Slovenija
49 ogledov

Lani 45 tisoč yarin

Pred uporabo kontracepcijskih tabletk je treba natančno prebrati navodila za upo Žurnal24 main
Prejšnji teden je dekle na Hrvaškem umrlo zaradi pljučne tromboembolije, ki naj bi jo povzročile kontracepcijske tabletke. Za mnenja smo povprašali tudi naše strokovnjake.

Vse kontracepcijske tabletke lahko povzročajo krvne strdke,” je povedala ginekologinja in raziskovalka Helena Meden Vrtovec. Po njenih besedah se ob jemanju hormonskih tablet spremeni sestava krvi in določeni faktorji, ki so udeleženi pri strjevanju krvi. “ Tiste ženske, ki jemljejo tabletke, morajo v primeru dviga telesne teže za najmanj pet kilogramov, glavobola, sprememb na koži in alergičnih reakcij takoj obiskati ginekologa,” opozarja Meden Vrtovčeva.

Yarine kar 45 tisoč pakiranj?
Minuli teden je v splitski bolnišnici umrla 22-letna študentka zaradi pljučne tromboembolije, ki je po poročanju nekaterih medijev nastala zaradi kontracepcijskih tabletk. Zadarčanka naj bi jemala tabletke Yasmin, ki se v Sloveniji uporabljajo pod imenom Yarina. Direktor kliničnega centra v Splitu Dujomir Marasović je povedal, da vzroka smrti ne pozna, saj je mati umrle prepovedala obdukcijo.

Po besedah Vesne Koblar iz Javne agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je bilo lani pri nas uporabljenih okoli 45 tisoč pakiranj Yarine. " JAZMP ni prejela nobenega poročila o resnih neželenih učinkih zdravila Yarina,“ je povedala Koblarjeva in dodala, da je v primeru resnih neželenih dogodkov treba dokazati njihovo povezanost z jemanjem zdravila in šele nato ukrepati.

 

Pljučna tromboembolija

Znaki: Najpogostejše je nenadno nastalo težko in hitro dihanje in pospešen utrip srca. Siljenje na kašelj, krvavkast izcedek in bolečina v prsnem košu so pa manj pogosti.

Znaki nespecifični
Znaki za pljučno tromboembolijo so nespecifični, ” je dejala pulmologinja Polona Zalokar . “ Najpogostejše je nenadno nastalo težko in hitro dihanje in pospešen utrip srca. Siljenje na kašelj, krvavkast izcedek in bolečina v prsnem košu so pa manj pogosti,” je pojasnila Zalokarjeva. Po njenih besedah so pogosti tudi istočasni simptomi periferne globoko venske tromboze, kot na primer bolečina in otekanje meč. " Posledica pljučne tromboembolije je lahko v skrajnem primeru, če je masivna, tudi smrt zaradi odpovedi desnega srca, “ je opozorila pulmologinja. Druga možna posledica je po njenih besedah pljučni infarkt, večina strdkov pa se spontano raztopi in ima človek le simptome pljučne trombembolije. " Pljučna tromboembolija je dokaj pogosta bolezen, saj je njena pogostost približno ena na tisoč prebivalcev, “ je dejala Zalokarjeva. " Skupna umrljivost je 15-odstotna, s pravočasno postavljeno diagnozo in antikoagulantnim zdravljenjem pa je umrljivost približno petodstotna, “ je dodala. 


Uršula Reš Muravec © Osebni arhiv

 
MINIINTERVJU: mag. Uršula Reš Muravec, specialistka ginekologije in porodništva
Kako ocenjujete primer dekleta, ki naj bi zaradi jemanja kontracepcijskih tabletk Yasmin (Yarina) umrlo v splitski bolnišnici?

Če je res jemala Yasmin oziroma našo Yarino, lahko povem, da so to novejše nizkodozne tabletke, ki so v večini primerov zelo zanesljive in preverjene. Vprašanje je, kaj je bilo z dekletom, če sploh ni bila opravljena obdukcija in zakaj je sploh umrla. Lahko je poleg tega, da je jemala kontracepcijske tabletke, imela še kakšne razvojne anomalije, kot so na primer razširjene žile.

 
 

Zelo rizične so na primer ženske, ki kadijo, imajo visok krvni pritisk, so starejše ali imajo obremenilno družinsko anamnezo, metabolna in kardiovaskularna obolenja.

Uršula Reš Muravec

 
Menite, da so uporabnice v Sloveniji dovolj dobro obveščene o tveganjih z jemanjem kontracepcijskih tabletk?
Za vsako zdravilo velja, da so možni stranski učinki. Zdravilo se uporablja, če z vsemi pozitivnimi učinki odtehta rizike. Jaz menim, da so ženske dovolj ozaveščene, naloga ginekologov pa je, da se z žensko pogovorijo in ocenijo, ali je primerna za jemanje kontracepcijskih tabletk. Zelo rizične so na primer ženske, ki kadijo, imajo visok krvni pritisk, so starejše, ali imajo obremenilno družinsko anamnezo, metabolna in kardiovaskularna obolenja.

Bi morale po vašem mnenju ženske zahtevati pregled krvi, preden začnejo uporabljati kontracepcijske tabletke?
Doktrina ne govori, da bi bile potrebne dodatne preiskave, razen če ne posumimo na večjo tveganost. Zaenkrat to ni dokrina. Če gledamo malo iz zavarovalniške logike, ne moremo kar naročati tisoč in eno preiskavo za eno stvar, ki je tako redka, da ne utemelji cene vseh teh preiskav, ki bi bile narejene v preventivne namene. Povedati moram, da je za nastanek pljučne embolije zelo malo možnosti in da se podobno tveganje za nastanek krvnih strdkov pojavi tudi na primer ob sami nosečnosti.



"VSE KONTRACEPCIJSKE TABLETKE LAHKO POVZROČIJO KRVNE STRDKE"

Helena Vrtovec Meden, dr. med © Žurnal24

 
MINIINTERVJU: Helena Meden Vrtovec, dr. med., ginekologinja in raziskovalka
Ali lahko vse kontracepcijske tabletke povzročijo krvne strdke?
Vse kontracepcijske tabletke lahko to povzročajo. To je splošno znano, saj se ob jemanju hormonskih tablet spremeni sestava krvi in določeni faktorji, ki so udeleženi pri strjevanju krvi (koagulacijski faktorji). Vendar pa je odstotek teh zapletov tako majhen, da se testi za ta obolenja (na primer za trombofilijo) ne delajo rutinsko, pač pa je treba narediti zelo natančno usmerjeno anamnezo pri tistih, ki začenjajo z jemanjem. Tiste ženske, ki tabletke že nekaj časa jemljejo, so opozorjene, da morajo v primeru dviga telesne teže (za več kot pet kilogramov), glavobola, sprememb na koži in kakšnih alergičnih reakcij takoj obiskati ginekologa.

Ali morajo ginekologi na to obvezno opozoriti uporabnice?

Po predpisih je treba na sopojave opozoriti vse uporabnice, v vsakem zavojčku pa so tudi navodila za uporabo in opis možnih zapletov. Obstajajo namreč obolenja, pri katerih kontracepcijske tablete absolutno niso dovoljene. To so ledvična obolenja, migrene, visok krvni pritisk, izrazite krčne žile, kontraindikacija je tudi kajenje pri starejših (nad 35 let) ženskah.

V Sloveniji ni prakse, da se pred jemanjem kontracepcisjkih tabletk pregleda kri. Ali oseba vseeno lahko zahteva ta pregled?
Načeloma da. Enkrat na leto ali dve leti pregledamo krvno sliko, krvne maščobe in krvni sladkor tistim, ki jemljejo tabletke že dolga leta, ki so stare več kot 35 let. To sicer ni splošno sprejeta doktrina, ampak mislim, da vsi to delamo. Če bi pa mlajša ženska utemeljeno zahtevala pregled krvi, bi ga seveda tudi njej naredili.

Po vaših ocenah obstajajo bolj in manj nevarne kontracepcijske tabletke?

Proizvajalci zagotavljajo, da so vse enako varne. Tudi sicer v klinični praksi ne morem reči, da smo kadarkoli ugotovili kakšne razlike med njimi.

Menite, da je bilo v primeru dekleta, ki je zaradi pljučne embolije umrlo v splitski bolnišnici krivo še kaj drugega ali samo kontracepcijske tabletke?
Zelo možno. Verjetno so bili kakšni dejavniki tveganja prisotni, najverjetneje dedna obremenjenost s prekomerno koncentracijo trombocitov, kar lahko vodi v tovrstne zaplete.

Je priporočljivo jemati kontracepcijske tabletke neprekinjeno več let ali je priporočljivo delati vmes presledke, pavze?

Načeloma je zdaj sprejeto stališče, da se jemljejo brez prekinitve. Seveda je treba enkrat na leto vsaj na razgovor h ginekologu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.