Slovenija
3646 ogledov

Levica zahteva ustavite nakupa oklepnikov 4x4 Oshkosh

Slovenska Vojska Saša Despot
V levici pridobili dokumente žvižgačev iz vrha MORS in SV

"Po treh mesecih vlade Marjana Šarca smo na pragu nove afere z nakupom oklepnikov 4x4 Oshkosh," so prepričani v poslanski skupini Levica, ki vlado poziva, da nakup, ki po njihovih informacijah lahko preseže 100 milijonov evrov, zaustavi.

Ministrstvo: Celotna investicija bo stala največ 32 milijonov evrov

Vlada RS kupuje 38 oklepnikov 4x4 Oshkosh za potrebe oborožitve srednje bataljonske skupine. Minister Karl Erjavec je 12. oktobra 2018 podpisal medvladno pogodbo med Ministrstvom za obrambo RS in vlado ZDA za nakup 38 lahkih kolesnih vozil 4 x 4  z daljinsko vodenimi oborožitvenimi sistemi proizvajalca Oshkosh iz ZDA podpisal v začetku oktobra.

Na obrambnem ministrstvu so danes javno razkrili, da je vrednost pogodbe za nakup 38 vozil JLTV z upoštevanjem administrativnih stroškov, orodja, rezervnih delov in usposabljanja 15.688.704 evrov brez DDV. Predvidoma v prvem četrtletju leta 2019 bo podpisan še dodatek k tej pogodbi, ki vključuje še daljinsko vodene oborožitvene sisteme v ocenjeni vrednosti 11.336.283 evrov brez DDV. "Celotno investicijo ocenjujemo na največ 32 milijonov evrov z vključenim prevozom in DDV," zagotavljajo na ministrstvu. 

V Levici ministru Karlu Erjavcu medtem očitajo, da je še prejšnji teden na parlamentarnem odboru za obrambo zavajal glede končne cene.  Na odboru so sicer nakup podprli vsi poslanci razen poslancev Levice.

patria Zadeva Patria Slovenija Afera Patria s stroški in obrestmi

Pridobili dokumente žvužgačev iz vrha MORS in SV

V Levici so pridobili dokumenti žvižgačev iz vrha MORS ali SV, ki kažejo, da nakup lahko preraste v 100 milijonov evrov težko naslednjo orožarsko afero. "“Za nakup Oshkoshov je javnost izvedela 14.11.2018, takrat naj bi stali 15,5 milijona evrov, 27.11. na odboru za obrambo je cena zrasla na 27 milijonov, danes, manj kot teden dni kasneje, pa je cena že 32 milijonov. V treh tednih sej je cena več kot podvojila,” razlaga poslanec Miha Kordiš. 

Odziv ministra za obrambo Karla Erjavca: "Ta vozila, vsaj tako zatrjujejo strokovnjaki Slovenske vojske, so preizkušena vozila, uporablja jih ameriška vojska. Gre za zadnjo generacijo in za najbolj sodobna oklepna vozila v tem razredu 4x4,"

V levici so prepričani, da se naraščanje cene ne bo ustavilo. "Na Levici smo prejeli dopis anonimnega žvižgača iz vrha MORS ali SV, ki kaže, da predhodna cena ne zajema informacijsko-komunikacijske, navigacijske in radijske opreme. Poleg tega Srednjeročni obrambni program predvideva nakup dodatnih štirikolesnikov za protiletalsko obrambo in za usmerjanje artilerijskega ognja. Ker bi bil nakup drugačnega tipa vozil za ta dva namena nesmiseln (z vidika  kompatibilnosti vozil, stroškov vzdrževanja ter stroškov usposabljanja posadk in mehanikov), lahko rečemo, da trenuten nakup predpostavlja investicijo, ki lahko preseže 100 milijonov evrov."

Levica: Kupujemo nepreizkušena in neopremljena vozila

Priloženo pismo o nameri vključuje tudi opombo, da obstaja tveganje glede cene. Če namreč pride do težav med testiranjem vozil, se lahko vlada ZDA odloči, da tega sistema ne bo kupila, stroški dobave za Slovenijo bi se v tem primeru najverjetneje dvignili, problem pa lahko nastane tudi z bodočo interoperabilnostjo s silami ZDA, je navedeno v opombi.

Prav tako iz pisma izhaja, da so vozila ne le brez oborožitvenih postaj in mitraljezov, ampak tudi nimajo informacijsko-komunikacijskih sistemov ter radijskih in navigacijskih naprav, čeprav dokumenti Slovenske vojske in ministrstva za obrambo to nedvoumno zahtevajo. To bi po mnenju Levice lahko pomenilo še dodatne stroške.

Luka Mesec Dilema vlade Slovenija Luka Mesec: Ali topovi ali maslo?

"Kupujejo se nekompletna vozila brez opreme, zato neznanka ni samo cena ampak tudi nivo zaščite," poudarja Kordiš.

V Levici  vlado pozivajo, da nakup prekine in izvede nadzor nad postopkom nakupa oklepnikov ter pri bododočih nabavah zagotovi večja transparentnost, denar pa raje nameni razvojnim prioritetam Slovenije, podfinanciranemu zdravstvu, skromnim socialnim programom ter izobraževanju in znanosti.

*Fotografija je simbolna

 

Komentarjev 10
  • Avatar Leon
    Leon 10:41 07.december 2018.

    In kaj pravi vrhovni poveljnik na vse to ? Nič ,danes se bo slikal z dobitniki medalj za begunsko krizo ,jutri pa ...............bo že nekaj našel ! Njegova dolžnost kot poveljnika vojske (kar je neumnost v Ustavi) ,da preveri stanje ...prikaži več , skliče tiskovno konferenco ter razloži kako in kaj ,seveda če bi ...............bom nehal.

  • Avatar Leon
    Leon 10:34 07.december 2018.

    Zadevo je zakuhala Cerarjeva kokoška Katička ,ki je vse nastavila novemu ministru za podpis ! https://siol.net/novice/slovenija/katere-mine-cakajo-na-ministra-erjavca-v-orozarskem-poslu-desetletja-484748

  • jakec42 06:46 07.december 2018.

    Korel ustvarja same afere in ne pove resnice ampak zavaja ljudi,potem pa imamo preganjanje po sodiščih