Slovenija
11145 ogledov

Kraje v Sloveniji že zajele padavine, tako se bodo gibale

Padavine v Ljubljani Profimedia
Končuje se obdobje sušnega vremena. Kdaj lahko pričakujemo najobilnejše padavine?

Zadnje padavine so zajele naše kraje več kot mesec dni nazaj, 26. ali 27. februarja, večja količina padavin (nad 20 mm) pa je padla 6. januarja. Na Primorskem je nazadnje obilneje deževalo pred skoraj štirimi meseci, 9. decembra, so zapisali meteorologi na Arso.

Posledice suhega vremena so se poleg ovir v kmetijstvu in drugod pokazale v veliki požarni ogroženosti, ki je bila razglašena sredi marca. V tem obdobju so marsikje v naravi pustošili ognjeni zublji, z obsežnim ognjem v Preddvoru se bojujejo še danes. S padavinami, ki so že dosegle dele Slovenije, se to obdobje danes končuje.

Največ dežja danes v zahodnih delih

Nad Sredozemljem se poglablja ciklonsko območje, nad našimi kraji piha jugozahodni veter, ki prinaša vse več vlage. Danes bo največ dežja padlo na Primorskem in v delu Notranjske, večinoma od 5 do 10 mm. Drugod bo dežja malo, na severovzhodu pa bo najverjetneje še povsem suho. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 14, na vzhodu do 16 °C.

Dež bo vseboval tudi delce puščavskega prahu, ki je vztrajal v zraku v minulih dneh. Še vedno bo tudi vetrovno, pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo, napovedujejo vremenoslovci.

V četrtek največ dežja

Ponoči ali zgodaj zjutraj se bodo padavine od juga razširile nad vso Slovenijo. Četrtek bo oblačen in deževen, padlo bo od 20 do 50 mm. Snežilo bo v visokogorju, v sredogorju pa bo deloma tudi deževalo, nižja meja sneženja bo na območju vzhodnih Julijskih Alp in zahodnih Karavank, kjer se lahko snežinke med dežjem občasno mešajo do alpskih dolin.

Dež bo v petek zjutraj prehodno oslabel in ponehal, a se bodo čez dan od zahoda znova začele pojavljati padavine in plohe, v manjši količini kot v četrtek. 

Vikend bo hladen

Padavine se bodo v soboto ponovno nekoliko okrepile. Zapihal bo severovzhodni veter, meja sneženja se bo spuščala do okoli 600 ali 700 metrov. V nedeljo bo suho, a sprva precej oblačno. Čez dan se bo oblačnost počasi trgala. Sveže bo, a najverjetneje bo temperatura zjutraj v večjem delu Slovenije nad lediščem.

Sneg spomladi Sprememba Slovenija Znano, natančno kdaj se bo meja sneženja približala nižinam
Komentarjev 1
  • ico8 13:58 30.marec 2022.

    "Kraje v Sloveniji že zajele padavine", uuuooaaaahahahaa, lopovi, ne pozabite na deznike, ker boste drugace mokri...