Slovenija
34 ogledov

Kriminalisti zaslišali Igorja Lukšiča

Igor Lukšič
1/2
Žurnal24 main
Kriminalisti zaslišali nekdanjega ministra Igorja Lukšiča.

Kriminalisti policijskega Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so zaslišali nekdanjega ministra za šolstvo in šport Igorja Lukšiča. Neuradno ga sumijo, da naj bi zlorabil svoj ministrski položaj.

Preverjajo namreč, ali je Lukšič poskušal kakorkoli vplivati na vsebino razpisa tedanjega ministrstva za šolstvo in šport (MŠŠ) oziroma posredovati, da bi pogoje razpisa prilagodili potrebam Mestne občine Ljubljana (MOL). Ta naj bi v prijavi na ta javni razpis za sofinanciranje investicij v športno-rekreacijsko infrastrukturo posredovala prirejene podatke. Preko tega je MOL uspela pridobiti skoraj osem milijonov in pol evrov za gradnjo nogometnega stadiona v Stožicah. Večina, 85 odstotkov teh sredstev, kar je dobrih šest milijonov je prišlo iz evropskih skladov.

Omenjeni razpis za sofinanciranje investicij v športno-rekreacijsko infrastrukturo je MŠŠ objavilo julija 2010, torej dober mesec dni pred uradnim športnega parka Stožice.

Nepotrebno in neutemeljeno!

Lukšiču se zdi postopek, ki so ga proti njemu zdaj sprožili še na policiji, zdi povsem nepotreben in neutemeljen. Med drugim tudi zaradi suma, da naj bi razpis načrtno priredili za MOL in da naj bi Lukšič zato celo posredoval, si je namreč Lukšič kot tedanji minister nakopal že interpelacijo poslancev državnega zbora.

"V zvezi s Stožicami so se pojavile velike zgodbe, o katerih je tudi sodišče že odločalo. Med drugim je mestna občina Koper očitala MŠŠ, da naj bi objavila prirejeni razpis. To je zavrnilo tako upravno kot vrhovno sodišče. Potem je sledila še interpelacija. Na policijo pa sem prišel kot osumljenec. Med drugim so me soočili z elektronskimi sporočili ki naj bi krožila znotraj ministrstva o tem razpisu," pojasnjuje Lukšič.

Z razpisom se je med drugim sicer zahtevalo, da projekt, ki se poteguje za omenjeno sofinanciranje, ne sme biti dražji od 45 milijonov evrov, zaradi česar naj bi bil projekt izgradnje športnega parka v Stožicah popolnoma neprimeren.

Brez pomoči ne bi šlo

Postopek proti Lukšiču naj bi preiskovalci NPU sprožili pred kratkim. Približno sočasno z vložitvijo zahteve za preiskavo zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Tožilci specializiranega tožilstva (SDT) so namreč konec oktobra preiskovalnemu sodniku na ljubljanskem okrožnem sodišču predlagali naj zoper Jankovića sproži sodno preiskavo, med drugim tudi zaradi domnevnega prirejanja podatkov v prijavi na razpis.

Preiskovalci so, po naših informacijah, že med pregledom dokaznega gradiva, ki je priloženo tej zahtevi za preiskavo, ocenili, da MOL zagotovo ne bi mogla posredovati domnevno prirejenih podatkov brez pomoči, sodelovanja uslužbencev MŠŠ. Pripravljalci prijave na razpis so namreč, po ugotovitvah preiskovalcev, predhodno potrebovali določene podatke, ki pa bi jim jih lahko posredovali le uslužbenci ali celo tedaj vodilni na MŠŠ.

 

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 2
  • Jagijagi1 18:25 10.november 2014.

    Igor pa saj tvoja barva je barva Milana!Ne boj se! Malo predstave za ljudstvo pa mora biti!

  • Ferluci 16:24 10.november 2014.

    Iz te moke ne bo kruha... Sodniki, tožilci, obtoženci ... lep pregovor, ki drži da vrana vrani ne izkljuje oči!