Slovenija
31 ogledov

Lek ne bo odpuščal

Žurnal24 main
Leka, ki deluje v sklopu Novartisove generične družbe Sandoz, Novartisov varčevalni ukrep, ki predvideva ukinitev 2500 delovnih mest, ne bo prizadel.

Farmacevtska podjetja so se odločila varčevati. © Reuters

 

Iz Leka so sporočili, da jih ukrep, s katerim bo Novartis zaradi upada prodaje zdravil na recept v prihodnjih dveh letih ukinil 2500 delovnih mest, ne bo prizadel. Projekt, s katerim se želi Novartis odzvati na spremembe v farmacevtski industriji in izboljšati svojo konkurenčnost, je usmerjen predvsem v druge divizije Novartisa, ne v Sandoz. Ta letos posluje v skladu z načrti in bo še vlagal tako v zaposlene kot v načrtovane projekte, poudarjajo v Leku. Lek je imel lani 2818 delavcev, letos je družba še zaposlovala, podobno pa načrtujejo tudi za prihodnje leto, so sporočili iz Leka.

Prihranil naj bi 1,6 milijarde evrov
Novartis je danes sporočil, da se namerava na upad prodaje zdravil na recept odzvati z varčevalnim programom. Ukrepi, ki jih nameravajo izvesti v letih 2008 in 2009, naj bi v letu 2010 prinesli prihranke v višini 1,6 milijarde dolarjev. S tem se Novartis postavlja v dolgo vrsto farmacevtskih družb, ki so v preteklih mesecih napovedale varčevalne programe v višini več milijard dolarjev. Četrti največji farmacevtski koncern na svetu namerava po vsem svetu zapreti približno 2500 delovnih mest. To predstavlja 2,5 odstotka vseh zaposlenih. Koncern namerava v naslednjih dveh letih uvesti ukrepe za poenostavitev in izboljšanje organizacije, procesov odločanja, delovnih procesov in produktivnosti. V letošnjem četrtem četrtletju bo za prestrukturiranje namenil približno 450 milijonov dolarjev.

Še vedno si obetajo rekorden dobiček
Novartis je že pri objavi devetmesečnih poslovnih rezultatov napovedal ukinitev 1260 delovnih mest v marketingu in prodaji ter nepričakovano zamenjal predsednika področja farmacije Thomasa Ebelinga z Američanom Josephom Jimenezom. Z varčevalnim programom, imenovanim Forward, se koncern odziva na "vse večje izzive v panogi", kot so pritisk na cene zdravil, višji izdatki za raziskave in razvoj ter "agresivna konkurenca" proizvajalcev generičnih zdravil, so pojasnili v Novartisu.

Zaradi slednjih je Novartis že dvakrat znižal napovedi o prodaji za leto 2007, nazadnje sredi leta. Na ravni koncerna pričakujejo rast prodaje po srednje veliki enomestni stopnji rasti, iztržek panoge farmacije pa naj bi se povečal za spodnjo enomestno številko. Pri čistem dobičku pa si Novartis še vedno obeta rekordne številke. Lani je podjetje ustvarilo 7,2 milijarde dolarjev dobička.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.