Slovenija
11 ogledov

Bratuškova težko razume pozive k odstopu

Slovenija 17.01.2013 Alenka Bratusek, seja sveta stranke Pozitivna Slovenija, na Saša Despot
Danes objavljeni podatki o lanskem bruto domačem proizvodu kažejo, da vlada dela prav in se stvari obračajo v pravo smer, je pred srečanjem s člani PS poudarila premierka Alenka Bratušek.

Kot pravi premierka Alenka Bratušek, pa njihov trud še zdaleč ni končan. Poleg tega težko razume pozive po odstopu, zlasti "ob tem, ko je danes dejstvo, da Slovenija izstopa iz recesije".

Srečanja vodstva PS s člani stranke se je udeležilo okoli 200 ljudi. Vodja vlade in stranke Bratuškova je pred začetkom izrazila veselje ob številčni udeležbi in dejala, da bodo s člani spregovorili o dosedanjem delu, predstavili pa jim bodo tudi novo koalicijsko pogodbo.

"Zlasti pa sem vesela, da bom lahko danes - tudi ob konkretnih številkah, ki jih je objavil statični urad - podkrepila svoje besede, da vlada dela prav," je v izjavi za medije poudarila Bratuškova. Obenem pa se, kot pravi, zaveda, da jih še vedno čakajo trde in težke odločitve zato, da bo Slovenija ne le v enem kvartalu, ampak srednjeročno uspešna država.

Dragonja: Prišlo je do preobrata

Tudi po mnenju novega ministra za gospodarstvo Metoda Dragonje so danes objavljeni podatki o lanskem bruto domačem proizvodu (BDP) jasno pokazali, da je pri gospodarskih aktivnostih prišlo do preobrata, ki da je zelo dragocen. Kot je povedal, je Slovenija na ta način dokazala, da je pot opravljenih reform pravilna. Poudaril pa je tudi, da je bil ključni dejavnik tega preobrata rast izvoza. Po tej poti je treba nadaljevati in hkrati sprejemati dodatne ukrepe, ki bodo pospešili gospodarsko rast, je prepričan minister.

Premierka se medtem tudi danes ni mogla izogniti vprašanjem glede navedb prvaka SLS Franca Bogoviča, ki jo je zaradi "fiaska" pri nepremičninskem davku v četrtek pozval k odstopu. Bratuškova to, kot pravi, težko razume. Objavljeni podatki o BDP namreč vlivajo "nekaj optimizma, da se stvari obračajo v pravo smer". Glede nepremičninskega davka pa je vlada v četrtek sprejela nekaj konkretnih odločitev, ki bodo izboljšale zadeve, je spomnila.

Nezadovoljstvo bo manjše

Bratuškova se zaveda, da so ljudje z davki težko zadovoljni, a na podlagi novih odločitev vlade ter popravkov zakona o davku na nepremičnine bo nezadovoljstvo med ljudmi po njeni oceni manjše. Če pa tega davka ni oziroma ne bo, bodo morali slediti ukrepi, ki bodo za nekatere ljudi še bolj boleči, je opozorila.

V Sloveniji se je lani obseg BDP po prvih ocenah statistikov realno znižal za 1,1 odstotka. V zadnjem četrtletju pa se je v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2012 zvišal za 2,1 odstotka. Recesija v Sloveniji je prekinjena, a krize in recesije še ni konec, so pojasnili na državnem statističnem uradu. Odzivi so večinoma pozitivni, v uradu za makroekonomske analize in razvoj pa menijo, da so podatki ugodno izhodišče za letošnja gibanja.

Še nič konkretnega o povezovanju

V ospredju današnjega srečanja PS so sicer med drugim tudi priprave na evropske volitve, ki PS čakajo prvič, ter pridružitev k zavezništvu liberalcev in demokratov za Evropo (Alde).

Vodja poslancev PS Jani Möderndorfer tudi tokrat ni želel konkretneje govoriti o kandidatni listi ali o morebitnem povezovanju z ostalimi slovenskimi članicami Alde, torej DL, LDS in Zares. Časa je še dovolj, pravi in ob tem priznava, da jih v smer povezovanja nagovarjajo tudi predstavniki Alde, a o tem odločajo stranke same.

Je pa povedal, da na volitvah pričakuje dober rezultat PS. Število evropskih poslancev težko napoveduje. "Veseli bomo seveda dveh, odločali bodo volivci, sam sem pa optimist," je še povedal.

Komentarjev 6
  • dragec 18:03 01.marec 2014.

    Ti nisi skot,ti si kreten

  • Scott 08:42 01.marec 2014.

    Ne razume niti tistega, kar prebere z listkov.?Menim, da še križanke ne zna rešiti, pa misli, da bo rešila državo.?Hahahaahahaha...

  • N001 08:09 01.marec 2014.

    zaenkrat jo podpiram.