Slovenija
20 ogledov

Križem rok še več Slovencev

Nezaposlenost Profimedias
V Sloveniji se je stopnja registrirane brezposelnosti januarja že drugi mesec zapored občutno zvišala.

Stopnja brezposelnosti je bila namreč prvi mesec leta višja za 0,7 odstotne točke in je znašala 14,2 odstotka. Število registriranih brezposelnih oseb se je povečalo za 5.800.

Januarja se je stopnja brezposelnosti znova izraziteje zvišala med moškimi, in sicer s 13 odstotkov (v decembru) na 13,7 odstotka, med ženskami pa se je zvišala za 0,6 odstotne točke na 14,9 odstotka.

Že decembra se je stopnja registrirane brezposelnosti zvišala za 0,5 odstotne točke, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Na Zavodu za zaposlovanje RS je bilo januarja prijavljenih 129.843 oseb, 5.800 več kot decembra. Od oktobra se je število registriranih brezposelnih povečalo za nekaj več kot 11.100.

Stopnja registrirane brezposelnosti se je zvišala v vseh starostnih skupinah. Najvišja je bila spet med mladimi (15–24 let), 34,5-odstotna, najnižja pa v starostnem razredu 40–44 let, in sicer 9,2-odstotna.

Največji osip v primarnem sektorju

V začetku leta je bilo v Sloveniji delovno aktivnih 781.561 oseb ali približno 9700 oseb manj kot v predhodnem mesecu in približno 7100 manj kot v januarju lani.

Število delovno aktivnih oseb se je januarja naizraziteje zmanjšalo v dejavnosti kmetijstvo in lov, gozdarstvo in ribištvo in v gradbeništvu. Povečalo pa se je najizraziteje v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih (za nekaj več kot 130), v nekoliko manjšem obsegu pa še v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, predelovalnih dejavnostih ter v dejavnosti promet in skladiščenje (v vsaki za približno 70).

Komentarjev 8
  • Villa 16:36 18.marec 2014.

    Čestitke Alenki Kopač Mrak in uslužbencem Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, da tako dobro opravljajo svoje delo.

  • ennanova 13:00 18.marec 2014.

    O bolnem umu in še bolj bolnem kapitalizmuVsi vemo, da vlade po vsem svetu že nekaj let z bilijoni evrov oziroma dolarjev (ne z milijoni, temveč z bilijoni; en bilijon je tisoč milijard oziroma milijon milijonov) rešujejo banke, prek ...prikaži več njih pa kapitalizem – pred njim samim. Kot bo razvidno kasneje, je to bolno početje, kajti če moramo reševati sistem pred njim samim oziroma pred njegovo samouničujočo naravo, smo zares v škripcih. Kar ni zmožno preživeti in ne more zagotoviti ljudem kakovostnega življenja, je treba radikalno spremeniti in pospremiti na smetišče zgodovine, saj tja tudi sodi. V tej državi številni ekonomisti, če ne kar vsi, …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1535-o-bolnem-umu-in-se-bolj-bolnem-kapitalizmu

  • Annna 12:46 18.marec 2014.

    Kakšni bi šele bili podatki zavoda, če si veliko ljudi ne bi našlo dela v Italiji in Avstriji!