre za 27. pravnomočno kršitev integritete in drugo za Jasno Gabrič.

Postopek je KPK začela na podlagi prijave iz leta 2022, iz katere so izhajali očitki, da je tedanja županja za svoje zasebne spore najela storitve odvetniške družbe, s katero je imela Občina Trbovlje v tistem času sklenjeno pogodbo. V postopku je Komisija pridobila dokumentacijo in pojasnila Občine Trbovlje ter vpogledala v javno dostopne evidence.

Komisija je očitke iz prijave potrdila: ugotovila je, da je Občina Trbovlje za pravno svetovanje v zadevi odpoklica članov nadzornega sveta Javnega podjetja Komunala Trbovlje najela odvetniško družbo. Hkrati pa je isto odvetniško družbo za zasebno zastopanje v postopku pred KPK, ki se je nanašal na isto zadevo, pooblastila tedanja županja Občine Trbovlje. To pomeni, da je ista odvetniška družba na eni strani zastopala interese subjekta javnega sektorja (Občine Trbovlje), na drugi strani pa je zastopala interese odgovorne osebe istega subjekta (tedanje županje Jasne Gabrič), ki se je v postopku pred KPK znašla zaradi svojih službenih ravnanj.

Jasna Gabrič se je lani zaposlila na Darsu kot direktorica področja vzdrževanja.

Da so interesi subjekta javnega sektorja in interesi njegovega predstojnika v posameznem postopku lahko različni, je KPK opozorila že večkrat. 

"Zato takšno ravnanje Jasne Gabrič predstavlja realno korupcijsko tveganje oziroma tveganje za nastanek nasprotja interesov, s tem pa ravnanje v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo odgovorne osebe subjekta javnega sektorja, kar predstavlja kršitev integritete," so zapisali pri KPK.

Sodišče pritrdilo že petič

razno 29.11.13. izpraznjene kpk, foto: zurnal24 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zoper ugotovitve, ki jih je KPK sprejela avgusta 2023, je Jasna Gabrič sprožila upravni spor, a je Upravno sodišče januarja 2024 tožbo zavrnilo in v celoti potrdilo ugotovitve, kar kaže na pomen vzpostavljanja standardov integritetnih ravnanj v družbi. Med drugim se je sodišče opredelilo, da za kršitev integritete zadošča že možnost obstoja razlik v interesih subjekta javnega sektorja in funkcionarja ter da "že zgolj ta možnost vzpostavi dolžnost funkcionarja, da se izogne tveganju, da bi bila oblast, funkcija, pooblastilo ali druga pristojnost za odločanje uporabljena v nasprotju z zakonom, pravno dopustnimi cilji in etičnimi kodeksi".

Gre že za peti pravnomočno potrjen primer kršitve integritete v zvezi s tovrstnim najemanjem odvetniških storitev, pri čemer je v vseh primerih ugotovitve KPK potrdilo tudi sodišče (ostale ugotovitve: župan Občine Brda, poslovodna oseba ZD Izola, župan Občine Log – Dragomer, poslovodna oseba javnega zavoda Kranjski vrtci).  

Z namenom vzpostavljanja ustreznih standardov ravnanja funkcionarjev in drugih uradnih oseb v prihodnje je KPK na spletni strani objavila ugotovitve o konkretnem primeru v celoti, skupaj z izjasnitvijo obravnavane osebe in sodbo Upravnega sodišča RS, kot to določa šesti odstavek 11. člena ZIntPK.

Ugotovitve KPK, izjasnitev Jasne Gabrič in sodbo upravnega sodišča si lahko ogledate NA TEJ POVEZAVI.

Gabrič: Moji interesi enaki občinskim

Jasna Gabrič | Avtor: X X

Gabrič je v odzivu zapisala, da je na zaslišanje na komisijo bila vabljena kot funkcionar, torej kot županja, zato jo je spremljala odvetnica občine. Dodala je, da ni bila vabljena kot fizična oseba, saj fizični osebi ni mogoče očitati kršenja integritete.

Tudi dvojno pooblastilo, ki ga je zahtevala odvetniška družba, je po besedah Gabrič bilo podpisano za zastopanje občine in nje kot županje ter vedno komunicirano s strani uslužbencev občine ter občinskih uradnih komunikacijskih kanalov, torej ni šlo za zasebno pooblastilo, ker žig občine ne igra nobene vloge, kot je temu pritrdilo tudi upravno sodišče.

Upravno sodišče je po navedbah Gabrič odločilo, da v definiranje pojma integritete in odločitve glede tega s strani komisije ne bo posegalo. Poudarila je, da tudi sodišče ob presoji zadeve ni ugotovilo, da bi bili njeni interesi v očitani zadevi drugačni od interesov občine, kar jasno izkazuje, da kršenja integritete dejansko ni bilo, temveč je odločitev temeljila le na teoretični možnosti obstoja nasprotja interesov.

Gabrič v odzivu vztraja, da je v obeh primerih, ko ji je KPK očitala kršitev integritete, opravljala funkcijo županje, zato trdi, da jih je vodila transparentno in v dobri veri. Napovedala je še, da bo zahtevala presojo ustreznosti odločitve upravnega sodišča v postopku pred vrhovnim sodiščem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • andrija 04:39 06.februar 2024.

    so kaznovani,vsi dobijo ustne opomine

  • Ender3 13:41 05.februar 2024.

    Zakaj se na takšne majhne ribe spravljajo..Ko bo JJ za kaj odgovarjal potem bomo verjeli, da obstajajo za vse enaki vatli..

Sorodne novice