Slovenija
19 ogledov

Letos bomo Slovenci deležni vaje za primer izbruha ebole

ebola, zdravniki, zaščitna maska EPA
Slovenski nacionalni inštitut za javno zdravje bo letos izvedel vajo za primer pojava ebole v državi, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje po včerajšnji seji vlade.

Epidemija ebole je v Afriki izbruhnila pred več kot letom dni, doslej naj bi terjala že več kot 8200 življenj. Izvedbo vaje v Sloveniji v letošnjem letu predlaga naše ministrstvo za zdravje. Z nacionalnim intštitutom bodo sodelovali pri pripravi scenarija, izvedbi vaje in končni evalvaciji.

Neusklajenost še konec oktobra

Da pri nas pristojne intštitucije niso ravno najbolje pripravljene za primer ebole pri nas, je dokazal oktobrski dogodek na Policijski postaji Ravne, kjer so policisti obravnavali ilegalnega prebežnika, ki je kazal več simptomov bolezni. Pripisali bi jih lahko tudi eboli.

Policisti so poklicali v Zdravstveni dom Ravne, kjer se je zapletlo. Sprva sta zdravstvena delavca odklonila prihod, nato pa, naj prebežnika sami obravnavajo, naj si nataknejo rokavice in mu dajo lekadol.

Primer je močno razburil javnost, predvsem pa dokazal, da policisti niso prejeli ustrezne napotke za ravnanje v takšnih primerih niti ne ustrezne opreme. Še 28. oktobra so namreč policisti za takšne primere razpolagali le z zaščitnimi rokavicami (dobili so jih 244.500 kosov).

Sprostili bodo opremo iz blagovnih rezerv

Očitno se Slovenija zdaj, po letu dni, bolje zaveda nevarnosti, ki jo predstavlja ebola. Kdaj bo sledila vaja v tem trenutku sicer še ni znano, so pa na včeraj po seji vlade z vladnega urada za komuniciranje povedali, da bo koordinacijska skupina za spremljanje in obvladovanje nalezljivih bolezni januarja obravnavala in potrdila predlog o količini ustrezne osebne varovalne opreme, ki je potrebna za izvedbo izobraževanja in usposabljanja o njeni pravilni uporabi.

Na podlagi sklepa skupine bo ministrstvo za zdravje predlagalo ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo sprostitev te opreme iz državnih blagovnih rezerv.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.