Slovenija
5078 ogledov

Levica naj bi pritiskala na Šarca

Luka Mesec, Levica, po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Anže Petkovšek Sestanek predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so po umiku NSi iz koalicijskih pogajanj nadaljevali pogovore o možnosti oblikovanja koalicije.
Levica preklicala predviden podpis sporazuma z vladnim peterčkom.

V Levici naj bi zaradi imenovanja Damirja Črnčeca za državnega sekretarja v KPV preklicali za danes predviden podpis sporazuma z vladnim peterčkom, ki je za zdaj le parafiran, poroča spletna Mladina. S premierjem Marjanom Šarcem naj bi se sestali v petek. V Levici navedb za STA uradno niso ne potrdili ne zanikali.

V največji vladni stranki LMŠ so medtem pojasnili, da do podpisa sporazuma sodelovanja z Levico danes ni prišlo zaradi neuskladitve terminov predsednikov strank. Po njihovih navedbah pogovori na vseh ravneh potekajo, predsednik LMŠ Šarec pa se bo z Levico tudi sestal.

Do petka naj bi vršili pritisk

V Levici bodo dogajanje komentirali predvidoma v sredo. Po poročanju Mladine naj bi koordinator Levice Luka Mesec svet stranke obvestil, da sporazuma o sodelovanju s Šarčevo vlado zaradi imenovanja Črnčeca za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade (KPV), odgovornega za nacionalno varnost, ne bodo podpisali. Mesec naj bi članom sveta tudi pojasnil, da bo stranka do petka na Šarca vršila pritisk, da umakne Črnčeca s položaja.

Ostro so nastopili že minuli teden in Šarca pozvali, naj njegovo imenovanje prekliče, pridružili pa so se tudi peticiji proti njegovemu imenovanju. Na Šarčevo odločitev glede Črnčeca so se namreč zaradi njegovih preteklih izjav, ki se nanašajo zlasti na migrante, ostro odzvale tudi nekatere nevladne organizacije. Šarec je sicer v minulih dneh zagotovil, da bo vlada na področju migracij kljub imenovanju Črnčeca zagovarjala solidarnost. Napovedal je, da bo državnega sekretarja odstavil, če bo še izražal nestrpna stališča.

Karl Erjavec, Janez Janša, Marjan Šarec Slovenija Janšev prvi vohun imenovan v Šarčev kabinet

Imajo še druga odprta vprašanja

Levica naj bi se želela s Šarcem pogovoriti tudi o drugih odprtih vprašanjih, ki so za njih ključnega pomena, med te spadajo tudi vprašanje NLB, drugega tira, imenovanja guvernerja Banke Slovenije, sodelovanja z Natom in drugih osrednjih projektov Levice, kot so minimalna plača, zdravstvo in pokojnine, še poroča Mladina.

Da je bil za danes predviden podpis protokola sodelovanja Levice z vlado preklican, je po današnji seji izvršnega odbora stranke potrdil prvak DeSUS Karl Erjavec. Ker informacij o tej zadevi nima, je ni želel komentirati, je pa seznanjen z nezadovoljstvom Levice glede imenovanja Črnčeca.

Erjavec je spomnil na dogovor, da tistega, kar bo podpisalo pet strank, ne smejo spreminjati. "Mi smo podpisali tisto, kar je bilo dogovorjeno z Levico, parafiran je bil protokol. Dogovor je bil, da se protokol po potrditvi vlade uradno podpiše. Levica je spoštovala dogovor, ko je šlo za podporo mandatarju, spoštovan je bil tudi dogovor, da ne bo glasovala proti vladi," je še spomnil Erjavec.

Sedež LMŠ Slovenija Poslanci LMŠ o Šarčevi izbiri

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
 • jakec1575 09:41 19.september 2018.

  Smo ali nismo proti levici,,,, Imenovanje Damirja je pač problemtično. Strokovnjak za nacionalno varnost je človek, ki ne čivka po twiterju. zato dvomim v njegovo strokovnost, ceprav ima morda znanje. Resni Ljudje ne civkajo po raznih socioalnih platformah.

 • Avatar olor
  olor 08:25 19.september 2018.

  In se je že začelo. V prejšnjih vladah jih je izsiljeval Erjavec, sedaj jih pa mesec. Ne bo dolgo ko bosta oba nasprotovala Šarcu.

 • Avatar jezeran
  jezeran 05:32 19.september 2018.

  A že, tole je bilo pa hitro. Sem mislil da bodo vsaj eno leto zdržali