Slovenija
30 ogledov

Lady, Jana in Stop brez bralcev

Delo revije Saša Despot
Stanje v Delu Revijah po prevzemu blagovnih znamk s strani KBM Leasinga še vedno drsi le navzdol, čeprav naj bi v kratkem že preprodali znamke. Včeraj ni izšla že natisnjena Jana, danes Stop, na policah ni niti Lady. Zaposleni: Počutimo se butasto. NKBM: Zasledujemo svoj interes.

"Kličemo jih vsak dan, a brez odziva, očitno se nam izogibajo," je na vprašanje, ali so se predstavniki novega lastnika blagovnih znamk Dela Revij že sestali z novinarji, za Žurnal24 povedala Alma Sedlar, predstavnica zaposlenih v Delu Revije, katerih edicije vsak mesec prebira skoraj milijon bralcev.

"Pričakujemo, da nam bo novo vodstvo predstavilo načrte, kaj bo z nami. Trenutno ne vemo niti tega, za koga delamo, saj je pravni status zelo nejasen. Počutimo se butasto," je povedala Sedlarjeva. KBM Leasing je namreč kupil zgolj blagovne znamke, finančnih težav med tiskarno Set in družbo Delo Revije, od česar je odvisna vsaka edicija posebej, pa očitno ne namerava reševati.

Kot je še dejala Sedlarjeva, se o usodi revij, med katerimi so nekatere najbolj brane na slovenskem medijskem prostoru, pojavlja polno špekulacij.

Po nepreverjenih vesteh naj bi tako KBM Leasing že v kratkem blagovno znamko odprodal naprej, med imeni kupcev pa se pojavlja tudi doslej konkurenčna Adria Media.

Po pisanju Financ pa je drugi morebitni kupec skupina Krater Martina Odlazka, za katerim pa naj bi stal Matej Raščan, donedavni lastnik Dela Revij, ki je zaradi poslovnih potez tudi glavni krivec za njihov potop.

"Med slabimi opcijami se bojim, da bo izbrana za ljudi najslabša," komentira Sedlarjeva.

Banka: Zasledujemo svoj ekonomski interes

Na Adria Media so bili za naše klice nedosegljivi, medtem ko so se v NKBM odgovorom na konkretna vprašanja izognili. Med drugim so zapisali, da Skupina NKBM v postopkih, ki tečejo, "zasleduje svoj ekonomski interes, s katerim želi dobiti povrnjena posojena sredstva", ker pa ni lastnica podjetja Delo Revije, nima možnosti posegati v poslovodska vprašanja te družbe.

Kot so dodali, bodo v najkrajšem možnem času "sprejeli vse potrebne poslovne ukrepe, ki bodo omogočili zavarovanje ekonomskega interesa banke, ob tem pa tudi dolgoročno in nemoteno izhajanje blagovnih znamk in s tem tudi ohranitve čim večjega števila delovnih mest. Ker poslovna odločitev še ni bila sprejeta in zaradi cenovne občutljivosti nadaljnjih poslovnih korakov, v Skupini Nove KBM do zaključka postopkov teh ne želimo podrobneje komentirati."

Zaposleni banki: Ne zabijte končnega žeblja!

Zgodaj popoldne so sicer zaposleni v Delo Revije v izjavi za javnost izrazili apel NKBM, naj izpolni dano obljubo ob zasegu blagovne znamke, da bo omogočila nadaljevanje izhajanja revij in s tem povezane ohranitve delovnih mest.

Kot opozarjajo, naj bi NKBM že vnaprej sklenila dogovor z Adria Medio, kar pa bi "pomenil ne le dokončen žebelj v krsto za zaposlene in honorarne sodelavce Delo Revije, ampak tudi poteptano besedo in prelomljeno obljubo banke o ohranjevanju delovnih mest".

"Zdaj je zadnji čas, da se naredi konec nepreglednosti in da se dejansko izpolni tisto, kar se je obljubljalo mesece: v rokah NKBM je odločitev, ali bo omogočila izhajanje revij, mnogih z večdesetletno tradicijo, in hkrati pustila delati revije tistim, ki jih ustvarjamo, ali pa nam jih bo še enkrat odvzela, jih dala v roke nekomu, ki bo za svoje interese izrabil le znamke revij, nas pa skupaj z banko pahnil tja, kjer so danes že mnogi nekdanji zaposleni v podobnih kapitalskih zgodbah: na cesto, brez pravic in z občutkom, da smo bili izkoriščeni do konca.

NKBM ima danes priložnost, da pokaže, da se zgodbe v Sloveniji lahko vendarle zavrtijo tudi še v pravo smer ter da pošlje jasen signal, da so delo in delovna mesta v tej državi še kaj vredna. Srčno upamo in si želimo, da bi odgovorni sprejeli pravo odločitev."

Komentarjev 4
  • 1111 14:47 17.avgust 2011.

    McClain ...seveda! kar se mene tiče take bedarije verjetno berejo v DZ, ker nimajo kaj delat...da o naših novinarjih ne govorimo, ampak v tej državi se vse lahko (nekateri)...v bistvu navaden smrtnik ne sme niti prdnit...

  • McClain 14:30 17.avgust 2011.

    Ma nemoj, kaksna panika naenkrat, ko gre za riti razvajenih in pokvarjenih novinark. (ne vseh, se opravicujem) Z Gogo in Berzelakovo imam dve tako negativni izkusnji, da ce koncata za zmeraj na zavodu, recem le hvala bogu, da ne bosta ...prikaži več naplahtavali se naprej. Kar dobro se jim je godilo za milo receno trapasto delo skeniranja obstojecih clankov svetovnih tracev in vlecenja z neta vseh sorte bedarij. Ce gredo tele revije k vragu, SO WHAT. In kaksne laznivke in dvolicnice. Sramota.

  • 1111 14:20 17.avgust 2011.

    kaj pa tisti, ki imajo že plačano letno naročnino????? prokleta banda...Pahor, spelj se že enkrat, ker pod tvojim nesposobnim vladanjem je šlo vse v Pi... Ma...poberi se!!!!

Sorodne novice