Slovenija
3778 ogledov

Policija in tožilstvo začasno rešila Goloba prek KPK

Robert Golob Profimedia
Zaradi postopka pred tožilstvom in policijo je morala Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) preiskavo zoper predsednika vlade v zadevi Bobnar začasno prekiniti.

KPK je postopek zoper predsednika vlade Roberta Goloba začasno prekinila, saj "obravnavani osebi v tem trenutku v okviru lastnega postopka ne more zagotoviti celovitega vpogleda v spis in s tem vseh procesnih pravic (npr. vpogled v spis, pravica izjave o vseh očitkih). Komisija bo s postopkom nadaljevala takoj, ko bo mogoče," so sporočili. 

KPK jhe novembra lani postopek zoper Goloba uvedla, zaradi suma, da je kršil integriteto z domnevnim nedovoljenim izvajanjem pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na Ministrstvu za notranje zadeve. Golob ima v postopku pravico do vpogleda v spis, ki ga je po odvetniku tudi zahteval.

"Vpogled v spis opredeljuje 15.c člen ZIntPK, po katerem se pravica do vpogleda omeji ali odreče, če Komisija na podlagi mnenja pristojnega organa oceni, da bi to lahko ogrozilo interese predkazenskega, kazenskega ali drugega sodnega ali nadzornega postopka. Zato je Komisija za mnenje zaprosila Specializirano državno tožilstvo, ki je sporočilo, da bi razkritje določene dokumentacije iz spisa obravnavani osebi škodovalo interesom predkazenskega postopka," so zapisali v sporočilu za medije. 

Komisija je zato sprejela sklep, da se postopke začasno prekine. "Z omejitvijo vpogleda v celoten spis je namreč onemogočeno zagotavljanje vseh procesnih pravic obravnavani osebi, kar pa je bistvenega pomena za zagotavljanje zakonitosti postopka pred Komisijo," so pojasnili. Sklep so vročili Golobu, ki zoper njega ni vložil upravnega spora. 

"Komisija se zaveda, da so pričakovanja javnosti in politike do njenega dela visoka. A čeprav je Komisija neodvisen organ, mora pri vodenju svojih postopkov upoštevati interese postopkov, ki tečejo pred policijo in tožilstvom, saj se v njih preverjajo sumi kaznivih dejanj, za preiskovanje katerih pa Komisija ni pristojna. Zato imajo ti postopki prednost pred postopki Komisije," so še pojasnili. 

Dodali so še, da se zavedajo, "kako pomembna je ažurnost reševanja v javnosti odmevnih primerov, sploh če se ti nanašajo na sume kršitev najvišjih predstavnikov oblasti". Golobu so zato v prejšnji teden poslali dopis s predlogom terminov za izvedbo razgovora v prihodnjih mesecih, tako da se bo postopek lahko nemudoma nadaljeval, ko bodo potekli razlogi za njegovo prekinitev. Prosili so ga tudi, da poleg terminov, ki bi mu ustrezali, predlaga tudi priče, katerih zaslišanje predlaga.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 38
  • zdrej 18:29 23.januar 2024.

    Je treba biti barvno usklajen. Če so naši, bomo našli vsako luknjo, da ga zrinemo skozi, pa čeprav bu bulejlu. @ Ender spi?

  • pravičnik77 19:20 22.januar 2024.

    gnoj samo zavlačuje ker ve, da je zajebal na celi čti, kršil kar se je kršiti dalo.. pa pa perjad zagamana

  • Stane Adamič 17:35 22.januar 2024.

    Primer bo prevzela DEPOLITIZIRANA policija skupaj z tožilka žgajnarjevo! HA, HA....