Slovenija
13177 ogledov

Uniforme, bankrot, narkomani, truplo in novo življenje

IPOZ krojilnica
1/5
Primož Zakrajšek
Nekoč domovanje uspešnega podjetja, nato propadajoča ruševina. Z novim lastnikom so zaživeli novi načrti.

Na 6.843 kvadratnih metrov velikem zemljišču v Koloniji 1. maja v Trbovljah že več kot dve desetletji propada stavba ugaslega podjetja IPOZ - industrija preventivne osebne zaščite. 

Prostori stavbe skupno merijo 1700 kvadratnih metrov, nekoč so v njih proizvajali pripomočke za osebno zaščito pri delu, delavske kombinezone in tudi vojaške in policijske uniforme. Leta 1997 je podjetje,v precej čudnih okoliščinah bankrotiralo. Nadomestilo ga je podjetje Agrad, to je v stečaj odšlo leta 2002, ko je brez službe ostalo še zadnjih 65 delavk.

V umetniški publikaciji Singer, glasilu zaprtih tekstilnih tovarn na Slovenskem, je bilo leta 2003 o Ipozu zapisano: "Tovarna je zaprta kakšni dve leti. (...) Pred tovarno se zdaj ob večerih zbirajo okoliški fantje in skačejo s kolesi čez skakalnico. Prav zdaj iz tovarne odvažajo opremo na odpad, po dva kontejnerja na dan. Samo obešalnikov je bilo toliko, da bi jih bilo dovolj za celo Ljubljano. Ker so ljudje veliko pokradli – odnesli so računalnike in opremo – so v tovarno namestili nadzorne kamere. Tovarna je zdaj prazna, samo neki privatnik ima notri skladišče."

Pod okrilje Tuša 

Zemljišče in objekt sta po žalostnem koncu Agrada prešla v roke Mirka Tuša, v sklopu njegovega podjetja Engrotuš. Slednje je takrat v Trbovljah iskalo prostor za skladiščenje. 

Sledil je klavrn propad v letu 1980 zgrajenega objekta in okolice, saj lokacija nikoli več ni gospodarsko zaživela, prav tako ni bila vzdrževana. Sčasoma so svoj prostor v njej našli odvisniki od drog, pred nekaj leti so v zlovešči zgradbi odkrili obešeno truplo 28-letnega moškega.

Pred sedmimi leti je podjetje Tuš nepremičnine lokacijo prodajalo za 260.000 evrov brez DDV. "Objekt je potreben temeljite obnove oz. rekonstrukcije ali rušenja," je bilo o lokaciji zapisano na spletni strani Regionalne razvojne agencije (RRA) Zasavje.

Najprej temeljito čiščenje

IPOZ notranjost | Avtor: Primož Zakrajšek Primož Zakrajšek

Zdaj se okrog nekdanjega Ipoza spet nekaj dogaja. Zemljišče in stavbo je kupilo podjetje A.M.D. Gradnje, ki ga vodi Adis Mujkanović. Čiščenje in urejanje okolice se je že začelo, kar je presenetilo in razveselilo prebivalce soseske Terezija. 

Industrijski objekt je moč rekonstruirati za proizvodnjo, skladiščenje, servisne in trgovinske dejavnosti. V opisu na RRA Zasavje pa je navedeno tudi, da po lokacijski informaciji obstaja možnost stanovanjske gradnje. 

Po čiščenju območja, ki je polno steklovine, igel in drugih nevarnih odpadkov, bodo v podjetju A.M.D. Gradnje pripravili idejno zasnovo in javno predstavili načrte, je za Zon dejal Mujkanović.

Nekaj že padlo, nekaj še čaka

Industrijskih objektov in površin, ki samevajo že več kot dve desetletji, je bilo v Trbovljah še precej več kot danes. Številne propadle stavbe, kot nekoč mogočen kompleks Strojne tovarne Trbovlje, so že porušene, na njihovem mestu so zrasle nove zgradbe in dejavnosti.

Še vedno pa je veliko objektov, kot je poslopje Ipoza (spodnja fotografija iz zlatih časov tovarne), ki čakajo na morebitnega novega lastnika in investitorja, preden bodo zabrneli rušilni stroji. Eden večjih izzivov so obrati Termoelektrarne Trbovlje, neizkoriščenih pa je še več drugih poslovnih objektov.

IPOZ Trbovlje | Avtor: Zasavski muzej Trbovlje Zasavski muzej Trbovlje

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Kmodri_ 20:54 21.januar 2024.

    Kako prodati nepremičnino ministrici? Tako, da jo na pol podremo...

  • PasjaProcesija 08:35 21.januar 2024.

    Skrijte fotografije. Če jih vidi ministrica za pravosodje, se bodo morali sodniki voziti v Trbovlje.

Sorodne novice