Slovenija
1126 ogledov

Letos kar nekaj sprememb

Študenti na univerzi Profimedia
Vse bolj priljubljene študentske izmenjave v tujini preko programa Erasmus+ bodo letos potekale v spremenjenih pogojih.

Eden izmed najbolj priljubljenih delov študentskega življenja je tudi izmenjava v tujini preko Erasmus+ programa, ki študentom omogoča izpopolnitev jezikovnega znanja in komunikacijskih spretnosti ter pridobitev medkulturnih veščin. Nekaj časa nazaj se je zdelo nemogoče, da bodo v prihajajočem študijskem letu izmenjave sploh lahko potekale, pa vendar je situacija sedaj obetavnejša.

Kot so nam sporočili z javnega zavoda CMEPIUS, ki skrbi za mobilnost in evropske programe izobraževanja, izmenjave letos bodo potekale, vendar v skladu s smernicami posameznih držav in visokošolskih institucij v povezavi s pandemijo. Evropska komisija je pripravila tudi smernice in navodila glede izvedbe izmenjav in ustanovila posebno spletno stran, kamor se glede načina izvajanja izmenjav in predavanj lahko posamezni študenti obrnejo.

Študentka Slovenija To so države, kamor slovenski študenti najpogosteje zaidejo

Spremenjeni pogoji in negotova prihodnost pa sta botrovali k temu, da se je letos zanjo odločilo precej manj posameznikov kot v preteklih letih. K temu je pripomogla tudi odločitev nekaterih tujih univerz, da bo ves pouk v zimskem semestru potekal na daljavo, medtem ko so nekatere celo sklenile, da izmenjav v prvem semestru sploh ne bodo izvajale.

Podatek o tem, če bo institucija sprejemala študente na izmenjav, in kako bodo potekale, lahko najdete na tej povezavi.

Med študenti Univerze v Ljubljani, ki si želijo na izmenjavo v tujino, se je po zadnjih podatkih za pridobitev Erasmus+ finančne pomoči z odhodom v zimskem semestru registriralo približno 300 študentov, kar sicer ni končna številka, saj se študenti lahko registrirajo do 15. oktobra 2020. Za primerjavo; lani se je na izmenjavo v zimskem semestru prijavilo približno 700 študentov. 

Po besedah Darje Lisjak z Univerze v Ljubljani tako kot v preteklih letih sicer največ študentov odhaja na izmenjavo v Nemčijo, na Portugalsko, Češko, v Španijo in Avstrijo. 

"V primeru, da študent, ki je bil sprejet na tujo univerzo, izve, da tuja univerza ne sprejema tujih študentov, lahko zaprosi za izmenjavo na drugi instituciji. To so lahko študentje naredili tudi pred korono, če jih organizacija gostiteljica zaradi teh ali onih razlogov ni mogla sprejeti. Lahko pa študent svoje obveznosti opravi na daljavo, če seveda to institucija gostiteljica omogoča,"

  Petra Bevek

Študenti na univerzi | Avtor: Profimedia Profimedia
Manjše zanimanje je opazno tudi s strani tujih študentov, ki so se prijavili na katerega izmed štirih možnih programov izmenjav Univerze v Ljubljani: Erasmus+, Ceepus, meddržavni sporazumi in meduniverzitetni sporazumi.

Trenutno je prijavljenih 711 tujih študentov, kar je približno polovico manj kot lani, zaradi epidemioloških razmer pa niso izključene niti odpovedi oz. prestavitve izmenjav v drugi semester.

Da se je zgodil opazen osip prijav študentov za odhod na izmenjavo, ne preseneča nikogar. Število odpovedi se je trenutno ustavilo na 250. Prav zaradi številnih odpovedi so na Univerzi v Ljubljani prejšnji teden objavili naknadni razpis za izvedbo Erasmus+ mobilnosti za študij v prihodnjem semestru, ki ga lahko najdete na tej povezavi.

Oditi ali ne oditi?

Kljub spremenjenim in ne najbolj idealnim razmeram sta sogovornici soglasni, da so izmenjave še vedno zelo aktualne in študentom v veliki meri pomagajo pri pridobivanju ustreznih kompetenc za vstop na trg dela.

mladi | Avtor: Profimedia Profimedia
"V času karantene smo na CMEPIUS-u izvedli kratko anketo in povratna informacija je bila, da si vsi zelo želijo, da se stvari normalizirajo in da se izmenjave lahko ponovno v polni meri izvajajo. Je pa presoja, oditi ali ne iti na izmenjavo v celoti v pristojnosti študenta in v določeni meri matične institucije. Za študenta je predvsem pomemben razmislek, kaj si želi pridobiti z izmenjavo, in če lahko doseže iste učne rezultate, če je izmenjava kombinirana; virtualno in fizično," meni Petra Bevek iz javnega zavoda.

Berlin most Slovenija V Sloveniji te diplome niso priznane avtomatično

Sodelavka ljubljanske univerze pa vsem študentom za konec svetuje, "da se pred odhodom temeljito pozanimajo o epidemiološkem stanju v državi, v katero odhajajo, ter da te podatke spremljajo ves čas izmenjave". Obenem pa dodaja, da bodo tudi na Univerzi v Ljubljani ves čas spremljali razmere doma in v tujini ter Erasmus+ študente sproti obveščali o tem, kakšne možnosti imajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.