Slovenija
87 ogledov

"Kura na oblasti, nehaj nam krasti"

Vstajniki pred državnim zborom
1/40
Anže Petkovšek
Protest proti vladi in koruptivnemu kadrovanju, malo pa tudi proti notranjim sporom med protestniki.

Nekaj sto protestnikov se je sprva zbralo na Kongresnem trgu, nato so odšli na Trg republike, kjer je bil osrednji del protesta in se nato podali še po ljubljanskih ulicah do vlade.  Protest je potekal mirno in se po slabih dveh urah končan.

Zapisi na transparentih so uperjeni proti premierki Alenki Bratušek: "Lenčica Lenka, te metla šeta, ker Gašpar Gašpar s tabo pometa," "Kura na oblasti, nehaj nam že krasti": pa tudi proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću: "Šerif kotline, vislice te že čakajo". Zapisali so še: "Privatizacija se nadaljuje. Gotova je!", "Delavci vseh dežel, združimo se!". 

Protestniki razklani

Protestniki so bili razdeljeni na dve skupini – na eni strani so bili podporniki Vseslovenske ljudske vstaje (VLV), na drugi strani pa Aleš Marjetič iz Celja, ki pravi, da predstavlja vse protestnike, ki jih je VLV izključila.

Marjetič VLV očita, da se povezujejo z Zaresom in  LDS: "Politična drhal prihaja med vstajnike in s tem kršijo njihov osnovni dogovor, da politike ne bo zraven."

Protestniki pred DZ | Avtor: Jaka Dimc Jaka Dimc

 

Razburjenje zaradi ograj

Državni zbor je zastražen. Že dopoldan so veliko razburjenja v gibanju VLV povzročile ograje, ki so jih pripravili na Šubičevi ulici.

Na vseh vstajah in protestih so namreč s postavljenimi ograjami na Trgu republike preprečevali dostop do državega zbora. Vstajniki so prepričani, da ograje niso potrebne, sploh  lede na "dejstvo, da že od 21. septembra 2012 ni bilo nikakršnih resnejših kršitev javnega reda in miru in da so vsi protesti potekali mirno in brez nasilja – če seveda odštejemo nepotrebna zasliševanja in aretacije ljudi, ki so se udeleževali protestov".

Spomnili so tudi na to, da je premierka s tem prelomilo svojo obljubo. Dejala je namreč, da ograj pred državnim zborom ne bo več. V svojem nagovoru v državnem zboru ob kandidaturi za predsednico vlade je  med drugim povedala: "Če pa zmoremo – in trdno sem prepričana, da še kako zmoremo! –, tedaj ga ni večjega zadovoljstva od tega, da dobiš vrnjen prijazen, spodbuden pogled. Potem ne bomo nikoli potrebovali ne ograj okrog državnega zbora ne zaščitnih jopičev okrog naših src. Obljubljam torej takšno spodbudno, a trezno vodenje državnih zadev. Ne obljubljam velikih rezultatov, obljubljam pa veliko trdega dela. Obljubljam drugačno vlado za drugačne čase, za Slovenijo 21. stoletja."

Ograj nato pred protestom vendarle niso postavili. Po mnenju Uroša Lubeja iz VLV so to storili, ker so notranjega ministra Gregorja Viranta primerjali z njegovim predhodnikom Vinkom Gorenakom. 

Komentarjev 6
  • Žurnalček 07:06 06.september 2013.

    Men samo zanima kaj imajo ti protestniki z Slovenskimi župani ? Banda ciganska , Župane volijo stalni prebivalci občin in jih tako te isti STALNI PREBIVALCI obćin tudi zamenjajo , bodisi na občinskih demonstracijah ala MB , ali pa na ...prikaži več naslednjih volitvah. Da bo pa meni rulja pritepencev v Ljubljano , meni menjala mojega Velikega Župana Ljubljanskega , pa oni kakor tudi njihovi meceni niso zdravi v glavo oziroma so na diagnozi -prfuknjeni.

  • Žurnalček 07:01 06.september 2013.

    Avtobus LPP št. 14 , pelje vsakih 20 minut v Devic Marija v Polje . Vsedi se nanj , mogoče te lahko še pozdravijo v bolnišnici na robu mesta !

  • Oseba_ 20:52 05.september 2013.

    v sloveniji so sorodniki očitno prevzeli oblast, zato vse gnije.....