Slovenija
2815 ogledov

Levica bo sodelovala z manjšinsko vlado

združena levica Mediaspeed.net
Poslanec Levice Primož Siter je pritrdil, da je članstvo Levice na internem referendumu podprlo snovanje sporazuma o projektnem sodelovanju z manjšinsko vlado.

Referenduma se je udeležilo 40,81 odstotka članov, od tega jih je za glasovalo 84,66 odstotka. To sicer še ne pomeni podpore poslancev Levice Marjanu Šarcu na glasovanju o mandatarju.

Na referendumu je članstvo odločalo o tem, ali je osnutek koalicijske pogodbe, o kateri so se pogajali, zadovoljiva osnova za pripravo sporazuma o projektnem sodelovanju z manjšinsko vlado. Kot je v izjavi novinarjem dejal Siter, so prepričljivo podporo pričakovali.

Pozitivno je ocenil tudi udeležbo, saj da "kaže na aktivno članstvo". Kvorum za veljavnost referenduma je namreč 25-odstotna udeležba.

Na vprašanje, ali rezultat že pomeni, da bo Levica podprla Marjana Šarca za mandatarja, je Siter odvrnil, da "ne, je pa dobro odpiranje vrat za nadaljevanje pogajanj, oziroma za snovanje končnega sporazuma, na podlagi katerega pa bomo poslanci lahko podprli Šarca".

Pritrdil je, da za njihovo podporo Šarcu v Levici potrebujejo še zagotovilo, da se koalicijski sporazum po glasovanju ne bo bistveno spreminjal, in končni dogovor o protokolu o sodelovanju. Ob tem pa je poudaril, da so "te stvari v glavnem že dorečene", tako v Levici pričakujejo, da bo v petek, ko se bodo prvaki šestorčka znova srečali, zadnji dan usklajevanj in bo partnerski sporazum dokončno potrjen. "Mi smo pripravljeni, smo v nizkem štartu, podpora z naše strani je pripravljena, vse ostalo je odvisno od petorčka," je navedel.

Po njegovih besedah naj bi bilo v petek jasno tudi, ali bo Levica podprla prvaka SD Dejana Židana za predsednika DZ.

Svet stranke Levica je namreč po pogajanjih z LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS zavrnil vstop v koalicijo, ki jo sestavlja prvak LMŠ Šarec, ocenil pa, da je osnutek koalicijske pogodbe, o kateri so se pogajali, zadovoljiva osnova za pripravo sporazuma o projektnem sodelovanju z manjšinsko vlado. Podporo tej oceni so torej v stranki med člani preverjali v minulih dneh na internem referendumu. Izrekanje na referendumu se je končalo opolnoči.

Pahor, Janša Koalicija Slovenija Huda trenja v koalicijskem peterčku Marjan Šarec po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Slovenija Levica: Pri ključnih zadevah glede protokola še vedno nismo prišli skupaj!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 27
 • Avatar AtaAufbiks
  AtaAufbiks 10:42 11.avgust 2018.

  Hvala kurcu da ne bo vladala janšistična banda!

 • matermila 10:33 11.avgust 2018.

  Že dve uri googlam,pa ne morem priti do podatka,koliko članov šteje ta super Levica.40% mi ne pove čisto nič,če ne vem koliko članov štejejo.Skrivajo pomembne podatke(vsaj zame).Če imajo 100 aktivnih članov,jih je volilo 40,od tega 80% za,torej 32 kretenov.

 • Rafaeluss 08:55 11.avgust 2018.

  Vso strašen je Mesečnika o nesodolevanju je bila predstava za ljudstvo. Kućan nič ne prepušča NAKLJUČJU, TO VEMO NAVADNI LJUDJE.!!!