Slovenija
1454 ogledov

Ladja, ki je ministrica ni hotela, je že v Kopru

Ladja Borkum, Luka Koper Žurnal24
Ladja Borkum, na kateri naj bi bilo po trditvah nekaterih propalestinskih organizacij tudi orožje za Izrael, je davi priplula v Luko Koper.

Protestniki so sicer zahtevali, naj se ji to prepreči, Levica pa je od oblasti želela, da preverijo, kaj je dejansko na krovu. Zakaj ladja prihaja v Koper in kaj bo raztovorila, smo poročali pred dnevi. 

Da ladja prevaža orožje za Izrael, so maja zatrdile španske propalestinske organizacije, po navedbah katerih naj bi šlo za 20 ton raketnih motorjev, 12,5 ton raket z eksplozivnimi naboji, 1500 kg eksplozivnih materialov in 740 kg topovskih izstrelkov.

Ladja je zaradi pozivov k preiskavi ladje sredi maja že spremenila pot in se denimo ni ustavila v španski Cartageni. Nato se je usmerila proti Luki Koper, kamor je danes glede na podatke na spletni strani vesselfinder.com tudi vplula.

Pred tem so se sicer zvrstili pozivi protestnikov, med njimi Gibanja za pravice Palestincev, naj Slovenija to prepreči. "Če držijo informacije, da izraelska ladja, ki pluje proti Luki Koper, prevaža orožje, potem bi ji Slovenija morala odreči dovoljenje za pristanek," je objavila ministrica Asta Vrečko. 

A ministrstvo za infrastrukturo je že v ponedeljek javilo, da ladja izpolnjuje pogoje za vplutje, kar pomeni, da ji tega uprava za pomorstvo ne more prepovedati. Po informacijah slovenske vlade je sicer domnevno sporni tovor namenjen na Češko, kar je pred dnevi zatrdila tudi španska vlada.

V Levici so kljub temu v torek na vlado naslovili pobudo, naj Slovenija preveri točnost španskih navedb, sproži ustrezne postopke preverjanja tovora in prepreči morebitno tovorjenje kakršnegakoli orožja v državo Izrael s pomočjo slovenske logistične infrastrukture.

V torek je v Kopru potekal protestni shod proti vplutju ladje, na katerem se je zbralo nekaj deset ljudi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar Antikrist6
    Antikrist6 15:47 23.maj 2024.

    Dol z usranimi židi!

  • Plavi-mil 14:28 23.maj 2024.

    Matr imamo "pametne " ministrice, ena joka za mesarjem in klavcem Iranskih ljudi, druga ne pozna ekonomije in zemljepisa, naj mi pove, kakšen profit bi imela ladja, če pluje iz Španije , naredi ovinek gor in dol po Jadranu doi ...prikaži večoi Kopra, da bi prišla v Izralel, se ti ne zdi, da ima direktno linijo, katera je več kot pol krajša?

  • Avatar Andrej42
    Andrej42 09:56 23.maj 2024.

    FREE PALESTINE... Španija, Norveška in Irska sta danes priznali Palestino in upam, da to naredi tudi Slovenija. IZRAEL JE OKUPATOR