Slovenija
5 ogledov

Kresalova zaradi Frančka na zagovor

Stavba NPU na Dimičevi bo še nekaj časa primerna politična kost. (Foto: Saša Des Saša Despot
Zgodba s stavbo NPU, na katero je TV Slovenija prejšnji teden brez težav izvedla "teroristični napad," dobiva politične posledice. Poslanec Pukšič od ministrice Kresalove terja odgovore.

Franc Pukšič iz SLS je na notranjo ministrico Katarino Kresal naslovil poslansko vprašanje glede varovanja stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), potem ko je novinar Rajko Gerič preoblečen v "Frančka Piromančka" brez težav zapeljal avto, potencialno poln eksploziva, po pločniku prav pred vhod stavbe, prav tako pa nikogar iz varnostne službe NPU ni zaskrbel paket, ki je dlje časa ležal v bližini stavbe.

Kot Pukšič spominja, je Kresalova najem stavbe na Dimičevi cesti utemeljevala ravno z njenimi prednostmi na področju izpolnjevanja varnostnih standardov, ki da upravičijo višji strošek najema po kvadratnem metru, medtem ko se je MNZ stavbi na Litostrojski odpovedalo z utemeljitvijo, da je preblizu skladišču utekočinjenega plina.

"Kdo varuje stavbo?"

Pukšiča zato zanima, ali za varovanje NPU res skrbi zunanji partner in za koliko denarja. Prav tako ga zanima, na kakšen način poteka varovanje okolice stavbe in ali bo Kresalova zahtevala revizijo varnostnih postopkov ter odgovornost zaradi novinarjevega neoviranega zadrževanja ob stavbi.

Za konec Pukšiča še zanima, ali je stavba na Dimičevi po mnenju Kresalove še vedno najboljša izbira za domovanje NPU.

Dimičeva priljubljena tarča opozicije

Stavba "slovenskega FBI-ja" je sicer trn v peti predvsem opoziciji, saj naj bi bil njen lastnik, poslovnež Jurij Pogačar, prijatelj Kresalove in njenega partnerja Mira Senice. Vsak mesec sicer Pogačarjev RAM Invest v žep pospravi 11 tisoč evrov, ki ostanejo od najemnine 136.000 evrov, potem ko plača obrok za leasing Hypo Leasingu.

Komentarjev 4
  • Fertel 18:36 20.junij 2011.

    V tujini minister ne bi samo odstopil. Bil bi obtožen najmanj za kaznivo dejanje nevestnega dela, prav tako bi moral vrniti ves denar, ki ga je z nevestnim delom nekomu omogočil pridobiti in s tem oškodovati državni proračun. Če pogačar ...prikaži večr ni zmogel odplačevati lizinga, zakaj ni ravnala vestno in uredila, da bi posel z lizinško pogodbo s hipom speljala država. Obrok plačila (lizinga) bi bil nižji, pa še stavba bi čez leta postala last države in potem ne bi več bilo potrebno plačevati najema (lizinga). Aja... zbuditi se moram... potem v nekatere žepe ne bi nič padlo.

  • 1111 15:15 20.junij 2011.

    kaj bi vse naredili bedaki iz SLS in SDS, samo da bi dobili volitve...podenj...

  • Altesse 15:13 20.junij 2011.

    To je v tujini razlog za odstop ministra. Seveda v tujini in ne v SLOVENIJI...