Slovenija
3140 ogledov

Krki okrepljen tečaj rublja "zašuštral" izračune

denar rubelj Shutterstock
Tečaj rublja se krepi.

Predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič je danes predstavil ključne poslovne rezultate v letu 2021 in oceno nekaterih podatkov o poslovanju v letošnjem prvem polletju.

V prvem polletju 2022 so v Krki ustvarili 857,4 milijona evrov prodaje. Gre za največjo polletno prodajo v Krkini zgodovini. Skupna prodaja je bila za 48,9 milijona evrov oziroma 6 % večja od prodaje v enakem lanskem obdobju. Na tujih trgih so prodali kar 94 % svojih izdelkov.

Največ zdravil prodajo Rusom

Največji Krkin trg je Ruska federacija. Tam so v prvem polletju prodali za 172,7 milijona evrov izdelkov, kar je 3 % več kot v enakem lanskem obdobju. Tudi Ukrajina ni zanemarljiva - tam so prodali za 45,8 milijona evrov, kar je 1 % manj kot v lanskem prvem polletju. "Poslovanje v Ukrajini in Ruski federaciji poteka na način, ki od nas zahteva nenehno prilagajanje na različnih področjih poslovanja. V teh okoliščinah je težko oceniti tok prihodnjih dogodkov in njihov vpliv na Krkino poslovanje na letni ravni, vendar so rezultati prvega polletja spodbudni."

Povečali so zaloge, a rubelj se izrazito krepi, kar vpliva na izkaz poslovnega izida

Ocenjeni dobiček iz poslovanja (EBIT) skupine Krka v višini 139,2 milijona evrov pa je kljub vsemu za 31 % manjši kot v enakem lanskem obdobju. Zakaj? "Kot smo javnost že obveščali, smo v naših družbah v Ruski federaciji povečali zaloge surovin, materiala, polizdelkov in izdelkov, potrebnih za dolgoročno nemoteno oskrbo ruskega trga s Krkinimi farmacevtskimi izdelki. Nabava poteka v rubljih. Zaloge so kurantne, potrebne in se bodo v naslednjih mesecih spremenile v končne izdelke in posledično v prodajo," so pojasnili.

A zaradi izrazite krepitve tečaja rublja so se vrednosti teh zalog, preračunane v evre, še povečale, kar je vplivalo na izkaz poslovnega izida skupine Krka ter začasno znižalo EBITDA in EBIT.

Zaradi korektnosti prikaza rezultatov so poleg računovodskih vrednosti prikazali tudi prilagojene vrednosti. "Pri prilagojenih EBITDA in EBIT so izločeni nerealizirani vmesni dobički v zalogah znotraj skupine Krka v višini 77,7 milijona evrov, ki so posledica krepitve rublja. Ocenjeni prilagojeni dobiček iz poslovanja (EBIT) skupine Krka znaša 217 milijonov evrov in je 8 % večji kot v enakem lanskem obdobju," so pojasnili.

Ocena neto finančnega izida skupine Krka tako znaša 138 milijonov evrov, pri čemer so neto pozitivne tečajne razlike iz naslova tečaja ruskega rublja ocenjene v vrednosti 123 milijonov evrov (od tega je 116 milijonov EUR ocenjenih nerealiziranih tečajnih razlik). 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 14:50 07.julij 2022.

    Bravo krkaši, se že veselimo izplačil dividend za delnice. Vsako leto so boljše in višje..👏👏