Slovenija
9706 ogledov

Krek:" Verjetno bomo šli v nov epidemični val"

Milan Krek, direktor NIJZ Vlada RS Milan Krek, direktor NIJZ
Krek sicer meni, da smo se že dobro naučili obvladovati situacijo, da vsa navodila poznamo. "Če se jih bomo držali, bo ta vrh nizek. Če bomo vse sprostili, pa je lahko zelo hud," je dejal.

Pandemija v svetu se še vedno razvija naprej, je na novinarski konferenci povedal direktor NIJZ Milan Krek. Tudi število smrtnih primerov ne upada bistveno. EU je po njegovih besedah eno najbolj obremenjenih območij, stanje se ponekod celo poslabšuje. "Ni pozitivnega premika v smer zmanjševanja primerov, zato bomo soočeni z novim vrhom," je dejal Krek.

Stanje v EU | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Tudi Švedska postaja v zadnjih tednih vse bolj temna, je dejal Krek. Slovenija pa je po njegovih besedah na začetku strmega dviga med ostalimi državami, a s temi številkami še vedno sodimo v visoko nevarno epidemiološko območje. Še vedno imamo veliko število okuženih, ki lahko virus prenašajo. 

Občutno pa se je znižala smrtnost. Ponekod, na Češkem in Madžarskem je denimo občutno slabše. Čehi so celo zaprosili za mednarodno pomoč, svoje bolnike vozijo v druge države.

14-dnevna incidenca Slovenija | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Je pa Krek omenil nov trend, ko smo imeli po dolgem času okrog 1000 okuženih. Kako se bo razvijalo naprej glede števila okuženih, glede na nove seve, Krek težko napove, "ampak verjetno bomo šli v nov epidemični val"

Krek sicer meni, da smo se že dobro naučili obvladovati situacijo, da vsa navodila poznamo. "Če se jih bomo držali, bo ta vrh nizek. Če bomo vse sprostili, pa je lahko zelo hud," je dejal. 

Podobne težave imajo tudi sosednje države, v Avstriji se število okuženih dviga, prav tako v Italiji, tudi Hrvaška počasi prehaja v drugo fazo. Madžarska pa se sooča z izjemno hudimi težavami in beleži visoko število dnevno okuženih.

"Vse več je britanskega seva," je dejal Krek. V Evropi ima kar 17 držav več primerov kot prejšnji dan, kar pomeni, da je reprodukcijsko število (R) večje od 1. "To je nevarno za razvoj epidemije v državi," je dodal.

Stanje po regijah 

Število okuženih po posameznih regijah po Krekovih besedah v marsikateri regiji raste, danes je v rumeni fazi le še posavska regija, obalno-kraška je danes prestopila v rdečo, koroška je oranžna. Vlada je sicer odločitev o odpiranju sprejela na podlagi torkovih podatkov, ki pa so se v zadnjih dveh dneh očitno poslabšali.

"Pogled na tabelo pokaže, da smo v pozitivnem razvoju, v smeri povečevanja števila obolelih in situacija se poslabšuje," je opozoril Krek. Kot je dejal, celotno strokovno skupino sproščanja skrbijo, "predvsem v luči odprtih šol", saj želijo, da šolarji do konca leta ostanejo v šolskih klopeh. "Bolj kot se bomo zaščitniško obnašali, manj bo okužb, dlje bodo šole odprte," je pojasnil.

Vrednost po regijah | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Krek je zato ponovno pozval vse državljane k upoštevanju preventivnih ukrepov, odsvetoval je sestanke v pisarnah, priporočal prezračevanje prostorov, maske, higieno rok ... 

Predvsem šolniki naj dosledno izvajajo ukrepe v šolah, je poudaril, "ker če bo veliko okuženih bo treba šole zapreti"

Opozoril je, da se lahko z virusom okužijo in zbolijo tudi mlajši in imajo dolgoročne posledice. "Tudi za otroke zadeva ni nedolžna," je opomnil. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Šakal. 20:16 18.marec 2021.

    Preklet monstrum. Ti si psihopat, kot tvoj firer.

  • la 17:19 18.marec 2021.

    koga briga

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:51 18.marec 2021.

    Ta grozna pošast iz NIJZ-ja neprestano nekaj blebeta, pa nič pametnega in logičnega ne zna skupaj spraviti. Ma kdo ga lahko ima za kredibilnega?