Slovenija
93274 ogledov

Tik pred prazniki 200 delavcev poslali na čakanje

Steklarna Hrastnik SRIP Vhod v poslovno stavbo Steklarne Hrastnik.
V znanem slovenskem podjetju so se odločili za nepriljubljen korak.

Vodstvo Steklarne Hrastnik se je "ob spremenjenih tržnih razmerah odločilo za začasno zmanjšanje proizvodnje." Tako so v petek, 22. decembra v obvestilu za javnost zapisali pri omenjenem podjetju.

Na začasno čakanje na delo je bilo v podjetju prerazporejenih okrog 200 zaposlenih v proizvodnji in režiji. Ukrep je zaenkrat predviden do 31. marca 2024.

V Steklarni so zapisali, da gre za optimizacije delovnih procesov, med drugim tudi t.i. mehke oblike prenehanja delovnih razmerij. Gre torej za predčasno upokojevanje in ukrep začasnega čakanja na delo, ki jih bodo izvajali "v omejenem in zgolj nujno potrebnem obsegu". 

"Kot močno izvozno naravnano podjetje ne moremo ubežati nekaterim širšim globalnim gospodarskim ciklom. Lahko pa se jim prilagajamo in gradimo poslovni model na način, da tudi ob nekoliko znižanem zunanjem povpraševanju ohranjamo stabilno, pozitivno in razvojno naravnano poslovanje, kakor tudi vse ključne strateške investicijske načrte. Verjamem, da nam to dobro uspeva, saj tudi v sedanjih neugodnih tržnih razmerah poslujemo zelo dobro," je zapisal Peter Čas - generalni direktor Steklarne Hrastnik in Vaider Group.

Evropska steklarna industrija se v zadnjih mesecih sooča z ohlajanjem svetovnega gospodarstva in potrošniških indeksov, kar se odraža tudi na padcu naročil v celotni panogi in rasti zalog pri ključnih poslovnih partnerjih, so svojo odločitev pojasnili v podjetju.

Steklarna Hrastnik je imela 31. decembra lani 549 zaposlenih.

Poslovni načrt steklarne za leto 2024 predvideva ohranjanje visoke operativne profitabilnosti poslovanja (EBITDA marža v višini nad 30%) ob nespremenjenih prihodkih od prodaje v višini okoli 90 milijonov evrov. 

Prav tako v družbi načrtujejo za okrog sedem milijonov evrov naložb, v prvi vrsti za avtomatizacijo posameznih procesov, redno investicijsko vzdrževanje in posodabljanje opreme ter naložbe v informacijske tehnologije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • vojko9 19:07 29.december 2023.

    Ko velikega kupca v tujini izsiljuješ z večjo ceno proizvoda ta prekine sodelovanje. Potem pa pravijo da je povpraševanje manjše.

  • Avatar Leon
    Leon 08:23 29.december 2023.

    EU po vzoru Miltona Friedmana.

  • atamama 15:32 28.december 2023.

    Nekako mi ne gre, pljujemo po lastnikih, ko pa gledamo stroškovni vidik vidimo, da nismo konkurenčni. Že od cca 2013 dalje vse vlade slepo sledijo direktivam ali tudi priporočilom EU komisije. Vsi nesmisli so uveljavljeni ne da bi se vprašali ...prikaži več kaj bo čez 5, 10, 20 let. Nisem razumel zakaj je Demos žrtvoval proizvodnjo sladkorja in naftno industrijo. Pa sem videl, da je Prekmurje bilo preveč rdeče, ko uničiš službe uničiš tudi eksistenco in pripadnost. Lačnega je lažje voditi. In posledice čutimo.

Sorodne novice