Slovenija
3147 ogledov

Krajani Letuša izvedeli, kaj jih čaka

Boštjan Šefic na obisku v Braslovčah Bor Slana/STA
Krajani Letuša, ki so prejšnji mesec izvedeli, da se bodo morali z območja seliti, so se danes sestali s strokovnjaki in državnim sekretarjem. Predstavili so jim podrobnosti selitve na nadomestno lokacijo v Rakovlje.

Predvideno je, da bi se selili prebivalci 150 hiš v Letušu. Zbranim prebivalcem Letuša in Rečice ob Paki so stanje predstavili tako klimatologinja, meteorolog kot državni sekretar. Seznanili so jih s tem, kar predvideva zakon o obnovi, intervencijski zakon ter kako poteka proces nadomestitvenih zemljišč oziroma gradenj. 

Župan Braslovč Tomaž Žohar je poudaril, da nimajo še podatka o tem, koliko ljudi je zainteresiranih za selitev v Rakovlje, prav tako nimajo podatka o številu razseljenih.

Državni sekretar Boštjan Šefic je po sestanku povedal, da je s sestankom zadovoljen. Zastavljenih je bilo veliko realnih, življenjskih vprašanj, na katera se bodo potrudili po najboljših močeh odgovoriti. Kot primer vprašanj, o katerih bo treba premisliti, je navedel tista o obdobju od prejema odločb do izgradnje nadomestitvenega objekta za tiste, ki se bodo za to odločili.

Šefic je dejal, da bodo imeli ljudje na voljo več možnosti. Po cenitvi se bodo lahko odločili, da bodo prevzeli odškodnino in si naprej namestitev urejali sami. Drugi si bodo našli nepremičnino sami, država jo bo kasneje odkupila in predala ljudem v lastnino. Če bo njihova nova nepremičnina manj vredna od nepremičnine, ki so jo morali zapustiti, bodo razliko dobili izplačano v denarju. Država je po njegovih besedah pripravljena pokriti vse tržne najemnine in morebitne dodatne stroške. Kot enega od izzivov je Šefic izpostavil prav prehodno obdobje – kje najti stanovanje ali hišo, v kateri bi prebili obdobje do selitve v novo hišo.

Napovedal je, da sledijo še dodatni pogovori tekom različnih faz. Poleg tega bo, skladno z interventnim zakonom, možno podajati pripombe na sklepe.

Boštjan Šefic na obisku v Braslovčah | Avtor: Bor Slana/STA Bor Slana/STA

Časovnica še ni določena, saj zakon še ni bil sprejet, pričakujejo pa, da bo sprejet do konca novembra. Po sprejemu bodo razdelali postopke in časovno natančno razdelali, kako si bodo stvari sledile. Državna tehnična pisarna bo morala pripraviti strokovne ocene in mnenja, kar bo vzelo nekaj časa. Če bi vse teklo gladko in brez posebnosti, bi to lahko bilo v dobrih treh mesecih pripravljeno. Po tem, ko bo vlada sprejela sklep, sledi izdaja odločb za vsak objekt posebej in individualna pogajanja z vaskim posebej. Ko bo to opreavljeno, bo stekel drugi del procesa, priprava in gradnja nadomestitvenih objektov. V vmesnem času bo treba urediti še vrsto stvari (ureditev zemljišč, formalno pravne zadeve), kar bo lahko teklo vzporedno. Če bo vse to teklo brez večjih težav in da ne bodo ptorebne razlastitve, bi proces lahko končali v dobrih dveh letih, ocenjuje Šefic.

Za zdaj ni predvideno, da bi tisti, ki so že pričeli z obnovo objektov, ki jih bodo morali zapustiti, ta finančni vložek dobili povrnjen. "Nekateri so pohiteli, zato je pomembno, da mi pohitimo in čim prej zaključimo, da se bodo ljudje temu primerno lahko organizirali," je dejal Šefic.

Sanacija po poplavah v Trzinu in Mengšu. Bodo lahko ostali? Slovenija "Najhujše je, ko ti odnese spomine"

Kaj bo v vmesnem obdobju?

Župan Šmartnega ob Paki Janko Kopušar je dejal, da so dobili vrsto odgovorov, a so se porajala tudi nova vprašanja. Napovedal je, da bodo tudi v njihovi občini organizirali sestanek in zbor krajanov. Dvaindvajset hiš v Spodnji Rečici, ki so na ogroženem območju, je namreč le en segment v njihovi občini. Velika večina teh prebivalcev se nagiba k možnosti preselitve, vsi pa ne.

Opozoril je tudi na dejstvo, da del Letuša med Pako in Savinjo gravitira v njihovo občino, zato je na mestu vprašanje, koliko bi se jih želelo preseliti k njim. Za zdaj nimajo podatka o tem, kdo od Šmarčanov bi želel v Rakovlje in kdo od Letušanov v Šmartno ob Paki. Rešitve za vmesno obdobje – od začetka do konca gradnje, nimajo. Kot je dodal, občinskih stanovanj nimajo na razpolago.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.