Slovenija
19696 ogledov

Le en odgovor žene Roka Snežiča se je razlikoval od drugih

Klavdija Snežič slika zaslona
Pred preiskovalno komisijo tudi Snežič.

"Deseti člen zakona o parlamentarni preiskavi je moj odgovor," je bil najpogostejši odziv Klavdije Snežič, prvotne največje lastnice Nova24TV, na parlamentarni preiskovalni komisiji, ki se ukvarja z domnevnim pranjem denarja v NKBM in nezakonitim financiranjem SDS. Drugi odziv pa je bil: pa "Odgovor je enak prejšnjemu."

Le en drugačen odgovor

Drugačen odgovor je žena Roka Snežiča podala le, ko jo je predsednik preiskovalne komisije vprašal, ali je imela s tem, ko je prišla na zaslišanje, nastali kakšni stroški. Takrat je Snežičeva zahtevala povračilo potnih stroškov. 

Klavdija Snežič je sicer na začetku seje parlamentarne preiskovalne komisije že vnaprej povedala, da na vprašanja v skladu z 10. členom zakona o preiskovalni komisiji ne bo odgovarjala. Ker pa zakon predvideva, da mora odkloniti vsako posamično vprašanje, ji je poslanec Jani Möderndorfer kljub napovedi, da nanje ne bo odgovarjala, zastavil vrsto vprašanj.

Bi se osramočena, če bi povedala, da je članica SDS?

10. člen Zakona o parlamentarni preiskavi pravi: "Pred pričetkom pričevanja je treba priče poučiti o njihovi pravici, da odklonijo odgovor na posamezna vprašanja, če je verjetno, da bi s tem spravile sebe ali svojega bližnjega sorodnika v hudo sramoto, znatno materialno škodo ali v kazenski pregon." Poslanec SAB  Marko Bandelli je menil, da Snežičeva ni želela odgovarjati tudi na vprašanja, ki niso povezana z navedbami v členu, kot je recimo vprašanje ali je članica SDS. "Bi se osramotili, če bi povedali, da ste članica SDS?" jo je vprašal Bandelli, Snežičeva pa odgovorila: "Odgovor enak prejšnjemu."

Jo čaka denarna kazen ali zaslišanje pred sodiščem?

Bandelli je zato napovedal, da bo komisija skušala najti pravno podlago za denarno kazen oziroma kazenski pregon zaradi neupravičenega sklicevanja na 10. člen, kot se je to v preteklosti že zgodilo. 

Podobno pričanje je pred preiskovalno komisijo novembra 2010 uprizoril Jure Janković, sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Ker na vprašanja preiskovalne komisije ni želel odgovarjati, mu je nekaj mesecev kasneje ista vprašanja zastavilo sodišče. 

S parlamentarno preiskavo želijo poslanci ugotoviti dejansko stanje glede politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma vplivanja na domnevno pranje denarja v Novi kreditni banki Maribor (NKBM) s strani tujih državljanov in z njimi povezanih pravnih in fizičnih oseb. Prav tako naj bi preiskava ugotovila politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja SDS in suma delovanja izdajateljev medijev v lasti te politične stranke in z njo povezanih fizičnih in pravnih oseb pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami leta 2018.

Parlamentarna komisija je kasneje zaslišala Roka Snežiča, ki je uprizoril pravi festival arogance. 

 
Komentarjev 24
  • Albatroz 23:13 27.januar 2022.

    Kdo ne skriva pove resnico.

  • gor 21:32 27.januar 2022.

    Snežič ni drag! Za slabega tisočaka sem pred 3 leti plačal 3.300€ manj davka. Ne gre za utajo, ampak za izkoriščanje ugodnosti, ki jih predvideva zakonodaja. Vseeno sem imel nekaj pomislekov sploh, ko mi je davčna napovedala dodaten davčni pregled. ...prikaži več In glej ga zlomka, vse je štimalo!

  • kapibara 20:26 27.januar 2022.

    Na konkurenčni strani v isti notici, je pa fotka, koder nipel se je vidi.. hhmmhhhmmmhhhmmmmm