Slovenija
72072 ogledov

Občani ponesreči zanetili nov požar

Požar na Krasu Profimedia
Požagano deblo padlo na elektrovod in zanetilo nov požar.

Erik Modic, župan občine Komen, je včeraj opozoril občanke in občane, naj upoštevajo navodila gasilcev in ne ravnajo na lastno pest ali nepremišljeno. 

"Razne samoiniciativne, čeprav dobronamerne akcije sekanja in žaganje dreves za ureditev protipožarnih presek brez ustreznega strokovnega vodenja s strani za to usposobljenih ustanov pomenijo mnogokrat žal le še dodatno oviro v boju proti ognjenimi zublji. To se je izkazalo sinoči, ko je akcija žaganja dreves pri Šibeljih skoraj privedla do katastrofe, ko je požagano deblo padlo na elektrovod in zanetilo nov požar. Posledično so morale prihiteti preobremenjene gasilske enote in pogasiti požar, preden se je ta razširil, namesto da bi "branile" Trstelj pred velikim požarom, ki se mu približuje s severozahodne strani," je pojasnil.

Kot smo poročali, se je slab scenarij medtem žal uresničil - požar je žal zajel tudi Trstelj. Več o tem v članku Zgodilo se je, česar smo se bali: Ogenj zajel še Trstelj!

Poleg tega je poškodba elektrovoda privedla do hujših motenj v elektroenergetskem sistemu, ki oskrbuje Kras in tudi vodno črpališče v Klaričih. "Za kratek čas je bila resno ogrožena in motena vodoskrba Krasa in s tem tudi vse gasilske intervencije. Le s skrajnimi napori intervencijske službe Elektro Primorske, ki je prav tako preobremenjena zaradi popravil številnih poškodovanih elektrovodov na požarnih območjih, je uspelo vsaj za silo stabilizirati elektro oskrbo na našem območju," je dodal Modic.

Zato je prosil, naj občani in občanke prepustijo ukrepanje in preventivne akcije v boju proti požaru strokovnjakom in za to usposobljenim službam. "Manj je včasih več! Zaupajmo našim gasilcem!"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • malarin 17:35 23.julij 2022.

    Zanimivo, slovenski mediji ne poznajo zemljevida. En zemljovid bi pasov zraven, od naše ljube, edine domovine ! ! !

  • kapibara 16:29 23.julij 2022.

    Čak mal, ma v tej vročini se gre, pa še na ogroženem območju, nekdo kurćit, da ima novo motorko.. ma da mu zgorijo samo lasje, obrvi, brki, kocine na jajcih..- brez opeklin !!

  • Avatar Lion007
    Lion007 11:05 23.julij 2022.

    Požiganje so dali na višjo raven - elektrovod.... 😡