Slovenija
49835 ogledov

Krepi se strah pred fronto, ki prihaja. V boj tudi dva "Špartanca" in "Herkul".

Požar na Krasu Profimedia Gasenje požara na Krasu.
V Slovenijo naj bi dve letali spartan s kapaciteto 6000 litrov, ki se lahko primerjata s kanadarjem, in letalo herkules, ki bo v podporo, iz Romunije priletela pozno popoldne.

Obsežen požar na goriškem Krasu, ki se tudi čez noč ni umiril, so davi začeli gasiti s šestimi helikopterji, letalom pilatus, pa tudi hrvaškim kanaderjem. Usmerjeni so predvsem proti Trstelju in za zaščito Renč ter zaselkov in krajev na gozdnatih območjih vznožja Krasa, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite.

Hrvaški canadair | Avtor: Flightradar24.com Flightradar24.com
Odobrena pomoč treh letal romunske vojske

Prihaja še nekaj helikopterjev iz tujine, ki so bili dejavni že v prejšnjih dneh, prek evropskega mehanizma je odobrena tudi pomoč treh letal romunske vojske.

V Slovenijo naj bi dve letali spartan s kapaciteto 6000 litrov, ki se lahko primerjata s kanadarjem, in letalo herkules, ki bo v podporo, iz Romunije priletela pozno popoldne, je za STA povedal predstavnik regijskega štaba Civilne zaščite Ervin Čurlič.

Na pomoč utrujenim gasilcem, ki so ponoči držali požarno linijo pred Opatjim selom, prihaja tudi 800 kolegov iz več regij po državi.

Požar na Trstelju je aktiven

Kot je zjutraj za STA povedal nočni vodja intervencije Stanko Močnik, je gorelo na več lokacijah na liniji Kostanjevica na Krasu, Lokvica, Opatje selo in Nova vas. Gasilci so ponoči držali požarno linijo pred Opatjim selom, pojavljala pa so se še nova žarišča na Koritih na Krasu in Hudem Logu.

Požar na Trstelju je aktiven, ogenj se pomika iz doline nad Renčami navzgor. Na območju je ogromno dima, obstaja pa strah pred fronto, ki prihaja, je dejal Močnik. Trenutno je za spoznanje mirneje v Opatjem selu in okolici, so še sporočili iz regijskega štaba CZ za severno Primorsko.

Požar na Krasu kras Slovenija Občani ponesreči zanetili nov požar

Pogorela koča

V določenih zaselkih na Krasu je ogenj prišel v neposredno bližino objektov, pri čemer je pogorela koča med Renčami in Trsteljem. Po navedbah župana občine Renče-Vogrsko Tarika Žigona je to zaenkrat edina materialna škoda na objektih. Župan upa, da bo pri tem ostalo, a vremenska napoved tudi za danes ni obetavna.

"V določenih zaselkih, kot sta Žigoni in Venišče, je ogenj dejansko prišel v bližino nekaj metrov od hiš. Žal je ena koča, ki se nahaja med Renčami in Trsteljem, pogorela, druga je ostala cela, tako da razen tega objekta trenutno ne štejemo materialne škode in si tudi želimo, da bi pri tem ostalo," je v današnji izjavi dejal župan občine Renče-Vogrsko Žigon.

Šarec na Krasu s srbskim ministrom za notranje zadeve

Območje, ki ga že več dni pestijo hudi požari, si bo tudi danes ogledal obrambni minister Marjan Šarec. Ta se bo v operativnem štabu Civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu srečal srbskim ministrom za notranje Aleksandrom Vulinom, ki si bo ogledal razmere in pozdravil posadki helikopterjev, ki ju je Srbija poslala na pomoč slovenskim gasilcem pri gašenju iz zraka.

Poleg dveh srbskih helikopterjev požar po Čurličevih besedah gasijo še helikopter slovenske policije, dva helikopterja Slovenske vojske in slovaški helikopter.

Na vprašanje, zakaj je treba na pomoč kanaderjev pogosto dolgo čakati, je Čurlič pojasnil, da je prihod teh letal odvisen od tega, ali so prosta, saj gre za zaprosilo v okviru evropskega mehanizma, ta čas pa je v regiji veliko požarov.

Večja nagrada za gasilce

Požrtvovalnost gasilcev, ki se z ognjeno stihijo borijo sedmi zaporedni dan, sta prepoznala tudi podjetnik Ivo Boscarol in njegova hčerka Taja, ki sta napovedala, da bosta vladi donirala enak znesek, kot ga bo za gasilce in prostovoljce namenila sama.

S tem bo "podvojen znesek nagrade vsem tistim, za katere držimo pesti v teh dneh, saj si nedvomno zaslužijo večjo nagrado", je Boscarol zapisal v sporočilu za javnost.

Vlada je na petkovi dopisni seji zagotovila finančna sredstva, ki jih bodo prejeli prostovoljni gasilci in drugi prostovoljci, ki sodelujejo pri gašenju požarov na Krasu. Nadomestilo znaša 63 evrov za gasilce in prostovoljce, ki pri gašenju sodelujejo do osem ur na dan, in 94,50 evra za tiste, ki pri gašenju sodelujejo več kot osem ur na dan.

Ivo Boscarol Slovenija Nova velikodušna gesta Boscarola: Vsakemu gasilcu bo dal toliko kot vlada

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Ebony_Waddell
    Ebony_Waddell 12:25 23.julij 2022.

    Zaslužim več kot 25000 $ na mesec s krajšim delovnim časom. Nenehno sem slišal, da mi drugi ljudje govorijo, koliko denarja lahko zaslužijo na spletu, zato sem se odločil, da to preučim. No, vse je bilo res in mi je ...prikaži veče popolnoma spremenilo življenje. Prejšnji mesec je bil moj plačni ček 26385 $ samo 3 ure dela na prenosniku. To je tisto, kar počnem .......... >>>>>>>>>>> www.ordcash.com