Slovenija
48 ogledov

"Lahko se ponovi včerajšnja noč"

Matena
1/12
Anže Petkovšek
Gasilci, reševalci in pripadniki civilne zaščite iz Cerknice in Ilirske Bistrice so v polni pripravljenosti. Zelo verjetno se bo namreč ponovila včerajšnja noč, ko so vodotoki prestopili bregove in poplavili tamkajšnje hiše.

Na območju osrednje in južne Slovenije je agencija za okolje (Arso) znova razglasila najvišjo, rdečo stopnja vremenske ogroženosti. Naraščajo namreč reke Reka, Cerkniščica, Iška, Ižica, Borovniščica, Vipava, Rižana in nekatere druge. 

Rdeči alarm | Avtor: Arso Arso
"Informacije imamo, da je v hribih nad Cerknico voda v strugi narasla za okoli 70 cm in samo vprašanje časa je, kdaj bo začela naraščati tudi pri nas. Če je struga prazna, je ta zamik od štiri do šest ur, ampak glede na razmere, bo poplavni val tokrat prišel precej hitreje," pravi Jože Turšič, poveljnik civilne zaščite v Cerknici.

Deževje se je na Cerkniškem popoldne sicer umirilo; iz objektov, ki jih je poplavilo ponoči in zjutraj, so gasilci vodo izčrpali, zdaj je spet začelo močno deževati. "Obeti pa niso dobri," se noči boji Turšič in dodaja: "Poplavljenih je okoli 200 hiš in nekaj stanovanjskih blokov. Tri občane smo evakuirali in jih preselili v dom starejših občanov. Zaprte številne lokalne ceste, ker so zaradi naraslih vod neprevozne."

Tudi na Igu lahko ponovi včerajšnja noč

Razmere so podobne tudi na območju Iga, kjer vodotoki spet naraščajo. "Povsem mogoče je, da se bo ponovila včerajšnja noč," opozarja Srečko Šestan, poveljnik republiške civilne zaščite. Ponoči bo na njihovo zahtevo v pripravljenosti 260 vojakov za pomoč ob poplavah, 30 jih bo jutri zjutraj pomagalo v okolici Ilirske Bistrice.

Trenutno so razmere najbolj kritične v Ilirski Bistrici, kjer se zaradi polne struge reke Reke vanjo ne morejo stekati pritoki. Popoldne se je tam oglasil alarm, prebivalci starega jedra so ogroženi. Voda bo zdaj najverjetneje nadaljevala pot naprej proti okoliškim vasem. 

"Napolnili smo preko tri tisoč protipoplavnih vreč, 86 gasilcev je na terenu, ki poskušajo storiti vse, da zavarujejo življenja in premoženje ljudi," pravi Janko Slavec, poveljnik civilne zaščite iz Ilirske Bistrice.

"Vse kar ljudje lahko storijo je, da poslušajo morebitna navodila reševalnih služb, gasilcev in civilne zaščite, ki bodo na ogroženih območjih intervenirali. Pomembno je tudi, da poskrbijo za svojo varnost, da torej ne hodijo blizu vode, tudi če teren poznajo. V tem trenutku si res ne želimo še smrtnih žrtev," opozarja poveljnik civilne zaščite Šestan.

Poplavne razmere na kraških poljih se ponovno zaostrujejo. Spet naraščajo reke na območju Ribniške doline. Vipava je v zgornjem toku pričela ponovno naraščati, prav tako tudi njeni pritoki. V noči na soboto se lahko razlije tudi na območju redkih poplav.  

Deževalo bo do konca tedna

"Petek bo deževen še ves dan, vmes bodo močnejši nalivi, ki bodo pogostejši v zahodni in južni Sloveniji," pravijo na Arsu. Deževje se bo predvidoma nadaljevalo do jutri zvečer, jutri popoldne  bodo padavine slabele.

V naslednjih 24 urah največjo količino padavin, tudi med 50 in 100 litri na kvadratni meter, lahko pričakujemo predvsem v zahodni polovici države in v zahodnem delu osrednje Slovenije. V južni Sloveniji lahko pričakujemo od 30 do 70 litrov padavin, drugod pa manj, pravijo na Arsu. Meja sneženja bo v petek še na okoli 2400 metrih, v soboto se bo spustila do okoli 1500 metrov.

Naraščale bodo predvsem kraške reke

Hidrologinja Mojca Sušnik ob tem za Žurnal24.si pove, da bodo kraške reke še naraščale. "Krka in Ljubljanica s pritoki, Vipava. Na območju Ljubljanskega barja bo na običajnih mestih še poplavljalo, težave bo povzročala tudi podtalnica," pravi Sušnikova.

10-dnevna vremenska napoved sicer nakazuje dež vse do prihodnje nedelje. To nedeljo bo oblačno, potem pa se plohe z dežjem pojavljajo vse do prihodnje nedelje. Kako intenzivne bodo padavine prihodnji teden, na Arsu še ne morejo napovedati, pravijo le, da bodo morebitno opozorilo - v kolikor bo to potrebno - izdali pravočasno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.