Slovenija
5746 ogledov

Ljubljana: Prek sto tisoč prijav, cepijo jih do 4000 na dan

cepljenje Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
V ZD Ljubljana za zdaj ostajajo pri starem sistemu prijav.

V ZD Ljubljana poudarjajo, da je uvedba nacionalnega sistema za spletno naročanje na cepljenje proti covid-19 prava poteza, a poudarjajo, da kot največji cepilni center v državi ne bodo mogli čez noč pristopiti na nov sistem naročanja in vabljenja pacientov. 

mestni utrip Slovenija Podatki o epidemiji: v tej kategoriji rekordno rastemo! covid cepljenje testiranje Slovenija Kako je mogoče? Cepijo, čeprav niso na uradnem seznamu!

"Dejstvo je, da ZD Ljubljana že ima vzpostavljen lasten sistem za centralno naročanje in vabljenje pacientov na cepljenje z ogromno bazo podatkov, v katerem je v izvedbo cepljenja vključenih preko 200 ambulant in preko 100 zaposlenih tako v cepilnem centru kot podpornih službah," poudarjajo pri ZD Ljubljana. "Potrebno je razumeti, da je v sistem vključenih 211 ambulant v celotni ljubljanski regiji. Vključeni so tudi tujci in ljudje iz drugih regij. Pridobitev in posodobitev teh podatkov je lahko dolgotrajna."

 

"Čas, potreben za posodobitev navedenega stanja, je težko oceniti. V cepilnem centru ZD Ljubljana se trenutno izvaja do 4000 cepljenj dnevno, zato tovrsten prenos podatkov ni primeren. Ustrezna rešitev bi bila povezava obstoječih aplikacij, ki jih uporabljajo cepilni centri, s portalom zVEM."

ZD Ljubljana

Razlagajo, da je prehod na nov sistem za naročanje zahteva uparjanje podatkov iz njihovega trenutnega sistema, pri čemer ni na voljo direktne povezave s sistemom, temveč le izmenjava podatkov s pomočjo Excel datotek. "To je sicer možno, vendar če želimo temu slediti, moramo organizirati proces in ustaviti cepljenje za določeno število dni, saj cepljenja, prenašanja podatkov v novo aplikacijo ter vzporednega vodenja prijavljenih v dveh bazah, ni mogoče varno izvajati," poudarjajo pri ZD Ljubljana. "Kot primer lahko navedemo tudi, da uvozna tabela vključuje kot obvezen podatek ZZZS številko ali EMŠO. V cepilnem centru ZD Ljubljana imamo v tem trenutku približno 110.000 naročil pacientov. Od teh jih 28.000 zaradi preteklega načina naročanja, nima ZZZS številke."

Cepljenje covid-19 Svet Tudi v Nemčiji številne anomalije pri cepljenju Bojana Beović Covid-19 in cepljenje Slovenija Beovičeva pojasnila, kdaj konkretno lahko mlajši pričakujejo vabilo

Dodajajo, da je cepivo, ki so ga naročali ta teden, namenjeno osebam, ki so bile do sedaj prijavljene v njihov sistem, zato bi uvoz drugih oseb popolnoma spremenil strukturo in vrstni red cepljenja. Skrbi jih tudi, da je veliko oseb iz seznama že cepljenih in bi lahko prišlo do odklonov. "V tem trenutku vodimo tudi komunikacijsko kampanjo, s katero vzpodbujamo ljudi k cepljenju in vabimo naj se na cepljenje prijavijo preko naše spletne strani ali preko izbranega osebnega zdravnika," še poudarjajo pri ZD Ljubljana. "Naročanje na cepljenje proti covid-19 v cepilnem centru ZDL tako ostaja nespremenjeno dokler potekajo dogovori med ZDL in MZ."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Kirka 16:37 08.maj 2021.

    Tipično za naše vladne pametnjakoviče: sedaj, ko so se občine samoorganizirale, vpeljale in plačale aplikacije in je vse začelo potekati kolikor toliko normalno, je vlada začela po pol leta d rekati s svojimi umotvori in spet bo trajalo pol leta, ...prikaži več preden bo aplikacija "sedla", še prej se bo (spomnim se e-davkov in drugih državnih računalniških pogruntavščin) vsake toliko vse sesuvalo, uporabniki pa bodo doživljali živčne zlome. Vse že videno.

  • JZekspert 23:47 07.maj 2021.

    Kako se že reče v tem primeru? Saj ne vedo, kaj delajo... Tole je izjemno neetičen eksperiment na najbolj ubogih na umu in prestrašenih. Moje mnenje o cepivih: https://1.bp.blogspot.com/-PSqEcnDxtFY/X9B2nBfbJmI/AAAAAAAA0Bc/h3m-F8YzGkcqDK_Z_3yFeJuYbrdotNjMwCLcBGAsYHQ/w332-h454/vaccine%2Bthreat%2Bcorona.jpg Tole nas pa čaka: https://i.redd.it/waksulwqztm61.jpg

  • Skipi 18:46 07.maj 2021.

    Tako slabo kot so v ZD Ljubljana organizirani glede cepljenja pa res ne vem če so še kje. Sploh čudno da karkoli deluje.