Slovenija
4833 ogledov

Te nevarnosti za izgubo vozniške na avtocesti po našem posredovanju ni več!

Avtocesta, cona 30 Dars
Po našem pisanju o avtocestnem unikumu v Sloveniji, območju cone 30 km/h na sicer moderno prenovljenem počivališču na primorski avtocesti, je ukrepal inšpektorat. Dars je table in napise za "cono 30" s počivališča Studenec že umaknil.

On odprtju prenovljenega počivališča Studenec na primorski avtocesti v smeri od Ljubljane proti Kopru nam je v oči padla tabla in talna označba za cono 30 km/h. Ker gre za tovrstni unikum, ki si ga je zamislil Dars, smo ga povprašali, zakaj so se odločili za takšno potezo, saj vendarle ne gre za naselje, pač pa za avtocesto. "Na prenovljenih malih počivališčih bodo po novem, z vidika umirjanja prometa, vzpostavljena območja z omejitvijo hitrosti vožnje na 30 km/h," so nam sporočil v začetku novembra. 

Cona 30 Ne spreglejte Avto POZOR: Od danes na primorski avtocesti tudi cona 30

Seveda bi takšna ureditev, torej "cona 30 km/h" pomenila tudi precej strožje kazni, kar nam je v dopisu potrdila tudi Policija. A vendarle, naše pisanje je očitno padlo v oči Inšpektorata Republike Slovenije za infrastrukturo, ki je ob dejstvu in navedbah Darsa, da bo takšno prometno ureditev vpeljal na vsa prenovljena mala počivališča v Sloveniji, hitro ukrepal in Darsu nalil čistega vina. Cona 30 km/h je namreč rezervirana zgolj za naselja. "Inšpektor za ceste Inšpektorata RS za infrastrukturo je odredil, da se znak "cona 30 km/h" nadomesti z ustreznim običajnim znakom za omejitve hitrosti, saj se znak "cona 30 km/h" uporablja le v naseljih," so nam potrdili na Darsu. 

Avtocestna policija Previdnost ni odveč Avto Velika sprememba: tako hitro lahko zdaj na avtocesti izgubite izpit

To pa pomeni, da so v Darsu, upravljalcu slovenskih avtocest, že začeli s spremembo prometne ureditve tudi pri načrtovanju preostalih malih počivališč, ki jih bodo prenovili v kratkem. "Skladno s tem bomo omejitev hitrosti na malih počivališčih uskladili z omejitvijo na ostalih počivališčih z bencinskimi servisi, to je 40 km/h," so nam še zaupali na Darsu.

sekcijsko merjenje hitrosti Slovenija Slovenija Ni vam treba skbeti: Čeprav so jih napovedali, teh radarjev še dolgo ne bo
Komentarjev 6
  • SamoResnica 09:29 29.november 2022.

    Ne? Ni več? Če bo nekdo pripeljal 80, ob omejitvi 40 km/h prav tako ne bo več vozniške a ni tako?

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 08:42 29.november 2022.

    Ljudje uporabljajo navigacijo ki ti kaže tudi dovoljeno hitrost,ki pa jo v navigaciji kljub posodobitvam ne popravi in ljudje tam zmanjšujejo,kar naredi nalet in v največji meri to počnejo tujci ,ki gredo malokdaj tam in zato ne vedo.