Slovenija
18 ogledov

Križnar: kri namesto rdeče preproge

Tomo Križnar Sudan Saša Despot
Tomo Križnar bo pred predvajanjem filma Oči in ušesa boga – videonadzor Sudana, ki sta ga posnela z Majo Weiss, namesto rdeče preproge s simbolično krvjo opozoril na trpljenje Afričanov zaradi interesov Zahoda.

V Cankarjevem domu Tomo Križnar pred predvajanjem filma Oči in ušesa boga – videonadzor Sudana, ki sta ga posnela z Majo Weiss, pripravlja intervencijo, ki bo simbolizirala kri otrok in žena iz Modrega Nila, Nubskih gora, Abjeja in Darfurja. "Ker se v duhu novega filma želimo izogniti visokim stroškom za rdečo preprogo, bomo za rdeči žamet poskrbeli tako, da bomo v meddverju ob vhodu v Cankarjev dom razlili sod krvi," je napovedal Križnar.

Kri bo zgolj simbolična, je povedal popotnik in človekoljubni aktivist, ki z inštalacijo želi poudariti, da smo vsi odgovorni za kri, ki jo prelivajo po Afriki. Po njegovih besedah rdeča preproga ne simbolizira ženskih ustnic ali vagine, temveč "kri tistih otrok, ki morajo umreti zato, da lahko mi 'afne guncamo' po teh žametnih rdečih poljanah."

"Kri zaradi interesov zahodnega sveta"

Križnar in Weissova sta dokumentirala skrito iztrebljenje afriških staroselcev na območjih, bogatih z naravnimi viri v Sudanu. S filmom sta dosegla, da se je glavni kolumnist New York Timesa Nicholas D. Kristof odpravil na lastne oči prepričat, ali je res, kar trdijo ustvarjalci filma. Na svojem blogu je nato potrdil sporočilo, da, tako Križnar, "ljudje tam ne umirajo samo zaradi arabske penetracije v mehko tkivo Afrike, ampak tudi zaradi zahodnih, naših interesov".

Po projekciji bodo spregovorili ustvarjalci filma ter Klemen Mihelič iz humanitarne organizacije Hope.

Komentarjev 1
  • reider 18:19 07.marec 2012.

    Verjamem vse križnarju in tudi vse kar je videl. Ljudje so sposobni vsega in še več. Nevem pa kaj natančno je moje udobje krivo, da so tam žene posiljene?Moramo pa vedeti, da kak človek naredi nekaj zato, ker pač ...prikaži več mora, drugače pa drugi ubijejo njega. to je v vojnah velikokrat prisotno. Tam pa vsak gleda le na svojo kožo. Lp in mir vsem in vsemu!