Slovenija
4413 ogledov

Še en "puf" Janševih na podlagi kravjih kupčij?

SDS Saša Despot
Je Janez Janša najel še en sporen kredit?

Sporno kreditiranje stranke SDS se je morda začelo že pred najemom kredita v višini 450 tisoč evrov pri bosanski državljanki Dijani Đuđić. Časnik Dnevnik namreč poroča, da je SDS še pred tem najel kredit pri družbi Nova obzorja, čeprav zakon političnim strankam tovrstnega kreditiranja ne dovoljuje. 

Janez Janša Slovenija Notar Jože Sikošek, ki je overil posojilno pogodbo SDS, v postopku razrešitve

Iz SDS, ki jo vodi Janez Janša so za časnik povedali, da so avgusta lani z družbo Nova obzorja, ki izdaja tednika Demokracija in Škandal24, sklenili pogodbo za najem posojila v višini 60 tisoč evrov. Denar naj bi vrnili v enem letu, torej že po volitvah, ki so predvidene za začetek letošnjega poletja. Zanimivo pa je, da je 44,2-odstotni lastnik družbe Nova obzorja kar SDS, več kot polovični delež pa je v lasti podjetja Ripost, ki ga obvladuje Madžar Peter Schatz.

Janez Janša Slovenija SDS: Vrnili smo denar. Če bo dokazana kršitev, bomo plačali

Veljavni zakon o političnih strankah pravi takole:

  • "Stranke lahko pridobivajo posojila samo pri bankah in posojilnicah, pod enakimi pogoji kot druge pravne osebe. Posojilo lahko stranka pridobi tudi pri fizični osebi, pod pogojem, da je posojilna pogodba sklenjena v pisni obliki."

Pri fizičnih osebah je omejitev posojila pri 15.800 evrov. 

So brali pravi zakon?

Predhodnik sedaj veljavnega zakona iz leta 2005, ki je bil sprejet v času prve Janševe vlade, je dovoljeval, da se stranka financira tudi iz "dobička iz dohodka podjetja, katerega lastnik je", če to podjetje opravlja le "kulturno oziroma založniško dejavnost." 

V SDS so prepričani, da niso storili ničesar narobe, to trdi tudi direktor Novih obzorij Mihael Hočevar. Pravi, da so se pred sklenitvijo kredita s stranko SDS o tem posvetovali. Hočevar bo sicer kmalu zapustil mesto direktorja, nadomestil naj bi ga nekdanji poslanec Miro Petek.

Janez Janša Nezakonito? Slovenija Janša si je izposodil 450 tisočakov od 32-letne državljanke BiH

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • matermila 12:34 21.januar 2018.

    Pozabili ste napisat,da je Bosanka stara 32 let.Prosim,da popravite napako.

  • Avatar Leon
    Leon 18:28 20.januar 2018.

    Menda je vse to dovoljeno v Norčavem kraljestvu Belega panterja ! Morda pa tega ni vedel ?

  • ode 18:13 20.januar 2018.

    Ivan in njegova ESDEES pralnica delujeta s polno paro. Ampak s tako malimi zneski vsake kvatre, denar ne bo opran še vsaj 50 let.